HABER

Bulaşıcı hastalıklara dikkat

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, sıcaklıkların artması sebebiyle fazla tüketilen su ve besinle birlikte bulaşabilecek hastalıklara dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.

Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa'nın içerisinde bulunduğu coğrafik yapı ve mevsime ait özellikler nedeni ile enfeksiyon hastalıkları artışı yaşanabileceğini belirten yetkililer, "Havaların ısınmasıyla birlikte başta su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri yaygın olarak görülebilmekte ve kolayca hastalandırma özelliği kazandıkları da bilinmekte. Özellikle oral fekal yolla bulaşabilen etkenler yaz aylarında ilk sıraya yerleşebilmekte ve toplumda nadir görülen hastalık sayıları bir anda artabilmekte. Büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıkların temelinde olumsuz çevre koşulları kişilerin eğitim düzeyi, beslenme alışkanlıkları bulunmakta" denildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, su ve besinle bulaşan hastalıkların genel özelliklerini şöyle sıraladı: "Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında paratifo, dizanteri, akut bağırsak enfeksiyonu ve hepatit A gibi hastalıklar gelmektedir. Bu tür hastalıklar genellikle fekal oral yolla bulaşırlar. Çoğunlukla dışkı ile atılırlar, kontamine olan su ve besinler aracılığı ile sağlam kişiyi ağız yoluyla enfekte ederler. Tek bir kaynaktan çıkan çok sayıda etken, suda ve besin maddelerinde hızla çoğalarak çok sayıda kişiyi enfekte eder. Kirli suların, açık helaların, açıkta satılan yiyeceklerin olduğu ve temizlik alışkanlığı yetersiz toplumlarda sık görülür."

Yetkililer, yaz aylarında yayılma hızı çok fazla olan hastalıkların artmaması için dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
"Açıkta satılan, üretim izni olmayan uygun ambalajı olmayan gıda maddeleri tüketilmemeli. İçilebilir nitelikte olmayan sular kaynatıldıktan sonra içme suyu olarak kullanılmalı. İshal, ateş, karın ağrısı gibi şikayetleri olan kişiler vakit kaybetmeden sağlık merkezlerine müracaat etmeli. Çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek aksaklıklar görüldüğünde sağlık müdürlüğüne başvurulmalı. Özellikle çocukların ishalle seyreden hastalıkları durumunda vakit kaybetmeden sağlık merkezlerine götürülmeli. Sıvı kaybından çocuklar fazla etkilendiklerinden hayati tehlikeye neden olabilir. Şehir şebekesi olmayan yerleşim yerlerinde yaşayanlar sağlık müdürlüğünden klor tabletleri alarak gerekli yerlerde kullanabilir. Kişisel ve yaşanılan çevre hijyenine dikkat edilmelidir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler