TİM Show Center, büyülü bir gösteriye hazırlanıyor. Cirque Mechanics’in muhteşem şovu “Birdhouse Factory”nin performans sanatçısı ve yönetmeni Chris Lashua, iddialı konuşuyor: İzleyiciler, daha önce görmedikleri akrobatik bir şov ve komediye tanık olacak.
[**
**](http://video.mynet.com/aloomaloo/Birdhouse-Factory-nin-muhtesem-sovu/417873/)
Mekanik ve akrobasiyi kullanarak izleyiciye büyülü anlar yaşatan Cirque Mechanics tüm dünyada kapalı gişe oynayan şovları ”Birdhouse Factory“ (Kuşevi Fabrikası) ile dünya turnesi kapsamında 5 gösteri için İstanbul’a geldi. Tim Show Center’da 10-11-12-13 Aralık’ta şovlarını sergileyecek ekibin 25 yıldır akrobasiyle uğraşan performans sanatçısı ve aynı zamanda yönetmeni Chris Lashua ile kapalı gişe oynayan gösterisi hakkında konuştuk.
**-Cirque Mechanics’in Birdhouse Factory gösterisi nasıl doğdu?**
Zaten makine yapıyorduk, bunun yanında sirk kökenliyiz. ‘Neden bunları birleştirmeyelim akrobasiyle’ dedik ve bir kuş evi kurduk. Büyük makineler ve karanlıktan oluşan fabrikanın çok ağır ve kasvetli bir havası var. Tam ona zıt bir şey yaptık. Kuş evi ise canlı, sevimli, renkli ve sihirli bir şey. Bu kontrastla farklı bir dünya yaratıyoruz. 41 yaşındayım, profesyonel olarak 25 senedir sahnede performans sergiliyorum.
**-Mekanik ve akrobasinin aynı paydada buluşması gösteriye ne gibi bir özellik katıyor?**
Mesela bir kitap alırsınız, bir şeyi nasıl yapacağınıza bakarsınız. Nasıl çalıştığını öğrenirsiniz. Mekaniğin nasıl çalıştığını akrobat gösteriyor. Mesela bir gösteriye gidersiniz, insanlar uçar falan. Onu izler beğenirsiniz ama anlayamazsınız efekti. Tam bir sihirdir. Biz biraz arka planı gösteriyoruz. Mesela gösterimizde güzel bir kadın ile ağır bir makine bir arada dönüyor. Bu da ilginç bir görsellik oluşturuyor.
**-Genelde sirk gosterilerinde hayvanlar da önemli rol oynar. Siz niye kullanmıyorsunuz?**
Cirque du Soleil’de hiç bir zaman hayvan yoktu, çok geleneksel ve geçmişte kalmıştı. Hayvan haklarını tabii ki destekliyorum ama bir sirkte hayvan olmasını eleştirmem, hatta severim. Zaten 15 kişi turneye çıkıyoruz ve bu yeterince zor oluyor, bir de 10 tane kedi olsa düşünemiyorum (Gülüyor) Hayvanlarla bir şey yapmak zaten çok zor. Kendimize ne geleneksel ne de modern diyorum. Bir sirk tiyatrosu olarak adlandırabiliriz. Sadece bir kuş yetiyor o da canlı değil zaten...
**-Göstericiler fizik kurallarına aykırı hareketler yapıyorlar, çektikleri en büyük zorluk nedir?**
Biz vücudumuza çok iyi bakıyoruz. Dün Türk Hamamı’na gittik mesela. Vücudumuz zor hareketlere alışkın. Çalışmalarımızı yaparken güvenlik önlemlerimizi alıyoruz, yeri geliyor kask takıyoruz güvenli zeminler hazırlıyoruz. Sakatlanabiliriz ama minumum düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Ben bir kere parmağımı kırdım sadece. Normal bir fabrikada çalışırken de yaralanabilirsiniz, ofisteyken de...
**-Türkiye’de ilk kez gösterinizi sergileyeceksiniz. İzleyiciye ne vaat ediyorsunuz ?**
Gördükleri en çılgın akrobatik gösterilerden biri olacak. Bir taraftan makineler, bir taraftan komedi. Daha ne bekleyebilirler?
**-İstanbul’da nereleri gezdiniz ve en etkilendiğiniz ne oldu?**
Yerebatan Sarnıcı’nı çok beğeniyorum. Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’ni çok sevdim, en çok da Galatasaray Hamamı’nı. 7-8 kişi gittik.
Vatan