YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bülent Arınç: 10 Yılda 3 Bin 500 Vakıf Eserini Ayağa Kaldırdık

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son 10 yolda 3 bin 500 vakıf...

Bülent Arınç: 10 Yılda 3 Bin 500 Vakıf Eserini Ayağa Kaldırdık

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son 10 yolda 3 bin 500 vakıf eserinin restore edilerek ayağa kaldırıldığını söyledi.

Bülent Arınç, Ankara Hamamönü'nde restorasyonu tamamlanan Sarı Kadı Medresesi'nin açılışı ile Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi'nin düzenlediği, 'Vakıf Medeniyeti' konulu konferansa katıldı.

Açılış töreninde konuşan Arınç, geçmişte Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1-2 milyon liralık bütçeyle idare edildiğini ancak son 10 yılda devrim gibi adımlar attığını belirtti.

10 yılda 3 bin 500 vakıf eserinin yerinden ayağa kaldırıldığını söyleyen Arınç, "Sarı Kadı Medresesi 1700'lü yılların sonunda yapıldı. Burası temelden kalmış bir vaziyetteydi ve kullanılamaz haldeydi. Yapılan çalışmalar ile görkemli ve kullanılabilir hale dönüştürüldü." dedi.

2005 yılında kurulan Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin mekâna talip olduğunu söyleyen Arınç, “Burası üniversite öğrencilerine yönelik bir mekân olacak. Genç kesimin buluşabileceği bir mekân yaratmak ve buraya araştırma kuruluşlarının ev sahipliği yapmasını istedik.” diye konuştu.

Türkiye'de 150 civarında cemaat vakfı bulunduğunu belirten Arınç, "Bu vakıfların gayrimenkulleri, okulları ve hastaneleri var. Ayrıca binlerce vakıf var ülkemizde kurulan. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzde ülkemizde cami, medrese, han hamam, kütüphane ve kabristan gibi yapıları restore etmekte. Geçmişte 1–2 milyon liralık bütçe ile idare edilen vakıflar son 10 yılda yapılan devrim gibi adımlarla önemli çalışmalara imza attı." şeklinde konuştu.

Restore et-kirala sistemi ile vakıfların önemli bir çalışmaya imza attığını anlatan Arınç, "Vatandaş projesini yaparak kurullara sundu. Kurullardan geçen projeler uygulamaya konuldu ve 10–20 yıl kira ile bu alanlar vatandaşa kiralandı. Bu uygulama çok rağbet gördü. Ayrıca bizim vakıflarımızın gayrimenkulleri var. Akar cinsinden bunlar yani kira getiren anlamında. Buradan da ciddi gelirler elde edilmesi gerekirdi. Öyle ki çok gelir elde edip daha fazla hizmet yapabilmeliydi vakıflar. Yap-işlet-devret yöntemi ile hastane, otel, AVM gibi uygulamaları bu akar cinsinden gayrimenkullerimizde uyguladık. Buraları vatandaşa belirli yıllarla kiraladık. Örneğin bizim Antalya'da çok fazla vakıf eserimiz var. En çok gelir oradan geliyor. Dünya Göz Hastanesi ve bir oteli akar üzerinden kiraya verdik." açıklamasını yaptı.

SÜLEYMANİYE'NİN RESTORASYONU İÇİN 21 MİLYON TL HARCANDI

İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nin restorasyonu için 21 milyon TL harcandığını vurgulayan Arınç, "Genel müdürlüğümüz Fatih, Yavuz Selim, Sultanahmet ve Pertevniyal Camii gibi önemli camileri restore etti. Sonra dedik ki neden Vakıfların bir üniversitesi yok. Geçtiğimiz yıl 5–6 vakfı bir tarafa 5-6 vakıfı bir tarafa almak suretiyle 2 üniversite kurduk. Bunlardan ilki Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi. Şu an 2 bin öğrencisi bulunan üniversitemizde sosyal ve mimari alanda eğitim verilmekte. Ardından Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitemizi kurduk. Vakıf Gurebâ Hastanesi'nde binlerce insana ücretsiz hizmet veriliyordu. Şimdi tıp fakültesi olarak vatandaşa aynı hizmeti verecek. Fakir ve yoksul hastalar yine bu hastanemizde tedavi edilecek." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler