YEMEK

Bu Yazının 40 Yıl Hatırı Kalacak! Kahve Hakkında Merak Edilen Her Şeyi Açıklıyoruz...

Sadesinden sütlüsüne, orta şekerlisinden şekersizine kahve sevenler ve içenler için başlı başına bir kültürdür. Peki, çok severek içtiğiniz kahve hakkında bunları biliyor muydunuz?

Bu Yazının 40 Yıl Hatırı Kalacak! Kahve Hakkında Merak Edilen Her Şeyi Açıklıyoruz...

En pahalı kahve hangisidir?

En pahalı kahve başlığı için iki aday var bunlardan ilki Jamaika “ Blue Mountain” Kahvesi

Jamaikalı “Blue Mountain” adını alan kahveler, Jamaikada “Blue Mountain”de 3000 fit'in üzerindeki alanlarda, aynı zamanda Wallensford'da (en iyisi) ya da “Silver Hill Estate Mountain”de yetişir. Genellikle Jamaika'da High Mountain'in düşük rakımlı olan yerlerinde Blue Mountain'de olduğundan daha az kahve yetiştirilir. Orjinal Wallensford kahvesi 1980'den beri en iyi kalitede kabul edilmekle beraber bu klasik kahve her yönden yeterlidir: Zengin lezzeti ve aroması, dolgunluğu ve makul asitlik oranıyla mükemmel, ince bir dengesi var.

Blue Mountain kahvesi dolgunluğunu ve zenginliğini kaybetmez, fakat asitliği zayıftır; yumuşak, dolgun, kısmen zengin ve yüksek fiyatlı bir kahvedir. Jamaika'nın durumu birçok insan tarafından karıştırılmakta, bu insanlar şu veya bu yolla Blue Mountain‘den olağanüstü fiyat talep ederek, kar sağlamaya çalışmakta. Jamaika'nın yüksek dağlarındaki diğer fidanlık sahipleri "Blue Mountain Style" şeklinde pazarlamaya çalışmakta, bunlar “Blue Mountain”in karakteristik tadını taşımakta, ancak yalnızca “Blue Mountain” çekirdeği içermemektedir.

Kopi Luwak Kahvesi

Endonezya, Sumatra'da olan kahve, kökeninden ayırt edilemez, fakat eşsiz ve gizli bir yolla üretilir. Bir memeli olan minsk kedisi, olgunlaşmamış kahve meyvesini yer, meyveyi sindirir ve çekirdekler onun kuru dışkısından toplanır. Kopi luwak, üretimindeki kısıtlılıktan dolayı dünyadaki en pahalı kahvelerden biridir. Uzmanlar, satıcılara ulaşan kahvenin ne kadarının gerçek Kopi luwak, ne kadarının minsk kedisinin gübresiyle işlem görmüş sıradan kahve olduğu konusunda tartışıyor.

İstediğiniz Her Çeşit Kahveyi Hazırlamanız için Mükemmel Rehber İçin Tıklayın


Muson kahvesi nedir ?

Hindistan'ın güneyinde tek tip kahvenin tipik kurutma işlemiyle muson rüzgarına açık ambarlarda maruz bırakılmasıyla yapılır, bunun amacı dolgunluğun gelişmesi ve asitliğin azalmasıdır. Muson kahvesi, bölgeye muson sezonu gelene kadar özel ambarlarda depolanır. Yapının yüzeyleri açıktır ve muson rüzgarlarının sirkülasyonuyla nemlenir, böylece kahve şişer ve olgunlaşırken baskın küf lezzeti alır.

Muson işlemi yoğun iş gücüne dayanır: Kahve özel muson ambarlarında yere yayılır ve tırmıkla altüst edilir, buda tohumların nemli rüzgarların nemini çekmesine olanak sağlar. Muson işlemi 12 aydan 16 aya kadar sürer, bu süre boyunca kahve çekirdekleri orjinal boyutlarının iki katına ulaşır ve rengi açık altın sarısına döner. Bundan sonra ek olarak yeterince büyümeyen kahveleri ayırmak için elle ayırma yapılır ve kahve ihraç edilmek için hazırdır. Bu kahvenin kuru güzel kokusu çok kuvvetli değildir, fakat su eklendiği zaman lezzetle güçlü kavrulmuş fındık kokusu (kurutulmuş kavrulmuş yer fıstığı), karamel ve pipo tütünü ile tatlı bir nuans oluşur.

Bol Köpüklü Kahve Yapmanın 5 Aşamasını Öğrenmek İçin Tıklayın


Gölge kahvesi (ya da kuş-dostu kahve) nedir?

Gölge kahvesi tente gölgesinde (Gölge karışık doğal ağaçlarla sağlanır) yetişen bir kahvedir. Arap kahvesi, Meksika, Orta Amerika, Kolombiya, Peru ve Venezuela'nın birçok yerinde (Fakat tamamında değil) ve Endonezya ve Afrika'nın bazı kısımları da dahil olmak üzere dünyanın diğer başka yerlerinde gölgede geleneksel yöntemlerle yetiştirilir. Bununla beraber arap kahvesi doğrudan güneşte veya güneşin yanında geleneksel olarak yetiştirilir. Bu tente gölgesi, Orta Amerika'daki göç eden bülbüllere bir yaşam alanı sağladığından böyle doğal gölgeliklerin altında yetişen kahveler bazen “kuş dostu” olarak pazarlanır. Gölgede yetişen kahveler güneşte yetişenlere göre daha kolay gelişirler ve iyi tadı olan Orta Amerika kahveleri, en iyi gölgede yetişir.

Kahveli Çikolata Topları Tarifi İçin Tıklayın


Bourbon kahvesi nedir?

Bourbon ilk Bourbon adasında ortaya çıkmıştır. Bu, hoş lezzetli kahve genelde adadan Latin Amerika'ya ve Afrika'ya ihraç edilmektedir. En iyi Latin Amerika kahveleri Bourbon depolarından elde edilir. Bourbon kahvesi, en iyi 1000-2000 m yükseklikleri arasında yetişir. Özellikle et yemeklerinde sos olarak kullanılır. İçimi oldukça sert ama lezzetlidir.

Kahve Telvesinin Yarattığı 7 Mucize İçin Tıklayın


Kafein nedir?

Kafein, yeryüzünde en az 100 farklı çeşit bitkilerin yapraklarında, tohumlarında veya meyvelerinde doğal olarak bulunan bir bileşiktir. Kafeinin en çok bilinen kaynakları arasında kahve, kakao çekirdekleri, kola cevizleri ve çay yaprakları yer alır. Ayrıca kafein özel olarak formüle edilen ‘enerji içeceklerine' ve soğuk algınlığı ve nezle ilaçları gibi ilaçlara ilave edilmektedir.

Üründeki kafein miktarı, ürünün çeşidine, servis edilen miktara ve hazırlama metoduna göre değişir. Örneğin 190 ml'lik bir fincan çay 50 mg kafein içerir, bu miktarın üçte biri kadar az olan bir fincan instant kahve de aynı miktarda kafein içerir.

Kahvenin Karaciğerinize Faydalarından Haberdar Mıydınız? Öğrenmek İçin Tıklayın

Kaynak


Hindiba kahvesi nedir?

Kaynağı Avrupa'da bulunan ve 1700'lü yıllarda Kuzey Amerika'ya tanıtılan uzun ömürlü, dayanıklı bir bitkidir. Taze yaprakları salatalar içerisine koyulup yenirken yaşlı ve acı yaprakları da farklı sularda kaynatılıp tüketilebilir. Fakat hindiba, en iyi kahveye olan ortak benzerliği ile bilinir. Tarihte çoğu zaman, kahvenin bulunmadığı veya pahalı olduğu anlarda insanlar kahve yerine hindiba kavurması tüketirdi. Hindiba bitkisinin kökü aynı karahindiba bitkisinin kök ağzı gibi uzun ve kalındır. Hindiba kökü kurutulur, kavrulur ve öğütülürse kahve ile eşsiz bir benzerlik oluşturur. Hindibada kafein bulunmamakla beraber kahveye nazaran daha hoş bir kavurma aroması yer almaktadır. Birçok kahve üreticisi, kafein içeriğinin etkisini biraz kırmak amacıyla kahveyi, yüzde 30 oranında hindiba ile karıştırma talebinde bulunur.

Bununla birlikte, insanlar ise kavrulmuş meşe palamudu, tatlı patates ve çeşitli yöresel tahıl ürünlerinden kahve yapmayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

Kahvenize 2 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı Katınca Ne Olduğunu Öğrenmek İçin Tıklayın


Kahve kalp sağlığı açısından zararlı mı ?

Araştırmalara göre aşırıya kaçmadan içilen kahvenin kardiyovasküler problemlerin (Damar tıkanıklığı, miyokardiyal damar tıkanıklığı, Ventriküler arrhythmias, ve hipertansiyon) oluşmasıyla bir ilgisi yoktur.


Çok kahve içen insanların kolesterol seviyesi içmeyenlere göre daha mı yüksek olur?

Genel olarak kahve içen insanlar, kahve içmekten kaçınanlara oranla daha yüksek kolesterol seviyesine sahip değillerdir. Sadece İskandinavya'ya özgü (Türk kahvesi benzeri) kaynatarak hazırlanan kahvede kolesterol seviyesinin arttığı bulunmuştur. Kaynamış kahveyi içmeden önce kağıt ile süzerek bu etki ortadan kaldırılabilir. Kişisel tepkiler ve çalışma metotları çeşitlilik göstermesine rağmen; çalışmalar, kaynatılmış ve filtre edilmemiş kahvenin sürekli içilmesinin kolesterol seviyesinin %10 artmasına neden olduğunu göstermiştir. Bu olaya sebep olan maddeler kahve yağında bulunan iki maddedir: Kafestol ve kahweol. Bunlar filtre kağıdında kalırlar, bu sebeple filtre edilmiş kahvenin kolesterol seviyesinin artışı üzerinde bir etkisi yoktur. Kahvedeki kafein serum kolesterol seviyesini yükseltmez.


Kahve uyanıklılığı ve dikkatliliği arttırır mı?

Kahvede bulunan kafein bu anlamda olumlu etkileri olan hafif bir uyarıcıdır. Kafein uyanıklılığı ve dikkatliliği arttırır, bu kişinin genel durumunu olumlu etkilemenin yanı sıra yorgunluğa karşı çalışma performansının artmasına yardımcı olur.

Yatmadan hemen önce tüketilen kahvedeki kafeinin uyarıcı bir etkiye sahip olduğu bazı insanlar tarafından tecrübe edilmiştir. Bu etkiler tamamen kişiye bağlıdır. Bazı insanlar ilk akşam alınan bir fincan kahveyle uyumakta güçlük çekerlerken bazıları da her akşam içmelerine rağmen kahvenin uykuları üzerinde hiçbir etkisi olmaz. Kafeine karşı aşırlı duyarlı insanlar akşam kahvelerinde kafeinsiz kahveyi tercih edebilirler. Kafeinin uyku kalitesine ve uykunun evrelerine etkisi ile ilgili önerilecek herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Kahvenin Yanına En Çok Yakışan Tarçın Kurabiye Tarifi İçin Tıklayın


Kahve mideye zararlı mıdır ya da mide ülserine sebep olur mu?

Kahvenin mideye zararlı olduğuna dair hiçbir kesin kanıt bulunmamaktadır. Yapılan araştırmaların hiçbiri kahvenin mide ülserine ya da duodenal (üst bağırsak) ülsere sebep olduğunu göstermemektedir. Eğer kahveden kaynaklanan belirtiler yoksa, ülser hastalarının kahve içmeyi bırakmasına gerek yoktur. Kahve kendi başına ülserin şiddeti üzerinde hiçbir etki göstermemektedir.

Kahvenize Tat Katacak Ev Yapımı Hindistan Cevizli Coco Star Tarifi İçin Tıklayın


Kafeinsiz kahve nedir?

Kahvelerin içerisinden kafein alındığında kafeinsiz kahve elde edilmiş olur. Kahvelere uygulanılan kafeinsizleştirme işleminin amacı; aroması ve tadı aynı kalan ancak kafeini alınmış kahve üretmektir. Kahveye tat ve koku veren maddelerin çoğunluğunun kahvenin kavrulması esnasında oluşması nedeniyle kafeinsizleştirme işlemi kavurma işleminden önce, henüz kahve taneleri yeşilken yapılır. Kafeini alınmış kahve taneleri kavrulur, öğütülür ve artık hazır kahve şeklini almış olur.

Ev Yapımı Pratik Ve Soğuk Frappuccino Tarifi İçin Tıklayın


Kaç çeşit temel kahve içeceği vardır?

Açık (Konsantre olmayan) kapuçino: Kapuçino çiaro'ya benzer kahvedir.
Amerikan kahvesi: Lungo'ya benzer, hafif sert kahve elde etmek için eşit hacimdeki espresso üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahvedir.
Arap kahvesi: Türk kahvesine benzer, fakat kakule ile tatlandırılmış kahvedir.
Beyaz sade kahve: Yeni Zelanda ve Avustralya'da yaygın olan, espreso kaynaklı beyaz kremalı, konsantre süt ile hazırlanılan kahvedir.
Buzlu kapuçino: Kapuçino fredo'ya benzer bir kahvedir.
Cezayir kahvesi: Orta Avrupalıların kavurarak içmeye hazır hale getirdikleri kahvedir. Bu ekspresso kahve değildir .
Demi-tasse kahve: Fransa'da küçük fincanlarda servis yapılan kahvedir.
Doppio: Duble espreso (normalde olan kahve miktarının iki katı ve normalde olan su miktarının iki katı. Yani bir fincanda iki kat espreso etkisi).
Espreso Romano: espreso içerisine limon kabuğu konularak hazırlanan kahvedir.
Espreso: az miktarda, çok konsantre lezzetli bir kahvedir.

Bunların haricinde de 34 çeşit bilinen kahve türü mevcuttur.

En Çok Aranan Haberler