Antalya Ticaret Borsası'nın(ATB) organize ettiği Buğday Hasadı Öncesi Sektör Toplantısı ATB toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül, Aksu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Metin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Biçerciler Kooperatifi, BATEM, TİGEM'den yetkililer, ATB üyeleri, tohum üreticileri, sanayiciler, tüccar ve üreticiler katıldı.
Bu yıl buğdayda yüzde 30 rekolte düşüşünü öngören sektör temsilcileri, buğday hasadının 5 Haziran'dan itibaren yapılması veya üründe rutubet oranının yüzde 13 ve 13'ün altı olması uyarısında bulundu.
ATB Meclis Başkanı ve Hububat Meslek Komitesi Üyesi Hüseyin Cahit Kayan, ATB olarak her hasat dönemi öncesi sektör temsilcilerini bir araya getiren toplantılar düzenlediklerini belirterek, temel besin maddesi olan hububatın üretiminin artırılması ve kaliteli hale getirilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bu yıl buğdayda, rekoltenin yüzde 30 düşeceği kanaati olduğunu bildiren Kayan, "Antalya'da buğday üretimi geçmiş yıllara göre yok denecek kadar azaldı. Rekoltede ise yüzde 30 oranında düşüş bekleniyor" dedi.
Türkiye'de tarımın ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Kayan, tarımsal politikalar yeniden düzenlemesi ve kararlılıkla uygulanması gerektiğini ifade etti. Kayan, "Çiftçinin üretimi tohumculuktan başlayarak, ürün yetiştirilmesinden, tüketiciye ulaştırılmasına kadar her alanda desteklenmeli. Alana değil, ürüne destek verilmeli" diye konuştu. Hasat öncesi üreticiye uyarıda bulunan Kayan, "Üreticiler borsa tescillerini mutlaka yaptırsınlar. Borsa tescili yaptırmayan üreticilerimize ürün desteği verilmeyecek. Onun için borsaya tescil ve kayıtlarını yaptırmalarını arzu ediyoruz" dedi.
Buğday hasadı yapılırken, toprağa yakın biçildiğini söyleyen ATB Hububat ve Mamülleri Meslek komitesi Üyesi Yusuf Karasu, bunun ürün satışında değeri düşürdüğünü ifade etti. Karasu, biçer dövercilerin hasat yapılırken, bu konuda dikkatli olmasını istedi.
Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, süne zararlısına karşı sürvey çalışması yapıldığını, bu yıl sünenin buğdaya ekonomik eşiğinin altında zarar vereceğini kaydetti.
Özel sektör temsilcileri ise makarnalık buğdayın ekim alanlarının azaldığını belirterek, önümüzdeki süreçte makarnalık buğdaya talebin artacağını kaydetti. Çiftçinin ekilecek buğday çeşidi konusunda yönlendirilmesini de isteyen özel sektör temsilcileri, akılcı yapılan planlama ile çiftçinin ürettiği buğdayın daha çok para edeceğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz