HABER

Bu yazı hayatınızı kurtarabilir

Sabahları perişan kalkıyor, kaliteli uyku uyuyamıyorsanız, dikkat!. Uyku apnesinden muzdarip olabilirsiniz. Peki sonuçları ölümcül olabilen bu uyku bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Bu yazı hayatınızı kurtarabilir

Sabahları perişan kalkıyor, kaliteli uyku uyuyamıyorsanız, dikkat!. Uyku apnesinden muzdarip olabilirsiniz. Peki sonuçları ölümcül olabilen bu uyku bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Eğer siz veya sevdiğiniz biri uyku problemleri yaşıyorsa okumaya devam edin. Kaliteli bir gece uykusu hayatınızı kurtarabilir!


Sağlığımız için, kaliteli bir uyku kadar önemli olan pek az şey vardır. Ancak çoğumuz sadece uykumuzu bozmakla kalmayan aynı zamanda yaşamlarımızı da riske sokan ciddi bir uyku bozukluğundan mustaribiz. Ve yarımız bunun farkında bile değil. Düşmanı tanıyın; uyku apnesi. Peki nedir bu bozukluk, ilk önce onu anlatalım. Normalde biz uyurken, boğaz kasları bolca oksijen alabilelim diye solunum yolumuzu açık tutar.


Kişide uyku apnesi olduğunda boğaz kasları fazla rahatlayıp, dil ve bademciklerin nefes borusuna göre fazla genişlediğinden solunum yolu riskli bir şekilde daralır. Ayrıca fazla kilolu olmaktan dolayı yedek dokular solunum yolunu daraltarak kalınlaştırır.


Uyku apnesi beyin, solunum yolunu açık tutan kaslarla iyi iletişim kuramadığında da olabilir. Sonuç: Hava alabilmek için başarısızca sarf edilen çabalardan dolayı oluşan titreşim. Yani; uyku apnesi olanların durumunu açıklayan horlama. Oksijen alımı çok az olduğunda beyniniz uykunuzda ölmenizi engellemek için sizi uyandırır. Şiddetli uyku apnesi olan kişiler için bu durum gecede yüzlerce kez yaşanabilir.


Neden tehlikeli? Sizi ve eşinizi perişan ve yorgun yapmasının ötesinde uyku apnesi, yüksek tansiyonun başlıca nedenlerindendir ve damarlarınızda iltihap ve pıhtılaşmaya neden olabilir. Uzun vadede genellikle asabiyet ve depresyonla sonuçlanır, ve nadiren de olsa kişiyi uykusunda öldürebilir.


Belirtileri neler?

Geceleri gürültülü horlama

Geceleri nefes almada kesiklikler


Nefes yetmezliğinden dolayı ani uyanışlar

Gündüz uykulu olma hali

Asit reflüsü


Geceleri sık sık idrara çıkma

Boyun kalınlığı (erkekler için 43 cm, kadınlar için 40 cm üzeri)


Sabah baş ağrıları

Hafıza kaybı


Ne yapabilirsiniz?

Özellikle hafif ve orta durumlardaki vakalarda uyku apnesini ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri yaşam tarzı değişikliğidir. Daha iyi bir gece uykusu almak için şu önemli değişiklikler yapın:


Yeterince uyuyun:

Yatma zamanınız için oluşturacağınız alışkanlıklar ve rutinler uyku düzeninizi oluşturur. Düzenli uyku saatinizin olması, akşamları yapacağınız rahatlatıcı aktiviteler uykuya geçişinizi kolaylaştıracak ve stresinizi azaltacaktır.


Yatmadan birkaç saat öncesinde teknolojik aletlerden uzak durmaya başlayın. Kendinize sessiz, sakin bir ortam yaratın. Ayrıca yatmadan önce alacağınız sıcak bir duş uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.


Yatakta TV seyretme veya yatma saatinize çok yakın bir saatte yapacağınız egzersiz, alkol ya da kafein tüketimi sizi iyi bir uykudan alıkoyacaktır. Yatak odanız serin, karanlık ve sessiz olmalı. Rahatsız yatak, ışık, gürültü, bunaltıcı sıcak uykunuzu bozabilir. Horlayan eş ve evcil hayvanlar da. Yatak odanızda bulunan eşyaların bir listesini çıkartın.


Tam gözünüz karanlığa alışmışken, telefon, saat, radyo, sokak aydınlatması gibi gözünüzü alabilecek eşyalardan uzak durun. Gerekiyorsa ışığı tamamen kesecek perde kullanın. Oda sıcaklığınızı 18,5 civarında tutun.


Sigarayı bırakın:

Sigara dumanı solunum yollarını daraltarak, yeterli oksijenin geçmesini zorlaştırır ve onları iltihaplandırır. Eğer sigara kullanıyorsanız ve bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, sigara alışkanlığından kurtulmak için size vereceğim planı takip edin.


Burun tıkanıklığını tedavi edin:

Reçetesiz satılan burun spreyleri, tuzlu damlalar ve dekonjestanlar burun tıkanıklıklarını azaltmaya ve solunum yolunuzu açmaya yardımcı olur.


Alkol ve sakinleştiricilerden kaçının:

Alkol ve sakinleştiriciler beyin faaliyetlerinizin gücünü azaltır ve bununla birlikte yeterli oksijen almanızı riske atar.


Uyku ilaçları düzensiz uykular için bir çözüm yolu gibi görünse de aslında sizi canlı tutma görevi olan beyninizi işinden alıkoyar.


Fazla kilolarınızdan kurtulun:

Vücut ağırlığınızın yüzde 10'unu kaybetmeniz uyku apnenizin de 4 katı kadar iyileşmesini sağlayacaktır.

Ortalama kilodaki çoğu kadının bu rahatlığı elde etmek için yalnızca 4-5 kg vermesi yeterlidir.


Doktorunuz ne yapabilir?

Uyku apnesiyle ilgili iyi haber, bunun için çok etkili bir tedavi olmasıdır. Şiddetli uyku apnesi olan kişiler için ilk seçenek; sürekli pozitif solunum yolu basıncını sağlayan ve geceleri takılan maskedir.


Doktorunuz ne yapabilir?

CPAP lakaplı bu maske geceleri takılan, burnunuzu ve ağzınızı kaplayan bir alettir. Bu maske solunum yolunuzu açık tutmak için hava verir ve yüzde 90 ila 95 arasında başarı oranına sahiptir.


Doktorunuz ne yapabilir?

Bunu ayarlamak zor olabilir, kendinizi bu maskeyle rahat hissedene kadar televizyon karşısına geçip kısa aralıklarla denemelisiniz. Hafif ve orta durumda uyku apnesi olanlara, daha geniş bir solunum yolu yaratmak amacıyla ağıza takılarak alt çeneyi öne çeken taşınabilir bir aygıt da bulunmaktadır. Ameliyatla da aynı sonucu alabilirsiniz.

(Hürriyet)

En Çok Aranan Haberler