Yapay zekanın insan üstünlüğünde neler yapabileceği hala tartışmalı. Kimileri, yapay zekanın insanlardan çok daha gelişmiş olduğu bir dünyada bizleri ele geçireceği endişesinde. Ancak böyle bir senaryoda yapay zekanın insanlığa büyük katkı sunacağını düşünenler de yok değil. Tartışmalar sürerken, yapay zeka bir kart oyunu olan briçte insanlığa karşı büyük bir zafer kazandı bile.
Yapay zeka, insan üstünlüğünün şimdiye kadar makinelere direndiği bir oyun olan briçte sekiz dünya şampiyonunu yendi. Fransız girişim NukkAI, Paris'teki iki günlük bir turnuvanın sonunda yapay zekanın zafer haberini duyurdu.
The Guardian'ın haberine göre zafer, yapay zeka için yeni bir kilometre taşını temsil ediyor çünkü briçte oyuncular eksik bilgilerle çalışıyor. Başka bir deyişle, insanın karar verme sürecinin ön planda olduğu oyunda oyuncuların davranışlarına tepki vermek zorunda kalıyor.
Ancak bu yapay zekanın insanoğluna karşı bir oyundaki ilk zaferi değil. Daha önce satranç ve go oyunlarında da insanları yenmişti. Buradaki asıl fark ise satranç ve go oyunlarında bir oyuncunun tek bir rakibinin olması ve her iki tarafın da tüm bilgilere sahip olması. Fakat briç böyle bir oyun değil.
Imperial College London'da makine öğrenimi profesörü Stephen Muggleton, “Gördüklerimiz, yapay zeka sistemlerinin durumunda temel olarak önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor” dedi.
NukkAI mücadelesi, insan şampiyonların 10'arlı 80 sete bölünmüş 800 ardışık el oynamasını gerektirdi. Her şampiyon, bir çift rakibe karşı kendisinin ve "sahte" ortağının kartlarını oynadı. Bu rakipler, bugüne kadar dünyanın en iyi robot şampiyonlarıydı. Bu robotlar, birçok robot yarışmasını kazanan, ancak hiçbir yerde uzman insan oyuncular kadar iyi olmadığı kabul edilen robotlardı.
NooK olarak adlandırılan yapay zeka, aynı kartlar ve aynı rakiplerle insan şampiyonla aynı rolü oynadı. NooK 80 setin 67'sini, yani yüzde 83'ünü kazanmayı başardı.
NukkAI'nin kurucu ortağı olan yapay zeka araştırmacısı Véronique Ventos'un NooK'u kararlarını ilerledikçe açıkladığı için “yeni nesil yapay zeka” olarak adlandırdığı belirtildi. Ventos'a göre "Briçte, kararlarını açıklamazsan oynayamazsın."
Açıklanabilirliğin yapay zekada önemli bir alan olduğu söyleniyor. Muggleton'a göre kamuoyunun son yıllarda makine öğrenimi hakkında duyduklarının çoğu, kararların nasıl alındığını açıklayamayan AlphaGo gibi kara kutu sistemlerine dayanıyor.
Ancak NooK, “beyaz kutu” adı verilen bir yaklaşımı temsil ediyor. Yani bir oyunu binlerce kez oynayarak öğrenmek yerine, önce oyunun kurallarını öğreniyor ve ardından pratik yaparak oyununu geliştiriyor.
Birçok kez dünya briç şampiyonu olan ve NooK'un rakiplerinden biri olan Nevena Senior, NooK'un geliştiricilerinin “muhteşem” bir iş çıkardığını söyledi.