Çalışma Scientific Reports'ta yayınlandı. Sürrealist ressamın 1940'ta yaptığı resimde iki rahibe kullanarak ortaya çıkan Voltaire'nin portresinin görsel ilüsyonu bulunuyor. Resme yeterince uzun bakıldığında iki görüntü de rahatlıkla seçilebiliyor fakat genellikle insanlar ilk ya rahibeleri ya da portreyi fark ediyor.
Araştırmacılar, resme bakan katılımcıların beyin aktivitelerini gözlemledi ve onlara ilk hangi imgeyi gördüklerini sordu. Tahmin edildiği gibi beynin sol yarısı resmin sağ tarafını işlerken sağ yarısı sol tarafını işledi. Fakat çok kısa bir süreliğine beynin iki yarısı da birbiriyle iletişime geçip tüm görseli bir olarak algıladı.
BBC'ye konuşan Profesör Philippe Schyns “uyarılmadan 100 milisaniye kadar sonra beyin sol göz, dağ göz, burnun kenarları ve ağzın kenarı gibi detayları işliyor” dedi.
“bu işlemden 200 milisaniye kadar sonra ise beyin iki yarısında ayrı ayrı işlenen veriler, resmin tümünü algılamak için, diğer yarısına transfer ediliyor.”
Gözlerin ve beyinle nasıl iletişim kurduğunu, ve beynin gözlerden gelen veriyi nasıl, hangi bölgesinde ve ne zaman işlediğini daha iyi anlamamızı sağlayan bu çalışma 15 yıllık bir sürecin şu anda geldiği son nokta. Profesör Synchs'e göre bazı insanların rahibeleri, bazılarının da Voltaire'yi ilk fark etmesinin nedenini net bir şekilde söylemek şimdilik mümkün değil. Fakat buna bir adım daha yaklaştık.
İnsanların algılarındaki bu farkın neden ve nasıl oluştuğunun bulunması ileride aynı insanlar gibi gören ve görsel veriyi insanlar gibi işleyen makineler yapmak mümkün olabilir. İleride, görme kaybı yaşayan insanların tedavilerinden insansız araçlara ve yapay zekaya kadar teknolojinin birçok alanında bir sonraki aşamaya geçmemizi hızlandırabilir.
Kaynaklar: iflscience.com, bbc.com