Orman Genel Müdürlüğü, son yıllarda üretim rekoltesi düşen kestaneyi yeniden cazip hale getirmek için bir dizi çalışma başlattı. Bu sene 100 bin kestane fidanı toprakla buluşacak. Bursa'da düzenlenen kestane çalıştayında ise kestanenin geleceği masaya yatırıldı.
Anadolu Kestanesi'nin doğal alanı içerisindeki mevcut alanların iyileştirilmesi, bakım ve zararlıları ile mücadele tedbirlerinin alınması, kullanım alanlarına yönelik talepleri karşılamak üzere Bursa Gönlü Ferah Otelde Orman Eylem Planı Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya Bursa Valisi Şehabettin Harput, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ve konusunda uzman akademisyenler, Bursa'daki kestane şekeri üreten firmalar katıldı.
Kardelen Kestane Şekeri Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir, Bildiğiniz gibi 1990'lı yılların başından beri Kestanede Bursa bölgesinde kota düşüklüğü vardır. Türkiye'de genel olarak kestane politikasında düşüş olmasına rahmen Bursa'da bu daha büyük bir düşüş gözlemlenmiştir.Şuan Türkiye'de şekerlenmiş mamüllerde hem pazar hemde imalat Bursa'da olduğu için bu çalıştayın Bursa'da düzenlenmesi çok doğru bir adımdır.Dünya genelinde İtalya'nın elinde olan bu kestane pazarını Türkiye'nin de hazırladığı uygulamalar var Türkiye'nin de bu pazara dahil olabilmesi için katma değeri yüksek sanayiye uygun kestane yetiştirmesi lazım" dedi.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, "Çok önekli ağaç türlerinden bir tanesi kestane gıda ve ahşap sanayinde kullanılan önemli bin ağaç türümüz Türkiye deki kestane yetişen alan miktarı 260 bin hektar özellikle önümüzdeki 5 yıl içerisinde ormanlık ve kültürel alanlarda kestane fidanının alanını arttırmak için çalışmalarımız var." şeklinde konuştu.
Bursa Valisi Şehabettin Harput da "Türkiye ve Bursa kestanede özellikle işleme ve pazarlama noktasında profesyonel üretimiyle dünya düzeyinde başarılı bir şehir. Maalesef Bursa, işlediği ve pazarladığı kestanenin bir bölümünü Çin’den almak durumunda bu çok acı bir gerçek Türkiye’de yetişen kestaneler yetmiyor. Bursa’nın kendi üretimi de yetmiyor. Kestane şehri Bursa'da maalesef Çin'den kestane ithal ediliyor, bu bizi rahatsız ediyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz