28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Bülent Ecevit, 1974-2002 yılları arasında beş kez başbakanlık görevini üstlendi.
Eski bir gazeteci olan ve şairliğiyle de tanınan Ecevit, 5 Kasım 2006'da Ankara'da hayatını kaybetti. 1974 yılında Ecevit'in başbakanlığı döneminde Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleştirildi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bugün dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Bülent Ecevit lekesiz siyasetinin, sadeliğin ve beyefendiliğin adıydı. Özlemle ve saygıyla anıyorum" dedi.
Eski Başbakan Bülent Ecevit, ölümünün 10'uncu yıl dönümünde mezarı başında anıldı
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, vefatının 10'uncu yıl dönümünde mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Devlet Mezarlığı'nda düzenlenen törene DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Ecevit'in kabrine çelenk ve karanfil bırakılmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Ecevit'in kabri başında anma konuşması yapan DSP Genel Başkanı Aksakal, "Atatürk'le eşdeğer tuttuğumuz büyük lider Bülent Ecevit'in aramızdan ayrılışının 10. yılında bir aradayız. Bugün beni daha da umutlandıran, benim biraz daha geleceğe dair umutlarımı güçlendiren bir hadiseyle de karşılaştım. Bugünkü anma töreninde hakikaten çokça kalabalık insanlarımız Demokratik Sol Partinin kurucusu ve Türkiye sevdalısı Bülent Ecevit'i anmak için Devlet Mezarlığı'na gelmişler. Bunu görmekten büyük mutluluk duydum. Bu şunu gösteriyor; Türkiye halkı devletinin ve ülkesinin idaresinde artık yolsuzluklardan, uluslararası arenada boynumuzun bükük kalmasından, sözümüzün dinlenmemiş olmasından büyük rahatsızlık hissediyor ve demokratik sol felsefenin de Demokratik Sol Partinin yeniden devlet mekanizmasının başına geçmesini arzuluyor. Biz buradan bunu anlıyoruz. Biz kararlıyız, Sayın Başbakanımız bize çok büyük bir emanet bıraktınız, Demokratik Sol Parti sizin evladınız gibi büyüttüğünüz, geliştirdiğiniz bir parti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni üç defa yönettiniz. Bizlerin gurur kaynağısınız. Toplumun içerisinde dünya devletleri arasında başımız dik geziyorsak sizlerin bize açtığınız yolun eseri yüzündendir. Bu eseriniz sonsuza kadar demokratik solcular tarafından yaşatılacak, hiçbir tereddüt olmadan bütün arkadaşlarımızla halkımızın önünde yürüyeceğiz ve Demokratik Sol Partiyi yeniden iktidara taşıyacağız. Bu konuda size söz veriyoruz, ruhunuz şad olsun" şeklinde konuştu.
Eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ise, Bülent Ecevit'in uzun yıllar bu ülkeye siyasetçi olarak, devlet adamı olarak hizmet ettiğini ifade ederek şunları kaydetti:
"Bende tabi yine uzunca bir süre rahmetli Ecevit'le birlikte çalışma imkanı buldum. Ondan Türkiye için, toplum için her şeyin en iyisinin yapılması gerektiğini öğrendik ama nezaketi, aynı zamanda kararlı duruşu öğrendik. Şimdi Türkiye'nin içinden geçtiği durumda, ateş çemberi içinde olduğumuz bu durumda Ecevit gibi devlet adamlarına büyük ihtiyaç olduğu artık ortaya çıkmaktadır. Ama Ecevit'in Türkiye'de yerleştirdiği siyaset anlayışının, nezaketle, kararlılığın, toplumu savunurken kararlılıkla hasımlarına karşı nezaket içerisinde davranabilmenin bir örneği olarak onun yolunda yürüyecek insanlar olduğuna inanıyorum. Türkiye bugün kutuplaşma dediğimiz bir sıkıntı içerisindeyse Ecevit'in uzlaşmadan yana politikasını uygulamayan politikacıların bugün çoğunlukta olmasındandır. Dolayısıyla bugün artık bu kutuplaşmayı bırakıp Ecevit'in geçmişte yapabildiği, gösterdiği gibi o koalisyon döneminde de, diğer dönemlerde de gösterdiği gibi birbirimizi toplum olarak, toplumun her kesimi olarak anlamalı, uzlaşma içerisinde olmalıyız. Tabii ki fikirlerimiz, yürüdüğümüz yollar farklı olabilir ama herhalde hedef aynıdır; Türkiye'nin huzuru, toplumun huzuru, ülkenin birliği, bütünlüğü ve de refahı. Öyleyse farklı yollardan da olsa buna gitmek isteyen siyasetçilerin Ecevit'in geçmişte yaptığı, gösterdiği gibi uzlaşıyı da gerektiğinde hayata geçirebilmesi gerekir. Bugün ona çok ihtiyacımız var diye düşünüyorum. Uzun yollar Ecevit'le birlikte çalışma imkanım oldu ama aynı zamanda 10 yıldır da Ecevit'siz yaşıyorum, çok özlüyoruz onu."
_
Bülent Ecevit kimdir?_
Mustafa Bülent Ecevit (28 Mayıs 1925, İstanbul – 5 Kasım 2006, Ankara); Türk gazeteci, şair, yazar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Devlet Bakanı, başbakan yardımcısı ve eski Türkiye başbakanı. 1974–2002 yılları arasında beş kez Türkiye başbakanlığı görevini üstlenmiştir. 1972–1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığında, 1987–2004 yılları arasında ise Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığında bulunmuştur. 1961–1965 yılları arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükümetlerde Çalışma Bakanı olarak yer almış olan Ecevit, düşünceleri ve uygulamalarıyla, 20. yüzyıl Türk siyasal yaşamının en önemli isimlerden biri olmuştur.
Siyasi kariyerine CHP'de başlayan Ecevit, ilk defa 1961 genel seçimleri'nde CHP Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir. 1972 yılında istifa eden İsmet İnönü'nün yerine genel başkanlığa seçilmiştir. Genel başkanlığı sırasında partisi 1973 Türkiye genel seçimleri'nde %33,3 oy almıştır. 1974 yılında genel başkanlığını Necmettin Erbakan'ın yaptığı Millî Selamet Partisi ile kurduğu koalisyon hükümetinde ilk defa başbakanlık görevini almıştır. Başbakanlık dönemine 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı yapılmıştır. 10 ay süren bu koalisyon hükümeti Ecevit'in istifasıyla dağılmıştır. 1977 Türkiye yerel seçimleri'nde parti oy oranını %41.4'e çıkarmıştır. Bu oy oranı sol görüşlü bir partinin çok partili siyasal yaşamda kazandığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçmiştir. 1978 yılında yeni bir hükûmet kurarak tekrar başbakan olmuştur. 1979 yılında ara seçimlerde başarısızlığa uğrayınca görevden çekilmiştir.
Ecevit 12 Eylül Darbesi sonrası diğer bütün partilerin ileri gelenleriyle birlikte 10 yıl siyaset yasaklıları kapsamına alınmıştır. Siyasal yasağı devam ederken eşi Rahşan Ecevit'in başkanlığında Demokratik Sol Partikurulmuştur. 1987 yılında yapılan referandumla siyasal yasağı kaldırılınca DSP'nin başına geçmiştir. 1987 Türkiye genel seçimleri'nde partisinin milletvekili çıkaramaması üzerine aktif siyasetten ve genel başkanlıktan ayrılacağını açıklamıştır. Ancak 1989'da aktif siyasete dönmüştür. 1999’da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştur. 2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir. 2004 yılında yapılan 6. Olağan Kurultay ile aktif siyaseti bırakmıştır.
5 Kasım 2006 pazar günü dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir.