YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BUGİAD Başkanı Er: Alternatif pazarlara açılmanın yararını görüyoruz

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Er, Avrupa’daki talep daralmalarından...

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Er, Avrupa’daki talep daralmalarından tek çıkış yolunun alternatif pazarlara yönelmek olduğunu söyledi. Er, “Mart ayı ihracat rakamlarına bakıldığında alternatif pazarlara açılmanın farklılığını görüyoruz." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mart ayında ihracat, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 8,1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında en fazla ihracatı, bir milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörü yaptı. Kimyevi maddeler sektörü bir milyar 650 milyon dolar ile ikinci, hazır giyim sektörü ise bir milyar 489 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Er, Türkiye’nin dünya ekonomisinde her gün biraz daha fazla söz sahibi olduğunu ve mart ayı ihracat rakamlarında bunun açıkça görüldüğünü söyledi. BUGİAD Başkanı Er, ihracatta yakalanan artışın Türkiye’nin yararına olduğunu belirterek, diğer ülkelere yapılan ihracatın artmasının son derece sevindirici olduğunu söyledi. Global ekonominin durağanlığından, Türkiye ihracatının yarısını oluşturan Avrupa’daki talep daralmalarından tek çıkış yolunun alternatif pazarlara yönelmek olduğunun altını çizen Er, “Mart ayı ihracat rakamlarına bakıldığında alternatif pazarlara açılmanın farklılığını görüyoruz. Özellikle büyük pazarlarda artış devam ediyor. Gündemde olan yatırım teşvik yasasının da bir an önce çıkması ve uygulamaya alınması, hedefe yürüyüşümüzde bizlere hız katacaktır.’’ dedi.

OTOMOTİVDE LOKOMOTİF KENT BURSA

Mart ayında bir milyar 916 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün, ihracat lideri sektör olduğunun altını çizen Ali Fuat Er, “Bursa otomotiv sektöründe lokomotif kent konumunda. Yerli otomobil projeleriyle Türkiye’nin dünya arenasındaki yeri genişleyecek ve böylece dünyadaki ilk 10 ekonomi arasındaki yerini alma hedefine bir adım daha yaklaştıracaktır.’’ ifadesini kullandı.

BURSA’DAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ ARAŞTIRILMALI

TİM’in verilerine göre iller bazında, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 32 ile Gaziantep oldu. Gaziantep'i yüzde 23 ile Manisa ve Kocaeli, yüzde 15 ile İzmir, yüzde 14 ile Ankara, yüzde 5 ile İstanbul izledi. Hatay’ın ihracatı yüzde 13, Sakarya’nın yüzde 4,5, Bursa’nın yüzde 3,5 Denizli’nin ise yüzde 2, azaldı.

Bursa’nın ihracatında yüzde 3,5 azalma olmasını değerlendiren BUGİAD Başkanı Er, gerilemenin çeşitli nedenleri olabileceğini söyledi. Bursa’nın, İstanbul’un ardından, ihracatın en çok gerçekleştirildiği ikinci şehir olduğuna vurgu yapan Er, “Bu şehirde üretilen sanayi ürünleri, gelişmiş ülkeler ağırlıklı olmak üzere dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. İhracattaki azalmanın sebepleri araştırılmalı ve bu sebeplerin üzerine gidilmeli.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler