HABER

Bu yılın ilk ay tutulması 21 Şubat'ta

İSTANBUL (ANKA) - Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki 21 Şubat'ta tam ay tutulması şeklinde meydana gelecek. Ay tutulması, Türkiye'den de izlenebilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgilere göre, ayın tamamen kararması anlamına gelen tam ay tutulması 20 Şubat'ı 21 Şubat'a bağlayan gece, Türkiye saati ile 02.34'te başlayacak. Ay, dünyanın yarı gölgesinin içinden geçmeye başlayacak, bu sırada yansıttığı güneş ışığı giderek azalırken sarımsı bir renk alacak. 3.42'de dünyanın tam gölgesinin içine girmeye başlayacak rengi yavaş yavaş koyu bakır kırmızısına dönerken 5.00'da tamamen tutulmuş olacak. Ay'ın tamamen kızardığı tam tutulma evresi yaklaşık 51 dakika sürerken, Türkiye'de batı ufkunda görülebilir bir yükseklikte olacak. Tam tutulmadan 5.51'de çıkmaya başlayacak olan Ay, doğu illerinde batmış batı illerinde de batmak üzere olacak. Bu nedenle tutulmanın sonu Türkiye'den izlenemeyecek.
21 Şubat'ta gerçekleşecek tam ay tutulması Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kıtalarından da izlenebilecek.

Tam tutulma ile ilgili detaylı bilgiye Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin http://www.koeri.boun.edu.tr/astronomy/ adresinden ulaşılabilecek.

-YILIN İKİNCİ AY TUTULMASI 17 AĞUSTOS'TA-

Yılın ikinci ay tutulması ise 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece parçalı ay tutulması şeklinde gerçekleşecek. Hava açık olursa, tutulmanın tamamı Türkiye'den izlenecek. Ay Dünya'nın gölgesinden çıktıktan sonra da Türkiye'de ufkun üstünde olacak. Tutulmanın tamamı Avrupa, Afrika ve Asya'nın batısından gözlenebilecek.

-AY TUTULMASI-
Ay'ın kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girmesiyle Ay tutulması oluşur. Ay tutulması, dolunay zamanında ve ayın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu zayıf ışık kalıntıları görünürlüğü mahalli atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı bakır renginde ortaya çıkarır.

Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları Kısmi Ay Tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.
Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler