SOFYA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) genişlemesinin son dalgasını oluşturacak olan Bulgaristan ve Romanya'nın, birliğe ne zaman dahil olacağıyla ilgili kritik karar açıklandı. Komisyon, Bulgaristan ve Romanya'nın öngörüldüğü gibi 1 Ocak 2007 tarihinde üye olup olmayacağına dair kararı sonbahara bıraktı.
İki ülkeye ilişkin ilerleme raporunun açıklanmasından önce yapılan 'koşullu üyelik' getirileceği yorumları doğrulanmadı. Avrupa Parlamentosu, milletvekilleri önünde AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn tarafından okunan ilerleme raporunu, Bulgar medyası canlı verdi. Rehn'in açıkladığı ilerleme raporunda, üyelik konusunda net bir tarih belirtilmezken, iki ülkenin mevcut kriterleri yerine getirmesi halinde üyeliklerinde bir sorun yaşanmayacağı vurgulandı. Daha önceki raporlarda yer alan uyarılara bugün açıklanan son raporda da yer verilirken, AB tarafından eleştirilere maruz kalan alanlarda ciddi iyileştirilmeler yapılmazsa gerekli önlemlerin alınacağının altı çizildi. 1 Ekim'de yayınlanacak bir sonraki ilerleme raporunda, iki ülkenin öngörüldüğü gibi 1 Ocak 2007 tarihinde AB üyesi olup olmayacağı belirtilecek. AB, konuyla ilgili kesin cevabını bu raporla verecek. AB, çerçeve anlaşmasında yer alan erteleme olasılığı için düğmeye basıp basmayacağına karar vermek için bu sürenin yeterli olacağı belirtiliyor. Ancak gözlemciler iki ülkenin üyeliğinin 1 yıl ertelenmesini olası görmüyor. Raporda, Bulgaristan'ın Romanya'dan daha kötü durumda olduğu kaydedilirken, AB, ülkenin problemli konuları arasında yer alan ve "kırmızı bölgeler" olarak ifade edilen alanlarda gözle görülür neticeler istedi. AB'nin acil iyileştirilmeler yapılmasını istediği alanlar ise şu şekilde:
"Tarım alanında kontrolü sağlayacak entegrasyon sisteminin oluşturulması','hayvan ürünlerinin toplanması ve işlenilmesi için uygun şartların sağlanması','örgütlü suç şebekeleriyle mücadelede somut neticelerin elde edilmesi ve yolsuzluk, karapara aklamaya karşı önlemlerin artırılması','AB fonları üzerindeki kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi' ve 'dolandırıcılık suçlarının cezalandırılmasını düzenleyen kanunların daha etkili kullanılması."