HABER

Bulgurun faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Neye iyi gelir?

Anadolu’nun geleneksel yiyeceklerinden biri olan bulgurun hammaddesi buğdaydır.

Ülkemizde daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da sıklıkla tüketilen bir besindir. Pirince göre daha sağlıklı ve besleyici olan bulgur, oldukça ekonomiktir. Bulgur, durum buğdayından üretilir ve hiçbir katkı maddesi içermez. Önceden köylerde kurutularak yapılan bulgur, günümüzde fabrikalarda daha hızlı ve otomatik olarak üretilir. Tahıl grubu beslenme piramidinin tabanında yer alır. Karbonhidrat bakımından çok zengindir. Bu yüzden enerji verici özelliğe sahiptir. Özellikle çocukların enerjik olmaları ve vücut dirençlerini korumaları açısından çok önemlidir.

İçeriğindeki lif miktarı açısından oldukça zengin olan bulgur, kandaki yağ oranını düşürür. Dünya Sağlık Örgütü'nün de araştırmalarına göre, bir insanın günde 25-30 g civarında lif ihtiyacı olur. Bu, bir tabak bulgur pilavı yemekle karşılanabilir. Bu yüzden lifi sağlamak amacıyla, tüketilmesi gereken harika gıdalardan birisidir. Kötü kolesterolün kontrol altında tutulması için yardımcı olur. İçerisinde; kepek, krom, magnezyum ve çinko gibi besin ögeleri bulunur.

Ayrıca B12 haricinde, bütün B vitaminlerini ve selenyumu içerir. B1 vitamini sayesinde bulgur, sindirim ve sinir sistemi için önemli rol oynar. İçeriğindeki folik asit dolayısıyla, bebeklerin ve gebelerin folik asit ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bozulma ve küflenmeye karşı da çok dayanıklı bir gıdadır. Raf ömrü uzun olan bulguru, güneş görmeyen bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.

Bulgurun Kalorisi ve Besin Değeri

Bulgur; B vitaminleri ve lif bakımından oldukça zengindir. Besleyici özellikte olduğu için, zayıflamak ve sağlıklı yaşamak isteyenler ekmek yerine tüketebilir. Glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle kişiyi uzun süre tok tutar. Araştırmalara göre, kişinin acıkmasını 1,5 saat geciktirdiği ortaya çıkmıştır. İçeriğinde bolca folik asit, mineral, yüksek niasin, potasyum, karbonhidrat ve selüloz barındırır. Toplam yağ oranı düşüktür ve kolesterol içermez.

Miktar: 100 g

Kalori (kcal): 342

Yağ (g): 1,3

Karbonhidrat (mg): 76

Protein (g): 12

Bulgurun Faydaları

1. Sindirim sistemindeki toksinlerden arındırır

iStock-1176735683 (1)

Bulgur sayesinde, sindirim sistemine yerleşen toksinler vücuttan atılır. Zararlı bazı maddelerin üretimi engellenir. İçeriğindeki B vitamini ile sindirim sistemine büyük yarar sağlar. Bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirim sistemi organlarını yumuşatarak rahatlatır. Ayrıca lif oranı yüksek olduğu için, düzenli olarak tüketildiği zaman bağırsak ve sindirim sistemi problemlerini büyük ölçüde engeller. Bulantı, şişkinlik, gaz oluşumu ve karın ağrısı gibi semptomları azaltabilir. Kepekli olanı, kabızlığı hafifletebilir.

Ayrıca basur oluşma riskini de düşürebilir. Özellikle gelişme çağında olan çocuklara ve gebelere bulguru tüketmeleri önerilir. B12 vitamini dışında bütün B vitaminlerini içerir. Özellikle B1 vitamininin mideye çok yararı olur. Bağırsak ve mideye yararı olduğu kadar, bağırsak kanseri ihtimalinin de önüne geçer. Bağırsak kanseri olan kişilerin, düzenli olarak tüketmeleri önerilir. Hem hastalığın önlenmesi hem de tedavi sürecinde etkilidir.

2. Şeker hastalığını önler

iStock-1141160481

Şeker hastaları, düşük glisemik indeksi olan ve çok posalı gıdalar tüketmelidir. Bu kapsamda bulgurun, glisemik indeks değeri gayet düşük ve posası fazladır. Bu sebeple şeker hastalarının beslenme listesinde yer almalıdır. Özellikle diyabet 2 hastalığı riskini düşürür ve diyabetin kontrol edilmesinde büyük önem taşır. Ayrıca yapısında bulunan bolca magnezyum minerali sayesinde, ko-faktör görevi görür. Ko-faktör, üç yüzden fazla enzimin üretilmesini sağlar. Bu yüzden oldukça önemlidir. Vücudumuzdaki insülin ve glukoz üretim mekanizmasının düzenlenmesinde yardımcı olur.

3. Kalp ve damar sağlığını destekler

iStock-859833110

Kalp ve damar hastalıklarında temel neden, kan şekerinde ve kolesterolde dengesizliklerdir. İçeriğindeki yüksek lif oranı ile kan şekerini düzenler, stabil hale getirir ve değerleri kontrol altında tutar. İyi kolesterolü, olması gereken düzeye yaklaştırır. Kötü kolesterolü ise düşürür. Ayrıca kan şekerini de dengeleyici özelliğe sahiptir. Bu sebeplerle kalp ve damar hastalıklarında çok faydalı bir yiyecektir. Kalp ve beyne gitmekte olan damarlar, bulgurun içeriğindeki lifler sayesinde sağlam kalır. Yani bu damarlara giden kötü kolesterolün, plak oluşturarak tıkanmasını engeller. Böylece kalp krizi ve beyin kanaması risklerini oldukça azaltır.

4. Cildi ve saçları güçlendirir

Bulgurun cilde faydaları yok diyemeyiz. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, hem cilde hem de saça çok faydası vardır. Bol miktarda demir ve B grubu vitaminleri içerir. Bundan dolayı saç derisini güçlendirerek, dökülme sorunlarını ortadan kaldırır. Aynı zamanda cilt sıkılaşması ve hücre yenilenmesini gerçekleştirir.

5. Kanserle savaşır

Günümüzde çok yaygınlaşan kanser hastalığı, neredeyse çoğu kişinin korkulu rüyasıdır. Organlarımızın her birinde kanser oluşma riski vardır. Kanserin çok yaygınlaşmasının en önemli nedeni de sağlıksız ve dengesiz beslenmedir. Bulguru düzenli olarak tüketirsek, kansere yakalanma ihtimalini de azaltabiliriz. Bulgur, başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün oluşma ihtimalini önleyebilir. Çünkü besin değeri yüksek ve sindirim sistemini koruyucu özelliklere sahiptir.

6. Kilo verdirir

iStock-965531848

Bulgurun içerisinde bulunan lifin vücuda farklı farklı birçok faydası bulunur. Bu faydalardan bir tanesi de kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Lifin tok tutucu özelliği sayesinde öğünlerin sıklığı azalır ve ister istemez kilo verilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; kilo vermek için çok fazla tüketilmemesi gerekir.

Bulgurun Zararları

  • Bulgurun zararı yok denilecek kadar azdır. Bu yüzden düzenli olarak tüketilmesi gereken bir gıdadır. Fakat her şeyde olduğu gibi, bulguru da aşırıya kaçmadan ölçülü bir şekilde tüketmenizde yarar vardır. Aşırı kullanımında vücut tarafından tepki oluşur
  • Kişide çok su içme isteği uyandırabilir.
  • Çiğ bulgur yemenin faydaları yoktur. Çünkü çiğ bulgur karın şişkinliği yapar.
  • Çok fazla tüketildiği zaman gaz problemi ve buna bağlı sancılar meydana getirebilir. Bu gaz, aşırı derecede kramp ve karın ağrısı oluşmasına sebebiyet verebilir.
  • Bulgur kimlere dokunur? Midesi ile alakalı sağlık problemi olan kişiler, bulguru aşırıya kaçmadan dikkatli kullanmalıdır. Böyle kişilerde alınan besinlere dikkat edilmesi gerekir. Çünkü mide asidini arttırıcı yönde etkisi olan bulgur, midesi hassas olan kişilere dokunur. Mide ağrılarına sebep olarak, kişiyi rahatsız eder. Ayrıca potasyum bakımından zengin olan bulgur, böbrek rahatsızlıkları yaşayan kişileri olumsuz etkiler. Bulgurun içeriğindeki maddeler böbrekleri yoracak özelliktedir. Bu sebeplerle kontrollü olarak tüketilmelidir.

En Çok Aranan Haberler