HABER

Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü! İşte Türkçülük Günü'nün tarihi

Ankara Nümayişi ile birlikte kutlanmaya başlayan 3 Mayıs Türkçülük Günü, bugün Türk milliyetçileri tarafından kutlanıyor. Peki 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlamaları tarihte nasıl gelişti. İşte detaylar.

Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü! İşte Türkçülük Günü'nün tarihi

Türk milliyetçileri tarafından her gün heyecanla karşılanan ve çeşitli etkinliklerle kutlanan 3 Mayıs Türkçülük Günü, bugün yine kutlanacak. Türk edebiyatında önemli bir yeri bulunan Hüseyin Nihal Atsız'ın Orhun dergisinde yazdıklarından dolayı hakkında açılan ve Irkçılık-Turancılık Davası olarak Türk siyasi tarihinde önemli yeri olan dava sırasında yaşanan Ankara Nümayişi'nın ardından 3 Mayıs Türkçülük Günü olarak her yıl kutlanmaya başlanmıi ve artık bir gelenek halini almıştır. Bu önemli günde vatandaşlar 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlamalarının temelde nereye dayandığını merak ediyor. İşte detaylar...

ATSIZ'DAN BAŞBAKAN'A UYARI

3 Mayıs Türkçülük Günü temelinde II. Dünya Savaşı döneminde yaşananlar yer almaktadır. Dünya Savaşı'na katılmak istemeyen ve bu nedenle çeşitli sebepler sunarak savaşın dışında kalmaya çalışan Türkiye Cumhuriyeti, bir yandan da 1943 yılında yani Almanya'nın en başarılı dönemlerinde Nazi Almanyasıyla oldukça yakın ilişkiler geliştirmiştir. Adolf Hitler önderliğindeki Nazi Almanyası Avrupa'da yayılmacı bir politika izlerken, o dönemin Almanya Ankara Büyükelçisi Franz von Papen, Enver Paşa'nın işadamı ve eski bir asker olan kardeşi Nuri Killigil aracılığıyla Türkiye'de Turancılık örgütlemeleri yaptı. Ancak Savaşın devamında Almanya'nın üst üste yenilgileri almasından sonra bu hareket baskılandı.

O dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Şükrü Saraçoğlu, 5 Ağustos 1942'de TBMM'de yaptığı konuşmada, "Biz Türk'üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız." ifadelerini kullansa da Hüseyin Nihal Atsız, devlet kadrolarına komünistlerin yerleştirildiğini düşünmektedir ve Saraçoğlu'na 1 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde Orhun dergisinden iki açık mektup yazar. Bu mektuplarda Başbakan'a uyarılarda ve şikayetlerde bulunan Atsız'ın şikayet ettiği isimler arasında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in yanı sıra Sadrettin Celal Antel, Ahmet Cevat Emre ve Sabahattin Ali de bulunmaktadır. Nihal Atsız'ın mektubundaki hakaretamiz ifadelerden dolayı Sabahattin Ali, Atsız'ı mahkemeye verir ve ilk mahkeme 26 Nisan 1944'te Ankara'da başlar ancak dönemin gençleri mahkeme salonunu doldurur. Mahkeme sonraları Türkçülük Günü olarak anılacak olan, 3 Mayıs 1944 tarihine ertelenir.

3 MAYIS ANKARA NÜMAYİŞİ

Mahkeme günü geldiğinde tarihte 3 Mayıs Olayları olarak bilinen olaylar Başkent Ankara'da başlar. Mahkeme günü turancılar, komünizm karşıtı bir gösteri tertip ederler ve Atsız'a sevgilerini bu gösteride belirtirler. Gençler bu kez mahkeme salonuna alınmaz. Bunun üzerine Ulus Meydanı'na yürüyen gençler burada Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile görüşmek isterler fakat bu istekleri gerçekleşmez. Gençlerin 3 Mayıs günü yaptıkları yürüyüş hükümet tarafından bastırılır ve 165 üniversiteli genç tutuklanır.

İstanbul 1 Numaralı Örfi İdare Mahkemesinde görüşülmeye başlanan ve 65 oturum süren dava kapsamında Hasan Ferit Cansever, Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Nurullah Barıman, Zeki Özgür Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, Saim Bayrak, İsmet Rasin Tümtürk, Cihat Savaş Fer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Cebbar Şenel, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Reha Oğuz Türkkan, Hamza Sadi Özbek, Cemal Oğuz Öcal, Said Bilgiç olmak üzere toplam 23 sanık yargılandı ve 29 Mart 1945 tarihinde verilen kararla sanıklardan 13'ü beraat ederken, Prof. Dr. Zeki Velidî Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Nurullah Barıman, Cihat Savaşfer, Nejdet Sançar, Dr. Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal’a 10 yıla kadar uzanan değişik hapis ve sürgün cezaları verilmiştir. Daha sonra Askeri Yargıtay'a taşınan dava hakkında kararı Yüksek Mahkeme 'usul ve esas yönünden' bozdu.

Tutuklu sanıkların hemen salıverilmesini ve davanın 2. Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmesini kararlaştırdı. Bu karar, 26 Ekim 1945 günü, yıldırım telgrafı ile İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına bildirilerek tutukluların hemen salıverilmesi sağladı. Böylece, kimi Türkçüler için 1 yıl beş buçuk ay süren hapis ve zindan hayatı sona erdi. Zeki Velidi Togan, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal 26 Ekim 1945'e kadar tutuklu kaldı. Askerî Yargıtay’ın 87 sayfa tutan kararında, her sanığın durumu ve kendisine yöneltilen suçlamalar ayrı ayrı değerlendirilerek, onların her biri için ayrı aklama kararı verilmesi öngörülüyordu.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ

Ankara Nümayişi'nin ilk yıl dönümünde, 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane'de Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir grup tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anıldı ve daha sonraki yıllarda da devam eden bu kutlama devam eden yıllarda Türk milliyetçileri arasında bir gelenek halini aldı. Yani bu tarihten sonra 3 Mayıs Türkçülük Günü olarak kutlanmaya başladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler