HABER

Bulgaristan'da AP seçimi

SOFYA (A.A) - Bulgaristan'da seçmenler, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) ülkeyi temsil edecek 17 milletvekilinin seçimi için yarın sandık başına gidecek.

AP Merkez Seçim Komisyonu, 2007 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olan Bulgaristan'da ikinci kez yapılacak seçime 10 siyasi parti ile 3 koalisyonun katılacağını bildirdi. Seçimde toplam 221 aday yarışacak. Nüfusu 7,5 milyon olan ve yaklaşık 6,3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede yapılan son kamuoyu araştırmaları,
seçime katılım oranının yüzde 30'u geçmeyeceğini ortaya koyuyor.AP Merkez Seçim Komisyonu Sözcüsü Aleksandar Aleksandrov seçimin resmi sonuçlarının 10 Haziran Çarşamba günü açıklanacağını söyledi.

Bulgaristan'da AP seçiminde 12 Türk aday da yarışacak. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin (DPS-HÖH) aday listesinde 12 Türk ve 5 Bulgar yer alıyor. Kamuoyu araştırmaları, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin seçimde oyların yüzde 15'ini alabileceğini ve AP'ye en az 3 milletvekili gönderebileceğini ortaya koyuyor. Türkiye'nin AB üyeliği konusunun AP seçimiyle ilgili bugün sona eren propaganda kampanyalarında sıklıkla gündeme gelmesi dikkat çekti. Bulgaristan Ulusal Televizyonunun düzenlediği açık oturuma katılan başlıca siyasi parti ve koalisyonların adayları Türkiye'nin AB üyeliğine odaklandılar.

Irkçı ve milliyetçi ATAKA partisinin adayı AP milletvekili Dimitar Stoyanov, "Başka bir AB ülkesinin yarısını işgal eden ve Bulgaristan'ın içişlerine karışan Türkiye'nin AB'de yeri olamaz" görüşünü savundu. BSP'nin adayı Başbakan Yardımcısı ve Bulgaristan Dışişleri Bakanı İvaylo Kalfin ise tartışma zamanının yarısının Türkiye'ye ayrılmasına karşı çıkarak, BSP'nin AB'de üstünlük sağlamaya çalışan sağcı ve ayrımcı çevrelerden uzak durduğunu söyledi. GERB partisi adayı Rumyana Jeleva, üyelik görüşmelerinde sadece üç başlık kapatmış bulunan Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin gündeminde bile olmadığını öne sürdü.

Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin adayı Filiz Hüsmenova'nın da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkması dikkat çekti. Hüsmenova konuşmasında, "Türkiye, AB
üyeliğine hazır değil. Ülke ifade özgürlüğü başta olmak üzere birçok alanda çaba göstermeli. Bulgaristan'ın içişlerine karışmamalıdır" dedi.

En Çok Aranan Haberler