1) Elektrik kesitisi sırasında bütün elektrik cihazları ile kombiler kapatılmalı. Elektriklerin gelmesinin ardından da bu cihazların çalıştırılması için en az 15 dakika beklenmelidir.
Elektrik kesintilerinde abonelerin kombi ve kazanlarını kapalı konuma getirmeleri çok büyük bir önem taşıyor.
Kesintisi sırasında cihazlar açık konumda bırakılırsa elektrik geldiğinde bölgesel anlamda aniden yüksek bir şekilde gaz çekişi olacağından, binaların önündeki servis kutularında birtakım sorunlar yaşanabileceğine dikkati çekildi.
Kesinti sırasında kapalı konuma getirilen cihazlar, elektriklerin gelmesinin ardından da hemen çalışır vaziyete getirilmemeli, en az 15 dakika beklenmelidir. doğalgazkullanıcıları için bu çok hayati bir uyarıdır.
Türkiye genelinde büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Hayat durma noktasına geldi peki bu durumda ne yapmak lazım? Ne tedbir almak lazım?
Öncelikle elektrik kesintisiyle ilgili aranacak numara 186. Ancak Türkiye genelini etkiyen bugünkü gibi bir durumda bu namaraya ulaşmak imkansız.
Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, televizyon gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz. Geri geldiğinde yaşanacak yüksek voltaj zarar verebilir.
ELEKTRİK KESİNTİSİ SIRASINDA NE YAPMALI?
Elektrik kesintisi sırasında asansörde birileri olabilir. İşyeri ya da binada asansörleri kontrol etmekte fayda var. Kalanlar var ise yardım edilmeli.
**2) Büyük tehlike!
**
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi hayatı kabusa çevirdi. Büyük şehirlerde trafik durdu. Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi’nin Twitter hesabından yaptığı “Trafik ışıkları çalışmıyor” duyurusu da trafikte yaşanacak kaosun habercisi oldu.
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde elektrikler kesildi.
Kesintiyle birlikte ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Metro ve metrobüs seferlerine ara verilince halk otobüslere yöneldi.
Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi'nin twitter'dan yaptığı duyuru tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
TRAFİK LAMBALARI ÇALIŞMIYOR
Açıklamada "İstanbul genelindeki elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıkları şu anlık çalışmamaktadır" denildi.
Başta büyükşehirlerde yaşayanlar olmak üzere, vatandaşları trafikte dikkatle olmaları konusunda uyarılar yapılıyor.
3) Elektrik kesintisi sağlığı fena vurdu!
Elektrikler kesildi aile hekimleri aşı derdine düştü. 6 bin aile sağlığı merkezinde bulunan milyonlarca aşı tehlikeye girdi.
Elektrikler kesildi aile hekimleri aşı derdine düştü. 6 bin aile sağlığı merkezinde bulunan milyonlarca aşı tehlikeye girdi. 22 bin aile hekimi ise işi bırakıp aşılarını nasıl koruyacaklarını bulmaya çalışıyor.
6 bin Aile Sağlığı Merkezi'nde yani aile hekimliklerinde 1-5 yaş arası yapılan hepatit B, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği gibi aşılar bulunuyor. Bu aşılar, özel aşı dolaplarında değil ev tipi buzdolaplarında muhafaza ediliyor. Elektrik kesintisinin ne kadar süreceği bilinmediği için jeneratörlerin dayanıp dayanmayacağı da net değil.
"ACİL DURUMLAR İÇİN EYLEM PLANIMIZ YOK"
İstanbul'da görev yapan aile hekimi Birinci Basamak sağlıkÇalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'ndan Dr. Emrah Kırımlı işi bırakıp mazot almaya çıktığını ve bu şekilde jeneratörün ömrünü uzatmaya çalıştığını söylüyor. Böyle bir durum için belirlenen ortak bir eylem planının ellerinde bulunmadığını söyleyen Dr. Kırımlı büyüklü, küçüklü bir çok aile sağlığı merkezi olduğunu ve milyonlarca aşının nasıl korunacağını bilmediklerini söyledi.
TELEFON ŞARJI AZALDIYSA NE YAPMALI
Akıllı telefonlarda enerji tasarrufu sağlamak ve şarj süresini uzatmak için yapılması gerek birkaç işlem bulunuyor.
Kablosuz veri bağlantıları akıllı telefonlarda en çok enerji harcayan özellikler arasında.
Akıllı cihazınızın 3G, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını kapatmanız durumunda telefonunuzda pil tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Lokasyon servisleri de çok şarj harcayan özellikler arasında. Bu servisleri devre dışı bırakmanız durumunda şarjınızda yüzde 20'ye kadar bir iyileşme görülebilir.
Ekran parlaklığını kısmak da telefonunuzun harcayacağı enerjiyi azaltacak önlemler arasında .