HABER

Bu sene de iyi bayrak astık! Liseli dahi ve girişimci Kaan Göksal’ın inanılmaz yükselişi

Daha 18 yaşına gelmemiş bir çocuk düşünün. Tatillerde yaşıtları gibi davranmayıp ailesine aldırdığı 3 boyutlu yazıcı ile çalışmalar yapıyor, kendi insansız hava aracını tasarlıyor...

Bu sene de iyi bayrak astık! Liseli dahi ve girişimci Kaan Göksal’ın inanılmaz yükselişi

Sercan Eker / Mynet Haber

Kaan Göksal projelerini akademisyenler önünde sergileyip ThinkThing adını verdiği markasını geliştiriyor, ConnecThing adlı kendi şirketini kurup ülkenin ilk ve tek Makers Kulübü projesini hayata geçiriyor.

Bunca işinin arasında bir de ilkokul öğrencilerine “kodlama” öğretiyor. Ortaokul öğrencileriyle İHA yapıyor.

Evet, bir Hollywood filmi konusu gibi gelen bu şeyler gerçekleştirilebiliyor, hem de ülkemiz Türkiye’de yetişen bir genç tarafından…

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz harika işlere imza atan genç Kaan Göksal ülkemizde pek ilgi görmese de yaptıkları ile yurt dışında birçok teknoloji sitesine haber olmayı başardı. Liseli girişimci, akranları facebook’ta birbirlerinin fotoğraflarını beğenip, LoL oynarken kendi şirketini kurup başına geçti, mobil cihazlarda kullanmak üzere programlar geliştirmeye, kod yazmaya başladı. Yaz kampında küçük öğrencilere ders verip kazandığı para ile kendi 3 boyutlu yazıcısını yapmak için malzemeler aldı. _1 ay gibi bir sürede 3D yazıcısını yaptı!

_

Haber programlarında bahsedilmese de kendi çabası ile katıldığı Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde projelerini ve hayallerini anlatan bir konuşma yapan Göksal şu an yeni bir yatırım için anlaşma yapmak üzere.

“Şuan kendi şirketim ConnecThing’de mobil uygulama yazıyorum ve arkadaki bilgisayarımızın kodlamasını yapıyorum. ConnectThing 10. Sınıfta stajda tanıştığım İlkay ile kurduğumuz bir şirket. Ekibimiz git gide büyüdü. Enerji verimliliği ve nesnelerin interneti (internet of things) konusunda fikirler yürütmeye başladık.”

Kendi geliştirdiği ve teknoloji uzmanlarının milyar dolarlık bir potansiyele sahip dedikleri enerji tasarruflu akıllı priz projesi için bir şirket ile ortaklık kurma aşamasında.

Gelecekdaha.net’e verdiği röportajda projeden şöyle bahsediyor Kaan:

“Bizim priz ne yapıyor? Çamaşır makinasını bizim prize takıyorsunuz. Çamaşır makinasını saat 6’da çalıştırıyorsunuz ve televizyon izlemeye gidiyorsunuz. Telefonunuza bakıyorsunuz bir uyarı gelmiş prizden. Saat 10’dan sonra çamaşır yıkarsanız şu kadar lira tasarruf edeceksiniz diyor. ‘Sizin için çamaşırınızı saat 10’dan sonra yıkayayım mı?’ diye soruyor. ‘Evet’e basıp telefonu kapatıyorsunuz ve sizin talimatınızı uyguluyor. Kısa vadede aylık 5-10 lira gibi bir tasarruf elde edebilirsiniz ama uzun vadede yüksek sayılara denk geliyor. Ayrıca bizim prizimizin içinde endüstriyel seviye bir enerji sensörü var. Bu sayede enerji firmalarına özel bilgiler (reaktif güç vs.) verebiliyoruz. Enerji firmaları enerji dağıtımlarını bu datalara göre düzenleyebiliyor. Bu da çok önemli çünkü şimdiye kadarki elektrik şebekeleri bir süre sonra yetmemeye başlayacak. Yeni elektrik santralleri kurmak yerine enerji dağıtımı optimize edilmiş olacak.”

Teknoloji sektöründe uluslararası alanda ülkemizi temsil eden bu gencin adını ileride sık sık duyacağız muhtemelen.

Bu arada bu kadar çalışmanın arasında kendine ve arkadaşlarına vakit ayırmayı ihmal etmiyor. Kaan aynı zamanda gayet iyi bir gitarist ;) Bu başarılı gencimizi daha da yakından tanımak için websitesine buyrun.

Kaan Göksal Kimdir?
Kaan Göksal ilköğrenimini tamamladıktan sonra Robert Kolej'i kazandı. Okulda Robot Kulübü ve Makers Kulübü'nün kuruculuğunu üstlenen Kaan liseyi bitirdikten sonra ABD'nin en iyi teknik üniversiteleri arasında bulunan Georgia Tech Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'ne kabul edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler