HABER

Bulutta bir DNA bankası, Google Genomics!

DNA üzerine araştırmalar yapan firmalara, hastanelere ve üniversitelere teknoloji devi Google tarafından bir teklif var.

Bulutta bir DNA bankası, Google Genomics!

Teknoloji devi tarafından yapılan teklif ile DNA üzerine çalışmalar yürüten her kuruluşa bulut üzerindeki gen bankası Google Genomics‘i kullanmaya davet etti.

Arama motoru devinin son dönemlerde sağlık alanındaki yatırımları dikkat çekmeye başlamıştı. Kanser tespit edebilecek bir nanoteknoloji çözümü üzerinde çalışmaları bulunan veya doktor-hasta arasında hızlı video iletişim sağlayacak bir servis kurmaları yatırımlarının sonucu olarak görülüyor. Bu yaz aylarının başlarında duyurulan Google Genomics’te yine sağlık alanında yapılan araştırmalardan birisi.

Teknoloji devinin robotik ve elektronik yatırımlarının gölgesinde kalan Genomics projesi genetik araştırmalarının yakın gelecekte yaratacağı devasa veri yığınını bulut ortamında saklamayı hedefliyor. Önümüzdeki on yıl içerisinde gen incelemelerinin ve projelerinin artmasını bekleyen arama motoru devi şimdiden ortaya çıkacak verinin nasıl ve nerede saklanacağını düşünmeye başlamış gibi görünüyor.

DNA verilerinin saklanması konusu sadece Google’ı değil, beraberinde IBM ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin de yakından takip ettiği bir alan. 1,5 yıl önce bilim adamları ve doktorlar ile görüşmelere başlayan teknoloji devi DNA verilerinin bir API (Application Programming Interface – Uygulama Programlama Arayüzü) kullanılarak nasıl depolanabileceğini düşünmüşler. Çeşitli denemeler yapan Google zaten veritabanı ve veri depolama teknikleri konusunda oldukça başarılı.

Google Genomics servisinin veri saklamak ve bulut üzerinde duran gen verisi ile çevrim içi çalışmak için önerdiği fiyat ise gen haritası başına 25 dolar. Kişi başına düşen gen haritasının 100 gigabyte büyüklüğünde olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca sadece gen haritasının basitleştirilmiş hali bu boyutta yer kaplıyor. Şuan için halka açık projelerden yüklenmiş 3,500 adet gen haritası Genomics sunucularında yer alıyor ve istenildiği zaman tıp kurumları tarafından yüksek hızlı bir bağlantı üzerinden kullanılabiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler