Yaz aylarında pazardan yumurta almayı önermediklerini söyleyen Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünde görevli hayvan yetiştirme ve ıhsalı konusunda uzman Doç.Dr Tülin Aksoy, aşırı sıcaklar nedeniyle pazarda satılan yumurtanın kalitesinin gerilediğini söyledi.
Halk pazarlarında bir yumurtanın kaç gün beklediğinin bilinmediğini söyleyen Aksoy, "Yumurta bayatladıkça bozulmaya dönebilir. Yumurtanın pazar ortamında sağlıklı bir şekilde bekleme günü sayısı düşüyor. Mümkün olduğu kadar yumurtaları serin ortamlarda satılan alışveriş merkezleri ve marketlerden almalıyız" dedi.
Ameliyat sonrası ve ağır yanıklar sonrası insanlara günde üç dört yumurta yedirilmesi gerektiğini anlatan Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü, yumurtanın proteini insan vücuduna en yakın proteindir. Bir yumurtanın 6 gram proteini vardır. Bu proteinin yüzde 99'u vücut proteinine dönüşüyor. Bir canlının neye ihtiyacı varsa uygun oranlarda yumurtanın içinde bulunuyor."
Özellikle gelişme çağındaki çocukların, gençlerin yumurtaya çok ihtiyaçları olduğunu anlatan Aksoy, şunları söyledi: "Gençken vücudunuzun protein üretmesi gerekiyor. Özellikle ilk beş yaşta beyin gelişimi çok önemli. Çocuklar protein tüketmezse zaten protein olan beyin gelişemez. İlk beş yaş içerisinde yumurta yemeyen çocuklarda hem fiziksel boy geriliği hem de zihinsel gerilik söz konusu olabilir. Beş yaşından sonra bu çocuklar protein bakımından zengin gıdalarla beslenilse bile boyundaki kısalığı telafi edilebilinir ama beyin gelişimindeki duraklamayı telafi edilemez.
Protein tüketmeyen çocuklarda donuk zekalılık dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Beynin gelişimi bir Cd gibi düşünürsek üzerine yazılan program ne kadar iyi olursa olsun sizin Cd'niz iyi değilse bu programı kaydedemezsiniz. Benim önerim çocukların her gün bir yumurta yemesi. O gün et ve süt yemiyorsa iki yumurta yemeliler."
Türkiye gibi nüfusunun çok büyük kısmı genç olan bir ülkede yumurta tüketiminin yüksek olması gerektiğini söyleyen Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya gibi yaşlı Avrupa ülkelerinde yılda bir kişi 250 yumurta tüketiyorsa bizim 300 yumurta tüketmemiz lazım. Biz Avrupalılara göre daha az yumurta, balık eti, tavuk ve kırmızı et tüketiyoruz. Şu an Türkiye'de bir yılda kişi başına 135 yumurta tüketiliyor. Avrupa'da bu rakam 250 yumurtadır. Bu gelişmişliğin göstergesidir. Bence okullarda fındık değil yumurta dağıtmaları gerekiyor."
Köyde yaşayan insanların yüzde 80'inde tavuk bulunduğunu söyleyen Aksoy, köylülerin yumurtacılığı para kazanmak için değil şehirdeki çocuklarına yumurta göndermek için yaptıklarını belirtti.