İnsan eliyle yapıldığı ya da düzenlendiği kolay kolay anlaşılamayan, çevresi yeşilin her tonunu barındıran ormanlarla kaplı göller ve barajlar, kamp yapmak isteyen gençlere ve ailelere ev sahipliği yapıyor. Yatırımların havadan çekilen görüntülerinde, ormanlarla ya da ekili dikili tarım arazileriyle çevrili göllerin, suyun gücünü gözler önüne seren barajların, ulaştığı her yere yaşam götürdüğü görülüyor.
Türkiye'de kamp yapabileceğiniz en güzel alanlar
İzmir'in Ödemiş ilçesini çevreleyen Bozdağlar'ın zirvesinde bulunan Gölcük Yaylası, aynı zamanda Türkiye'nin en ünlü gölüne de ev sahipliği yapıyor. Gölcük Gölü'nün, etrafı çam ormanları ile kaplı yaylanın tam ortasında olması dolayısıyla temiz ve sağlıklı havasıyla ilgi çekiyor. Yayla havasından faydalanmak isteyen, başta futbol takımları olmak üzere birçok spor kulübü, Gölcük Gölü kenarındaki otellerde konaklıyor. Bu otellerden biri de cumhuriyet tarihinin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1934 yılında konakladığı tarihi bina. Yaklaşık 1100 metre rakıma sahip olan ve tektonik hareketlerle oluşan gölün derinliği ise ortalama 5 metre.
İzmir'in Karaburun ilçesindeki Bozköy'ün 4 kilometre güneyinde, Uzundere Çayı üzerine, gövdesi kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde inşa edilen, zümrüt yeşili ormanla eşsiz manzara oluşturan Bozköy Barajı ise birçok amaçla kullanılıyor. Yaklaşık 3 milyon 650 bin metreküp depolama hacmine sahip olan barajın gövde yüksekliği 37,50 metre. Karaburun ve çevresinde yılda 1 milyon 98 bin metreküp içme suyu sağlayacak barajdan tarımda da faydalanılıyor ve yaklaşık 1000 dekar araziye can suyu oluyor. Tarımsal üretime ve doğal hayata olan katkısının yanı sıra barajın dinginlik ve huzur aşılayan görünümü görenleri hayran bırakıyor.
Bazı kaynaklarda adı Pegasus Gölü olarak da geçen, 2 bin yıl önce göl ve gölü denizden ayıran Azmak, zaman içinde yok oldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusu artırma girişimlerinin yanında, sıtma ile savaş amacıyla yeni kanal açılarak, Küçük Menderes Nehri'ne bağlantı yapıldı. Belevi Gölü, Selçuk ve Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerinin yakınında bulunmasına rağmen birçok kişi görmeden evine dönemiyor.
Ödemiş'te, yemyeşil çayırlarla kaplı vadiye sahip Bademli Mahallesi, Küçük Menderes Ovası'nı kuzeyden gören ve ırmağının aktığı ovadır. Temiz havasıyla meşhur bu vadide, yaklaşık 27 milyon TL'ye, Küçük Menderes Nehri'nin kollarından Pirinçci Çayı üzerine inşa edilen Bademli Barajı'nın yeşilin her tonunu barındıran ve giderek yükselen çevresi, görülmeye değer.
Karaburun'daki Balıklıova Mahallesi'nin 22 kilometre kuzeybatısında bulunan Camiboğazı Deresi üzerine inşa edilen Karareis Barajı, ülkenin 'turizm cenneti' olan, hızla büyüyen ve içme suyu ihtiyacı her yıl artan Çeşme'nin sakinlerinin ihtiyacını karşılamasının yanı sıra tarımsal alan ve doğal hayatın korunumu için gerekli olan suyu, turizm tesisleri ile yerleşim yerlerinin ihtiyaçlarını da karşılayacak. 'Sanayi' denince genelde akla doğanın kirletilmesi ve doğal yaşamın sekteye uğratılması gelir; ancak Uşaklılar için durum böyle değil.