Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğünün diğer Avrupa ülkelerine göre çok ileri seviyede olduğu görüşünü savundu. Arınç, "Türkiye’de antisemitizm yoktur. Batıda olduğu gibi İslamofobinin karşıtı olan başka bir fobi yoktur. Türkiye’de ırkçılık yoktur. Yani tabanda zemin bulamamıştır. Bugün Avrupa’da ve başka ülkelerde yaşananlara baktığımız zaman bizden ne kadar geride olduklarını görüyor ve gerçekten üzülüyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5 yılda restorasyonu tamamlanan tarihi büyük sinagogun açılışına katılmak üzere polis helikopteriyle Edirne’ye geldi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan tarafından helikopterin indiği Şükrüpaşa Atletizm sahasında karşılanan Başbakan Yardımcısı Arınç, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’i makamında ziyaret etti. Valilik bahçesinde karşılanan Arınç, kendisini karşılamaya gelen yönetici ve idarecilerle tokaşarak makama geçti.
AVRUPA BİZDEN GERİ
Kaleiçi semtindeki tarihi sinagogun tarihi anlatarak 5 yılda yaklaşık 5 milyon 750 bin liraya restore edildiğini hatırlatan Arınç, Türkiye’nin din ve vicdan özgürlü bakımından Avrupa ve diğer ülkelerinin önünde olduğunu söyledi. Türkiye’de ırkçılığın zemin bulamadığını kaydeden Arınç, "Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi bakımından önemli olduğu kadar, bir taraftan antisemitizm, bir taraftan İslamofobi, bir taraftan da ırkçılığa karşı Türkiye’de bu birlikte yaşamanın örnekliğini göstermek gerekiyor. Hamdolsun ki Türkiye’de antisemitizm yoktur. Batıda olduğu gibi İslamofobinin karşıtı olan başka bir fobi yoktur. Türkiye’de ırkçılık yoktur. Yani tabanda zemin bulamamıştır. Bugün Avrupa’da ve başka ülkelerde yaşananlara baktığımız zaman bizden ne kadar geride olduklarını görüyor ve gerçekten üzülüyoruz. Bu yüzden bir sinagogun yanında restoranı bitmiş 5 tane havra ve kiliseyle birlikte, restorasyonu devam eden Türkiye’de 5 tane kilise devam etmektedir" dedi.
BALKAN ŞEHİTLERİNE ANMA
Sinagogun açılışına bine yakın davetli geldiğini ifade eden Bülent Arınç, bugünün Balkan şehitleri anma günü olduğunu hatırlatıp şunları söyledi:
"Bu açılışa Türkiye içerisinden bine yakın davetli geliyor. Yurt dışından hahamlar, büyükelçiler, Türkiye’de bulunan büyükelçileri temsilen gelenlerin yanında hemen hemen 35 ülkeden misafir geliyor. Bu Edirne’nin tanıtımı için başta Selimiye Camii olmak üzere tarih ve kültür varlılarını tanıtmak için kadar önemliyse Türkiye’ye bu vesileyle gelmiş olmak, Türkiye’nin alicenaplığını göstermek bakımından da elbette faydalıdır. Bugün aynı Edirne ve Türkiye için önemli olan bir günde Balkan şehitlerimizi anma günüdür. Defalarca işgal edilmiş bir şehirden bahsediyoruz. Hamdolsun, artık özgür ve Türkiyemizin en güzel şehri olan Edirne, geçmişini de unutmuyor. Balkan muharebelerinde ve işgaller sırasında can veren, hayatını veren şehitlerimizi de büyük bir rahmet ve minnetle anıyoruz. Unutmayalım ki işgal sırasında, verilen mücadele Müslüman şehitlerimiz ne kadar varsa, o günlerde bu şehirde yaşayan ve şehri korumak için canını veren Yahudilerde bulunmaktadır. Bugünü de anlamlı bir şekilde anmış olacağız."
Valilik ziyaretinin ardından Edirne Belediye Başkanlığı’na geçen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan tarafından kapıda karşılandı. Belediye bandosunu selamlayan Arınç, Belediye Başkanı Gürkan ile birlikte tarihi belediye binasını gezdi. Arınç, Atatürk odasını da gezdi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile milletvekili olduğu dönemden Meclis'ten arkadaş olduğunu anlatan Arınç, Türkiye’de farklı inançlara rağmen herkesin özgür bir şekilde yaşadığını söyledi. Arınç, "Bugünkü geliş amacımız bütün dünyanın ihtiyaç duyduğu teröre karşıda, ırkçılığa, İslamofobi ve antisemitizme karşı da insanların farklı inançları, kültürleri, ibadet yerleri olsa da bir arada huzur ve güven içerisinde yaşayabileceği bir örnek göstermemiz lazım. Eskiden Avrupa Birliği karşıtlarına şöyle mukabele ederdik; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Türkiye’de farklılıkların bir araya yaşadığı özgür dönemlerdir. Herkesin dili, inancı başka olabilir ama bir birleriyle komşuluk ve dostluk yapmaları asıldır. Türkiye’de öyle şehirler vardır ki caminin de havranın da kilisenin duvarları müşterektir. Mesela bunlardan birini Hatay, Mardin olarak gösterebiliriz” diye konuştu.
Belediye ziyaretinin ardından öğle namazını Selimiye Camii’nde kılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve yanındakiler daha sonra tarihi sinagog açılışına için Kaleiçi semtine geçti.
(DHA)