Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ‘Ekonomiye Değer Katanlar 2011’ ödül töreni BTSO hizmet binasında düzenlendi.
BTSO tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Ekonomiye Değer Katanlar' ödül töreni, Başbakan Yardımcısı ve Bülent Arınç'ın katılımıyla yapıldı. BTSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreninde, yüksek düzeyde vergi ödeyen, ihracat yapan, Türkiye’ye yeni pazarlar ve ihraç ürünleri kazandıran, döviz getiren, çok sayıda patent ve faydalı model tescili yapan, başarılı Ar-Ge işlerine imza atan 447 üyeye plaket ve berat takdim edildi.
Ödül törenine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, BTSO Başkanı Celal Sönmez, Siyasiler ve işadamları katıldı.
“TÜRKİYE ÇOK İYİ DURUMDA AVRUPA’YA BAKAN BUNU DAHA İYİ ANLAR”
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan dinlediği Türkiye karşısında büyük bir heyecan yaşadığını belirterek, “Türkiye ekonomisinin röntgenin sağlıklı. Gelişmemiz güzel. Avrupa’da 17 ülke euro bölgesi ve içindeki sıkıntılar ortada. Bugün yüzde 10’un üzerinde büyüme hızımız var. Enflasyondaki rakamlar ve işgücü, istihdamdaki başarımızı siz biliyorsunuz. İyi bir noktadayız. Halep orda ise arşın burada. İspanya orada Türkiye burada. Yunanistan orada Türkiye burada. Adasını satan İzlanda orada Türkiye burada.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin makro ekonomik göstergelerde de çok iyi bir noktada olduğunun altını çizen Bülent Arınç, şöyle devam etti: “Bütün bu güzellikler elbette sizin sayenizde oldu. Ben 19 yaşından beri siyasetçiyim. Bu gelişmeyi geçmişe bakarak söylüyorum. Dünya ekonomisinde birinci olma noktasına gelmemiz gurur verici. 20112 noktasında ise birinciliği görüyoruz. Çin ve Arjantin dahi arkamızda kaldı.”
200-2001 krizlerinde parlamentoda siyasetçi olduğu için yaşananları daha yakından bildiğini anlatan Bülent Arınç, “Geçmişten bu güne kadar Türkiye’de hep irili ufaklı krizler oldu. Nisan dediler, her biri ile devalüasyon yaparak, yeni vergiler koyarak krizden çıktık dediler. En sonuncusu 2000-2001’de yaşadığımız kriz oldu ve bunda bankalar battı. Gecelik repo faizleri yüzde 11’leri buldu. Türkiye cebindeki paranın yarısın kaybetti.” dedi.
Ardından kendilerini iktidara gelmesinde sonra Türkiye’nin büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini anlatan Arınç, “Ben buna sebep olarak şunu görüyorum; biri siyasi istikrar ve eşittir ekonomik istikrar. Bunlar adeta siyam ikizleri gibi, birbirleri ile çok ilgili. Birisi bozuk olursa diğeri de bozuk olur. Halkın iradesi ile bu siyasi parti iktidara geldi her şey düzeldi. O siyasi parti iktidara gelmekle kalmadı, sosyal politikaları iyi yönetti. İsabetli kararlar verdi. Bizim aramızda ithal ekonomistler yok. Yurt dışında çalışan ve başarılı olanları kıskanmadım. Almanya’dan gelsin demedik. İMF ile ilişkiler devam etti. Ekonomiyi biz teslim aldık. Ali Babacan’a güvendik. Ali Coşkun’lara güvendik. Çünkü siz Türkiye’yi daha iyi biliyorsunuz dedik. Onların verdiği kararlar Türkiye’yi düze çıkardı.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE 10 TANE BURSA OLSA TÜRKİYE DÜNYADA 5 İÇİNE GİRER”
Ardından konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Bursalıların çok şanslı olduğunun altını çizerek, “Türkiye’nin ne kadar geliştiğini görmek isteyenler Bursa’ya gelip burayı gezmesi lazım. Şu anda Bursa’mıza baktığımızda yaptığı 10 milyar doların üzerinde ki ihracatla ilk üç şehirden biri. Ama Bursa’yı diğer şehirlerden farklı kılan ise Bursa’da kar var. Bursa’nın yaptığı ihracatın 1 milyar doları kentte kalmakta. Türkiye’de eğer 10 tane Bursa gibi kentimiz olsa Türkiye bırakın ilk 10’u, ilk 5 içine girer.” dedi.
Bursa’da BTSO’nun da çok iyi çalıştığını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ayrıca Bursa’nın en büyük şansının birisinin de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olduğunu söyledi. Bülent Arınç’ın ilk defa meclisin bütün kapılarını kendilerine açtığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Arınç’ın Türk özel sektörünün söz sahibi olmasını sağladığını söyledi.
Dünyada herkesin zengin olmak peşinde olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Herkes zengin olmak peşinde ama zengin olmanın yolu da girişimcilikten geçer. Bir ülke ne kadar girişimcisi olursa o kadar zengin olur. Türkiye’de ki işsizliği de azaltmak için girişimciliği artırmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Kadın girişimcilik sayısının azlığından yakınan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Peygamber Efendimizi örnek alırız. Peygamberimizin eşi Hz. Hatice tüccardı. Kız çocuklarınızı sadece koca bulmak için okutmayın. Kız çocuklarınızı da girişimci edin ki bu işsizliği ortadan kaldıralım.”dedi.
Bursa’da ulaşım sorunu bulunduğunu anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bursa’nın iki tane önemli konusu var. Bunlardan biri ulaşım. Hızla İstanbul’a ulaşmamız lazım. Körfez geçişi bu açıdan çok önemli.Diğer önemli konu ise tren yolu ile bağlantısı. Gelişmiş ülkelerde bu gün tren yolu olmazsa olmaz. Eğer ulaşım noktasında hava yolu ile tren yolu da gelişirse Bursa bu günkünün çok üstünde gelişecek. Bursa’da bunu hak ediyor.” açıklamasını yaptı.
Devrin icat çıkarma devri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, Bursa’nın da bundan sonra yeni üretim ve markalarda yeni icatlar çıkarması gerektiğini söyledi.
"BÜYÜMENİN BAŞ AKTÖRÜ ÖZEL SEKTÖR"
Şunda dünyanın müthiş bir değişim içinde olduğunu anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Son bir yılda güneyimizde ki ülkelerde müthiş bir siyasi kriz var. Son bir yılda 5 devlet başkanı devrildi. Batımızda ise bir kriz var 4 başbakan istifa etti. Bunların arasında Türkiye var ve durumumuz çok iyi. Bizim durumumuz ne zaman kötü olur; eğer birlik ve beraberliğimizi bozarsak Allah bereketini keser. Türkiye yüzde 10.2’lik büyüme ile şampiyon oldu. Bunun baş aktörleri ise özel sektör.” dedi.
“CELAL SÖNMEZ’DEN TEŞVİK İSTEĞİ”
BTSO Başkanı Celal Sönmez de "Bu gün burada kentimiz ve Türkiye ekonomisine değer katanları tebrik etmek ve onların başarıları ile gururlanmak için buradayız. Bu salonda yüksek vergi ödeyen, ihracat yapan, ülkemize yeni ihraç ürünleri kazandıran, döviz getiren, çok sayıda patent ve faydalı model tescili yapan, Başarlı Ar-Ge işlemlerine imza atan 447 üyemize plaket takdim edeceğiz.” diye konuştu.
Deha sonra Türkiye sanayisinin daha çok gelişmesi için yapılması gerekenleri sıralayan Sönmez, birinci sıraya çok etkili bir teşvik sistemi hayata geçirilmesini koydu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz