Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Nurettin Demirpolat yaptığı açıklamada, dünya üzerinde en kaliteli buğdayı Türkiye'nin yanı sıra Avustralya ve Kazakistan'ın ürettiğini söyledi.
Türkiye'de tarımın son 2 yıldır kendine gelmeye başladığını ifade eden Demirpolat, özellikle buğday kalitesinde geçen yıla göre yüzde 20 oranında bir iyileşme görüldüğünü bildirdi.
Kalitedeki bu artışın, çiftçilerden sonra en fazla un sanayicilerini sevindirdiğini dile getiren Demirpolat, şunları kaydetti:
"Türkiye, özellikle yüksek proteinli un sıkıntısı yaşıyor. Buğdayda kalitenin düşük olması nedeniyle de Türkiye, yıllardır buğdayda dışa bağımlı hale geldi. Tarım ülkesi olmamıza karşın
buğdayda ithalat ihracatı geçiyor. Geçen yıl ihtiyaç nedeniyle yaklaşık 1,3 milyon ton kaliteli buğday ithal edildi. Un sanayicileri olarak ülkenin kaynaklarının özellikle tarımda iyi kullanılmamasına çok üzülüyoruz."
Demirpolat, bu yıl ise geçen yıllara göre üretimin sevindirici olduğunu dile getirirken, 2 milyon tonluk fazla buğday üretimi bulunduğunu ve az miktarda yüksek proteinli buğdaya ihtiyaç
duyulduğunu bildirdi.
Bu yıl süne zararlasıyla yapılan mücadelede yakalanan başarının kaliteyi yükselttiğini vurgulayan Demirpolat, bunun ithalatın az yapılacağı anlamına geldiğini anlattı.
TÜRK BUĞDAYI "MÜCEVHER" DİYE SATILABİLİR
TMO'nun ihraç kayıtlı buğdayı iç piyasaya verme yolunda bir çalışma başlattığını vurgulayan Demirpolat, şunları söyledi:
"Bu çalışmanın gerçekleşmesi durumunda TMO, kaliteli ihraç kayıtlı buğdayı düşük fiyattan iç piyasaya verecek. Un sanayicileri de kalite için yurt dışına fazla yönelmeyecek. Yani Türkiye, buğdayda dışa bağımlılıktan kurtulacak. En azından geçen yıl yapılan 1,3 milyon tonluk ithalat, bu yıl en fazla 300 bin ton olarak gerçekleşir."
Demirpolat, bunun gibi tarım konusunda bazı düzenlemeler yapılması ve tedbirlerin alınması durumunda Türkiye'nin 1 gram bile buğday ithal etmeyeceğini ifade ederken, "Avustralya, Konya'dan götürdüğü tohumluk buğdayla dünyanın en kaliteli buğdayını üretiyor. Biz ise elimizdeki kaynakları iyi kullanamıyoruz. Avustralya buğdayını altın diye satıyor. Buğdayda istenen kaliteyi yakalasak Türk buğdayı bırakın altını (mücevher) diye satılabilir" diye konuştu.
Bu arada devletin artık buğday ithalatından elini çekmesi gerektiğini anlatan Demirpolat, kaliteli buğday ithalatının un sanayicileri tarafından yapılabileceğini, çünkü kendisi için gereken buğdayı sanayicinin daha iyi alabileceğini sözlerine ekledi.