Arınç Soma'daki faciada hayatını kaybeden 301 madencinin şehit sayılmaları konusunun toplantıda konuşulduğunu ancak bu konuda veriler bin karar olmadığını açıkladı.
İşte Arınç'ın konuşmasından önemli açıklamalar:
“Toplantının ana gündemi Soma'da yaşadığımız faciadır. Yasaların uygulanması konusunda ihmaller varsa bunun tespiti önemli. TBMM'deki görüşmelerde Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulması kabul edilmiştir. Adli soruşturma başlamış, bazı kişiler tutuklanmıştır. Asli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da başlatılmıştır. Müfettişlere kazanın olduğu maden ve çevresindeki diğer madenlerle ilgili denetim izni verilmiştir.
Madenlerle ilgili 2010 yılında sektörü ilgilendiren bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, raporu verilmişti.
Aile ve Sosyal Bakanımız bir taslağı bizimle paylaştı. Maden faciasında vefat eden işçilerimizin şehit olması konusunda konuşma yapılmıştır ama verilen bir karar yok. Vefat edenlerin hepsi erkektir. Bu arkadaşlarımızın ailelerini düşünüyoruz.
Yardım kampanyaları açılmıştır, burada toplananlar hak sahiplerine ulaşacaktır.
YAKINDA AÇIKLAMA YAPACAĞIZ
SGK kanunda, iş kazaları sonucunda vefat edenlerle ilgili özel hükümler var. Burada prim ödeme gün sayısının önemi yok. O gün bile işe başlasa, ölüm geliri bağlanmaktadır. Kanundaki tabir ölüm aylığıdır. İş adamlarının sosyal amaçlı talepleri var. Ev ve konut gibi. Genel sağlık sigortası ve SGK'ya göre çalışma yapıyoruz. Kanunen şehit sayılmalarından dolayı belki, burada vefat etmiş olanlar için uygulamış olabilir miyiz?
Bugün için bir karara varmadık. Hak sahiplerini memnun edecek bir düzenlemeyi yakın zamanda açıklayacağız.
Madenleri kapanma kararı daha önce de söylenmişti. Biz bunu gerçekçi bulmuyoruz. Bu kömürü çıkartmalıyız. Isınmada, aydınlatmada kullanmalıyız.”
ARINÇ'TAN 'MARKET' AÇIKLAMASI
Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulunana Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç'a, Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki bir markette bir kişiye yumruk attığı iddiası soruldu. Arınç, iddiayı yalanlayarak ‘Başbakanımız kimseye yumruk atmadı’ dedi.
Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki maden felaketinden sonra bu ilçeyi ziyaret etmesi sırasında yaşanan 'yumruk' tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Arınç konuyla alakalı şunları söyledi:
“Başbakanımız Belediye önünde bir konuşma yaptı. Konuşmaya başladı ki yuh sesleri "hükümet istifa" sesleri geldi. Başbakanımız “Ben sizin acınızı paylaşmaya geldim, siyaset yapmaya gelmedim” dedi. Daha sonra Akhisar’a gitmek üzere araca bindik. Orada el sallayanlar oldu, alkışlayanlar oldu. Araçla giderken Başbakan, "Onlarla selamlaşacağım" dedi. İnsanlar mutlu oldu. O insanların yanında yuhalayanlar oldu. Başbakan "İstifa et" diyenlerin yanına gitti. "Ben neden istifa edeyim" dedi. Kızlar mahçup oldu Orada abartanlar oldu. Başbakan'ın "Neden katil olayım ben" dediğini duydum. Kızlarla konuştu. Sola doğru yalpalanma oldu. Saldırgan bazı kişiler gördüm. Sola doğru bir geçiş oldu. Orada bir market varmış, Başbakanımız markete girdi. 7-8 kişi bir markete doğru süratle girdiler. Ben biraz geride kaldım. Görebildiğim kadarıyla Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. O kişide 4. kez ifadesini değiştirdi. Başbakanımızın yumruk attığını görmedim. O görüntülere bakarken yanlışlıklar yapıldı. Orada birinin elini tutmak için elini uzatmış olabilir. Bir başbakanın nasıl yumruk atabileceğini düşünebilirsiniz”
YERKEL'İN YERDEKİ KİŞİYİ TEKMELEMESİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Soıma'da yerdeki bir vatandaşı tekmeleyen Yusuf Yerkel'in bu davranışı ile ilgili olarak "Bu çok feci bir olay. Yerde olan bir insana niçin tekme atılır? Rapor trajikomik bir olay." diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de Yerkel'in bu olaydan sonra bir hafta işgöremezlik raporu aldığını açıklamıştı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan'ın müşaviri Yusuf Yerkel'in bir kişiyi yerde tekmelemesiyle ilgili olarak da şunları söyledi;
“Ben de o görüntüleri izledim. Bizim arkamızdaydı , ben görmedim o olayı. Çıplak gözle baktığım zaman, yerden birisi var, iki emniyetçi etkisiz hale getirmiş ve isminden bahsettiğimiz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. Yerde olan bir insana niçin tekme atılır? Kendisi galiba “Üzüntü duydum, keşke olmasaydı” diye beyanda bulunmuş. Bu olayı tasvip etmediğimi söylüyorum. Yerde yatan kişiye tekme atmış. Yerdeki kişi şikayetçi olmuş dava açılabilir. İdari yönden bir soruşturmaya tabi olabilir, onu atayan kurum bunun sonucuna göre gerekeni yapar.
Arınç Yerkel’in olaydan sonra yedi gün iş göremezlik raporu almasıyla ilgili olarak da;
“Rapor trajikomik bir olay. Hükümet tabibine gidersin, ‘Şikayetim var’ derseniz, doktor rapor verebilir. Doktoru suçlamıyorum. Burada olaydan sonrasına dair bir rapor verildiği görülüyor. O kişiyle bir çekişme olsa kendisi de darp edilmiş olsa bu konuyu anlayabilirdik. “ diye konuştu