HABER

Buğdayda istenilen fiyat 70 YKR ve prim

ANKARA (ANKA)- Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türk çiftçisinin 2008'de ekmeklik buğdayda istediği fiyatın 70 YKr ve prim olduğunu belirtti.
Yetkin düzenlediği basın toplantısında, söz konusu fiyatın altında çiftçiye fiyat verilmesi halinde çiftçinin üretimden çekilme riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Yetkin, "Çiftçi tarlasına daha az gübre atarak, daha çok nadasa bırakarak üretimini götürmeye çalışıyor. Bu bir ütopya değil. Çiftçi kazanmıyor" dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasayı regüle etme kabiliyeti olması gerektiğini dile getiren Yetkin, dünyada üretimin giderek azaldığını ve buğdayın altın değerinde olduğunu belirtti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçilere ucuz tohum, gübre, ilaç adı altında kömür tozu ve kum satıldığını öne süren Yetkin, çiftçileri güvenilir yerlerden alım yapılması konusunda uyardı. Yetkin, buğdayda prim uygulamasının kalkacağına yönelik duyumlar aldıklarını kaydederek, şunları söyledi:

-"BUĞDAYDA PRİM KALDIRILABİLİR"- "Bize gelen duyumlara göre, ‘Geçen sene buğday fiyatları yüksekti, bu sene prim de vermesek olur' tartışması var. Bunu çok ciddi biçimde tehlike olarak görüyorum, böyle bir uygulamanın olmasını düşünmek dahi istemiyorum. Prim sistemi üretimin kayıt altına alınması demektir. Buğdaydaki prim sisteminin bir yıl uygulandıktan sonra ikinci yıl kaldırılmasının ciddi bir yanlışlık, sürekliliği zedeleyen süreç olarak değerlendiriyorum. Ayrıca tarım politikaları da yıldan yıla değişmez. Resmi yapıda ‘Piyasa şuan da yüksek seyrediyor, biz buna cevap veremeyiz. En iyisi böyle bir süreçte hiç olmayalım. 2008'de hububata fiyatta vermeyelim, piyasanın durumuna göre müdahale edelim' gibi değerlendirmelerin olduğunu biliyorum. Bunlar tartışılıyor şuan da yakında da patlar. Bunlar olacak işler değil."
Yetkin, 2008 hububat üretimi hasadının başladığını, ilk başlama noktasının da Çukurova olduğunu belirtti. Türkiye'nin 2008 yılı üretimi için iyimserliğin giderek azaldığını kaydeden Yetkin, buğday üretimindeki 2008 yılı öngörülerinin 18 milyon ton olacağını, Türkiye'nin buğday üretiminde kırmızı çizgide durduğunu söyledi.

-"TMO, TRİBÜNDEN İZLERSE SIKINTI YAŞANIR"-

Yetkin, "TMO, yeni döneme de geçen senedeki gibi girerse yani seyirci pozisyonunda kalırsa, tribünde maçı izlerse normal koşullarda 2007'de yaşadıklarımızı yaşayabiliriz" dedi. Kritik dönemi atlatmanın yolunun TMO'nun piyasayı düzenleyici rol oynaması olduğunu dile getiren Yetkin, "TMO'nun ithalat yetkisi var ancak üretim yeterliliği varken dış ülkeden buğday alınması dünya gerçeklerine uygun değil. Bu Türk çiftçisine verilmesi gereken paranın Rus, Kanada ve ABD çiftçisine verilmesidir. Türkiye'nin bu süreci böyle geçirmesi mümkün değildir" diye konuştu.

-"MERCİMEKTE İTHALAT KAÇINILMAZ"-

Pirinç fiyatlarının esneme ve azalmasının söz konusu olmadığını kaydeden Yetkin, 10 Mayıs itibariyle Mersin'den 72 bin ton pirinç girmesine karşın fiyatların yerinde durduğunu söyledi. Yetkin, mercimek üretiminde ithalatın kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, şunları dedi:
"Türkiye'de 535 bin ton mercimek üretimi var geçen seneden, bu sene kuraklık olduğu için yüzde 90'ı gitti. Türkiye iç pazarına ortalama 300 bin ton mercimek gerekiyor, şuanda tespitlerimize göre 200 bin ton civarında üretim gerçekleşecek. Nereden baksanız Türkiye mercimek ithal etmekle karşı karşıya bulunuyor. Bu çok net görülüyor. Pirinçte yaşanan sıkıntı mercimekte de yaşanıyor."

En Çok Aranan Haberler