Şubat ayında “geçen yaz ne yaptığını biliyorum” cümlesiyle aynı etkiyi yaratacak olsa da durum ciddi: 2015, kaydedilmiş en yüksek sıcaklık değerlerine ulaştığımız yıl oldu.
2014’ün o yıla kadarki kaydedilmiş en yüksek sıcaklıklara ulaşan yıl olduğu açıklanmıştı. Ancak durumun gittikçe kötüleştiğini bilmemiz gerek. Dünyada iklim büyük bir hızla değişiyor. 2014’ü takiben 2015 de en sıcak yıl unvanını kazandı. 2014’ün rekorunu egale ederek, aslında ciddi bir uyarı verdi: dünyada iklim ve hava modelleri değişiyor.
Türkiye gibi orta kuşak ülkelerin yaşadığı sert mevsim geçişleri de bunun en büyük göstergelerinden birisi. Dünya, geçtiğimiz yıl Paris’te gerçekleşen İklim Değişikliği Zirvesi ile bu duruma karşı harekete geçmeye çalışırken, belirtilerin keskinleştiğini ve iklimin artık bize son uyarılarını yaptığını söylemekte hiçbir sakınca yok. Durumun şakası kalmadı.
Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde bile, kaydedilmiş en yüksek ikinci en sıcak yıldı 2015... Aralık ayı hem en sıcak hem de en yağmurlu aydı.
Bilim insanları, yükselecek olan sıcaklıkları El Niño hava modeli sayesinde aylar önce öngörmüştü. El Niño, büyük bir sıcaklık dalgasını Pasifik Okyanusu’ndan taşıdı. Ama araştırmalara göre bu yüksek sıcaklıkların büyük oranda nedeni, sera gazı ve emisyon salınımının neden olduğu uzun süreli küresel ısınma... Coğrafya derslerimiz boyunca sürekli tekrarlanıp duran bu küresel ısınma, zannettiğimizden çok daha büyük sorunlara yol açmaya devam ediyor. Colo’daki Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi’nden Gerald A. Meehl, “tüm sistem, acımasızca ısınıyor” diyor.
Sonuçları önümüzdeki yıllar içerisinde tam olarak anlaşılacak olsa da, 2014 ve 2015’te kaydedilen bu yüksek sıcaklıklar küresel ısınmaya hız kazandıracak.
Amerika, Japona ve İngiltere’deki NASA gibi ajanslar, farklı metotlar ve araçlar kullanarak sıcaklık ölçümleri yaptı. Bu ölçümlerin metotları ve araçları ne kadar farklı olsa da, sonuçlar aynı yönü işaret ediyor. Amerikalı kaynaklar, bu araştırmaların sonucunu yakın zamanda servis etti. Araştırmaya göre kayıtlarının başladığı 1850’den beri en yüksek sıcaklığa sahip olan yıl 2015 oldu. Benzer şekilde Japon Meteoroloji Ajansı da 1891’den itibaren en yüksek sıcaklığa sahip yıl olduğunu açıklamıştı.
El Nino’nun ise bu yıl da etkisinin devam etmesi ve sıcaklıkları yükseltmesi bekleniyor. 2016’nın da yeni bir rekora imza atabileceğini bu nedenle söyleyebiliriz. Ancak tek etkisi bu da değil; El Nino, atmosfer dolaşımını etkiliyor ve hava durumunun dünya genelinde uçlara kaymasına neden oluyor.
İklim Değişikliği Zirvesi içeriğimiz için böyle buyrun: Zamanımız Kalmadı B Planımız Yok