Glutensiz un popülerleştikten sonra, bildiğimiz beyaz ve tam buğday unlarına badem unu, pirinç unu, yulaf unu gibi bir sürü alternatif un üretildi. Bitkisel gıdalara artan taleple birlikte, artık tamamen tahılsız, sadece meyve ve sebzelerden üretilen unlar ortaya çıkmaya başladı. Çeşitli meyve ve sebzeler kurutulup un halini alıyor ve bu çeşitli unlara artık raflarda rastlamak mümkün. Aynı zamanda internetten de kolaylıkla sipariş verilebiliyor. Amerika ve Avrupa’da bu unlara rağbet artıyor.
Peki hangi meyve ve sebzelerden unlar üretiliyor, aşağıda görebilirsiniz.
Yeşil muzdan yapılan bu un, bağırsak sağlığını geliştiren prebiyotikler olarak hareket eden dirençli nişastalar içerir. Unun hafif bir muz aroması vardır ve tahmin edebileceğiniz gibi bol miktarda potasyum içerir. Bir çeyrek bardak un, küçük bir muzla aynı miktarda potasyum içerir.
Kırmızının en güzel tonuna sahip pancar içerdiği A vitamini, demir, potasyum ve lif ile oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Tatlı ve keskin bir aroması vardır. İri öğütülmüş mango unu tam bir C vitamini kaynağıdır.
Peru'ya özgü bir meyve olan lucumadan üretilen un; lif ve demir açısından zengindir. Oldukça düşük kalorili olan lucuma unu, aynı zamanda düşük kalorili tatlandırıcı olarak da kullanılabilir.
Kahve çekirdeği bitkisinin meyvesinden yapılan bu unla yaptığınız tarifleriniz; lif, demir ve hücre koruyucu antioksidanlar açısından oldukça zengin olacaktır.
Bu sarı unun çeyrek bardağı sadece 110 kaloridir ve 6 gramı liften oluşur.
Kurutulmuş ve ince yeşil bir toz halinde öğütülmüş lahana unu çok düşük kalorilerili ve vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından çok zengindir.
Özellikle Amerika ve daha sonra Avrupa’da tüketimi her geçen gün artan yeni nesil unlar, ülkemizde de üretilmeye başlandı. Aydın’da yaşayan Cansu ve Çağdaş Can Öztürk çifti, ilk olarak İtalya’da karşılaştıkları kestane unundan esinlenip, Aydın’da kestane unu üretmeye başladılar ve daha sonra çeşitlendirerek farklı meyve ve sebzelerden 13 çeşit un üretmeye başladılar. Girişimci çift kendi fabrikalarında ürettikleri unlarla yurtdışına da açılmayı düşündüklerini belirtiyorlar.