Kızılok, Mersin'de, coğrafi yapı ve mevsime ait özellikler nedeniyle ishalli enfeksiyonların yaz aylarında artış gösterdiğini bildirdi. Mersin'de havaların ısınmasıyla birlikte suyla ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın olarak görüldüğünü belirten Kızılok, önlem alınmadığı taktirde toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutuna ulaşabildiğine dikkat çekti. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etkenin genellikle ağız yoluyla alındığını belirten Kızılok, etkenin kişilerin dışkı veya idrarından bulaştığını, en sık karşılaşılan belirtilerin ise karın ağrısı, ishal ve kusma olduğunu kaydetti.
Kızılok özellikle yaz aylarında, gecekondu bölgelerinde yaşayan, anne sütü ile beslenmeyen, biberonla beslenen bebeklerde, beslenme yetersizliği olan çocuklarda, tuvalet, banyo ve mutfak koşulları iyi olmayan evlerde yaşayanlarda, küçük ve büyükbaş hayvan beslenen evlerde yaşayanlarda, karasineklerin yoğun olduğu bölgelerde ishalli hastalıkların daha sık görüldüğünü bildirdi. Halkı bu tür bulaşıcı hastalıklardan korunmak için uyaran Kızılok, ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini ifade etti.
Temiz olduğundan emin olunmayan suyun kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmasını, evlerde çöplerin kapalı kovalarda biriktirilmesini, bebeklerin anne sütü ile beslenmesini, sebze ve meyvelerin temiz su ile yıkandıktan sonra yenmesini isteyen Kızılok, seyyar satıcılardan çiğ yenen gıdalar alınmaması konusunda da vatandaşları uyardı.
Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa doktora başvurulması gerektiğini belirten Kızılok, "Kişiler hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma yöntemlerine özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, sağlığı korumak tedavi olmaktan daha kolay ve ucuzdur" dedi.