HABER

Bunlar mucize Türkler

Bunlar mucize Türkler

Tempo Dergisi, sanattan bilime, spordan iş dünyasına ‘Türklerin Mucizeleri'ni araştırdı.


Türk Milli Futbol Takımı. 2002'de dünya üçüncüsü olan milli takım, 2008'de tüm tahminlerin aksine, büyük başarılara imza attı.


Yönetmen. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü'nü bitirdi. Ne var ki mühendislikte aradığını bulamadı. Mimar Sinan Üniversitesi'nde iki yıl sinema eğitim gördü. İlk filmi Koza'yı, 1995'te çekti. Ardından 13 yıl içinde beş film yaptı. ‘Kasaba' (1997), ‘Mayıs Sıkıntısı' (1999), ‘Uzak' (2002), ‘İklimler' (2006), ‘Üç Maymun' (2006)... Filmlerinin hiçbiri ödülsüz kalmadı.


NBA ‘All Star'da ilk Türk Basketbolcu. Türk Milli Basketbol Takımı'nın yıldız oyuncusu Mehmet Okur, 2002'de Detroit Pistons'a transfer oldu. Böylece NBA kariyerine başladı. İkinci sezonda takımın en iyi oyuncuları arasında yerini aldı. Detroit Pistons, NBA şampiyonu olduğunda Mehmet Okur'un adının altı çizildi. Detroit'ten, 2004'te Utah Jazz'a geçti.

50 milyon dolara altı yıllık sözleşme imzaladı. 2007'de Allen Iverson'ın sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkartılması üzerine ‘NBA All-Star' maçı Batı Konferansı kadrosuna dâhil edildi. Okur, NBA tarihinde All-Star seçilen ilk Türk oyuncu oldu.


Piyanist. Beş yaşındayken duyduğu her parçayı anında ve eksiksiz olarak piyanoya aktarabiliyordu. Üstün yeteneği nedeniyle TBMM'nin kendi adına çıkardığı özel yasadan yararlanarak, yedi yaşında Fransa'ya gönderildi. 16 yaşında dünya sahnelerinde yerini aldı. Olağanüstü bir hafıza, mükemmel bir teknik ve yorumlama gücüne sahip olarak nitelendirilen Biret, dünyanın en geniş repertuarlı piyanisti unvanına sahip.

1971'de ‘Devlet Sanatçısı' ilan edildi. Biret'in ‘Lili Boulanger Memorial', ‘Harriet Cohen/Dinu Lipatti Altın Madalyası', Polonya hükümeti ‘Kültür Liyakat Nişanı', İtalyan hükümeti ‘Adelaide Ristori Nişanı' ve Fransa hükümeti ‘Chevalier de L'Ordre de Mérite Nişanı' bulunuyor.


Tıp doktoru. Nöroşirurji uzmanı. Mikro cerrahinin nöroşirurji alanında kullanılabilirliğini keşfetti. Epilepsi ve beyin tümörlerinin tedavisi için yeni yöntemler buldu. Nöroşirurji alanında yüzyılın en büyük gelişmelerine imzasını attı. Harvey Cushing ile beraber 20'nci yüzyılın en önemli nöroşirurji uzmanı olarak niteleniyor.

Ameliyatlarında kullanmak amacıyla yarattığı cihazlara ‘Otomatik Leyla Ekartörü', ‘Yaşargil Anevrizma Klipleri' gibi isimler verdi. Cihazlar, bugün de bu adlarla anılıyor. Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından ‘yüzyılın adamı' seçilen Yaşargil'in 19 ulusal ve uluslararası ödülü var.


Tıp doktoru. ABD'nin Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, önce ‘JNK' adını verdiği şişmanlık genini buldu. Ardından 2007'de ‘STAMP2' adlı, sadece karın içindeki yağlarda bulunan bir molekülü keşfetti. Şişmanlığın kanser gelişimini tetiklemesinden hareket eden Hotamışlıgil, STAMP2'nin metabolizmayla birlikte tümörleri de kontrol ettiğini bulguladı.

Hotamışlıgil, şimdi bu molekülü kapatarak, enerjisizlikten tümörleri öldürmenin yolunu arıyor. Kendi adına 10 patenti bulunan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in Amerikan Diyabet Derneği, Ulusal Sağlık Enstitüsü, Markey, Pew ve Sandler vakıfları gibi kurumlardan ödülleri var.


CEO. Muhtar Kent, askerlik sonrası cebindeki bin dolarla ABD'ye gitti. Gazete ilanlarından Coca-Cola'da iş buldu. 26 yaşında Coca-Cola kamyonları ile şehir şehir gezerek kola sattı. Dağıtım, pazarlama, lojistik sistemini öğrendi. 1985'te Coca-Cola Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü, ardından Coca-Cola Amatil-Europe'da yönetim direktörü oldu. 12 Avrupa ülkesindeki Coca-Cola'nın cirosunu iki yılda yüzde 50 artırarak dikkat çekti.

1999'da Coca-Cola'dan ayrıldı. Efes İçecek Grubu'nun en üst düzey yöneticisi olarak, şirketi, Adriyatik'ten Çin'e kadar genişletti. Yaklaşık altı yıl aradan sonra, Nisan 2005'te Coca-Cola Company'ye geri döndü. Coca-Cola, Kent'i 1 Temmuz 2008'den itibaren en tepe görev olan CEO'luğa getirdi. Böylece ilk kez bir Türk, dünyanın en değerli firmalarından birinde zirveye yükseldi.


Dünyanın en güzel kızı, Güzellik kraliçesi. 2002'de Miss World Dünya Güzellik Yarışması'nda dünya güzeli seçildi. Bu unvanı 1932'de Keriman Halis'in ardından Türkiye'ye ikinci defa getiren kişi oldu. İki TV dizisi ve bir sinema filminde rol aldı.


Yönetmen. 1995'te ilk ödülünü Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali'nde, ilk kısa filmi, ‘You're the one!' (O Sensin) ile aldı. Uzun metrajlı filmlerinden ‘Duvara Karşı' ile 2004'te Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazandı. ‘Yaşamın Kıyısında' filmiyle 2007'de Cannes'da en iyi senaryo ödülünü aldı.

Diğer uzun metrajlı filmleri ‘Im Juli' (Temmuz'da) ve ‘Solino' adlarını taşıyor. 2005'te, ‘Crossing the Bridge: The Sound of İstanbul / İstanbul Hatırası' adlı, İstanbul'un barındırdığı değişik müzikleri ve müzik kültürleri üzerine bir belgeselin yönetmenliğini yaptı.


Foto muhabiri. 1950'de Yeni İstanbul Gazetesi'nde çalışmaya başladı. 1958'den itibaren Time-Life, Paris Match ve Stern dergilerinin Yakındoğu foto muhabirliğini yaptı. 1961'de ünlü fotoğraf ajansı Magnum'a katıldı. 1962'de Master Of Leica ödülünü kazandı. Magnum adına Churchill'den Salvador Dali'ye, İsmet İnönü'den Bertrand Russel'e kadar pek çok ünlü simanın fotoğrafını çekti.

Gazetecilerle görüşmeyen Pablo Picasso'yu fotoğraflaması, daha da ünlenmesini sağladı. 2000'de Fransız hükümeti tarafından Legion d'Honneur unvanıyla ödüllendirildi. Kendisini sanatçı değil, ‘foto muhabiri' olarak gördü.


Kemancı. Dokuz yaşında çıktığı ilk konserinde, Mozart ve Viotti'nin konçertolarını orkestra eşliğinde çaldı. 1948'de TBMM'nin çıkardığı ‘Harika Çocuklar Yasası' ile müzik öğrenimi görmek üzere Fransa'ya gitti. 1952'de okulu birincilikle bitirdi. 1954'te Cenevre ve Viotti yarışmalarında birincilik kazandı.

Her kıtanın büyük kentlerinde konser ve resitaller verdi. Ünlü şeflerin orkestralarında çaldı. Bach'tan Bartok'a uzanan geniş repertuarında, Türk bestecilerin eserlerine de yer verdi. 1971'de devlet sanatçılığına seçildi. 1977'de TRT Ankara Oda Orkestrası'nın kuruluşuna ön ayak oldu. Orkestranın solistliğini ve başkemancılığını yaptı


Boksör. Dokuz Türkiye, bir Gençler Dünya, bir Avrupa, bir Dünya Şampiyonluğu kazandıktan sonra, 2000'de profesyonelliğe geçti. 2002 ve 2003'te Avrupa Ağır Sıklet Boks Şampiyonu oldu. 2004 ve 2005'te de Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonu unvanını aldı. 1.92 metre boyunda, 112 kilogram ağırlığa sahip. Doğayı ve hayvanları çok seviyor.


Ekonomist. Türkiye, Kemal Derviş'i 52'nci dönem koalisyon hükümetinde Bülent Ecevit'in dışarıdan atadığı ‘Ekonomi Bakanı' olarak tanıdı. Türkiye'nin kriz günlerinde bel bağladığı ‘Dünya Bankalı Derviş', bir sonraki seçimlerde CHP'den İstanbul Milletvekili oldu.

2005'-te milletvekilliğinden istifa eden Kemal Derviş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın önerisiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı'na getirildi.


Yönetmen. 1976'da, Roma'daki La Sapienza Üniversitesi'nde sinema tarihi öğrenimi almak üzere İtalya'ya gitti. İlk filmi ‘Hamam', uluslararası alanda başarı sağladı. İtalya, İngiltere, Fransa, İskandinavya, Almanya, Hollanda, Japonya, Türkiye ve ABD'de gösterildi. İkinci filmi ‘Harem Suare' oldu.

Film, 1999'da Cannes Film Festivali'nin Selection Officielle kategorisine seçildi ve gösterildiği tüm Avrupa ülkelerinde önemli gişe başarıları elde etti. Başarılarıyla İtalyanların da gururu oldu. ‘Hamam', ‘Harem Suare', ‘Cahil Periler', ‘Karşı Pencere', ‘Kutsal Yürek' ve ‘Bir Ömür Yetmez' adlı filmlerinin hem yönetmenliğini yapan hem senaryosunu yazan Ferzan Özpetek, sayısız ödülün sahibi.


Foto muhabiri. Gökşin Sipahioğlu, 25 milyon görsel malzemeye sahip fotoğraf ajansı SIPA'yı kuran Türk foto muhabiri olarak adını duyurdu. 1961'de patlak veren füze krizi sırasında Küba'ya girmeyi başaran ve röportajlar yapan tek Batılı gazeteci olması, 1968'de Paris olaylarını yansıttığı fotoğrafları, Çekoslovakya ve Arnavutluk'ta meydana gelen olaylar hakkındaki haber ve fotoğraflarıyla ün yaptı.

Fransızlar tarafından Grand Turc (Büyük Türk) olarak anıldı. 2007'de Chevalier de la Legion d'Honneur nişanına sahip oldu. Aynı zamanda Efes Pilsen Basketbol Takımı'nın da kurucusu.


Foto muhabiri. 2005'te Pulitzer Ödülleri'ni kazananlar arasında bir Türk vardı. Amerikan Associated Press (AP) ajansının foto muhabiri Murad Sezer, Irak'ın Felluce kentinde çektiği, ölmüş arkadaşlarının başında yas tutan Amerikan deniz piyadeleri fotoğrafıyla Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

Kosova, İsrail-Filistin, Afganistan ve Irak'ın da bulunduğu çatışma ve savaş alanlarında fotoğraflar çeken Sezer, ödül alan fotoğrafını Felluce'deki ilk kuşatma sırasında ‘iliştirilmiş muhabir' olarak çalışırken çekmişti.


Yazar. Orhan Pamuk, 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel alan ilk Türk vatandaşı ve bu ödülü alan en genç iki kişiden biri oldu. Kitapları 46 dile çevrildi ve 100'ü aşkın ülkede yayımlandı. 2005'te Prospect dergisi tarafından dünyanın 100 entelektüeli arasında gösterildi. 2006'daysa Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçildi.

Dünyanın en iyi post-modern romancıları arasında sayılan Orhan Pamuk'un, ‘Benim Adım Kırmızı', ‘Beyaz Kale', ‘Cevdet Bey ve Oğulları', ‘Gizli Yüz', ‘Kar', ‘Kara Kitap', ‘Öteki Renkler', ‘Sessiz Ev', ‘Yeni Hayat' adlı eserleri bulunuyor.


Futbol takımı. Galatasaray, kulüpler düzeyinde Türkiye'nin en büyük başarısını 2000'de UEFA Kupası'nı kazanarak yakaladı. 1999-2000 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde üçüncü olarak UEFA'ya katılmaya hak kazandı. Sırasıyla, İtalyan Bologna, Alman Borussia Dortmund, İspanyol Real Mallorca, İngiliz Leeds United ve İngiliz Arsenal'i yenerek şampiyon oldu. Takım aynı yıl, Real Madrid'i de 2-1'lik skorla geçerek Avrupa Süper Kupası'nı kazandı.


Mühendis. Güneş'ten soğutma enerjisi yaratarak dünyanın ilgisini çeken Dr. Ahmet Lokurlu, enerjide yeni bir kaynak yarattı. Çevreye sıfır zarar veren buluşuyla Lokurlu, 2005'te Çevre Oscar'ı olarak bilinen Global 100 Eco-Tech Ödülü'nü ve Avrupa Güneş Enerjisi Ödülü'nü aldı.

2007'de Alman Yatırım Kuruluşları Topluluğu tarafından ‘2007'nin En Etkili Teknolojik Yeniliği' ödülüne layık görüldü. Time dergisinin ‘Heroes of the Environment' (Çevre Kahramanları) özel sayısında seçilen 14 işadamı ve girişimciden biri oldu.


Bilardocu. Dünya bilardo camiasında ‘Mr. Magic' ve ‘Turkish Prince' lakaplarıyla anılıyor. Bilardo ustası Saygıner, 1994'te ilk kez Dünya Kupası'nı kazandı. Saygıner'in bu başarısı sayesinde, Türkiye'de bilardo, federasyonu olan bir spor haline geldi. Saygıner, 1996-1997 arasında Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanlığı da yaptı.

Dokuz yıl profesyonel olarak Hollanda Ligi'nde oynadı. Üç yıl FC Porto bilardo takımının kaptanlığını yaptı. Uluslararası turnuvalarda iki dünya rekoru kırdı. Bilardo literatürüne geçen 40 vuruşu var.


Moda tasarımcısı. Rıfat Özbek'in ilk başarısı Londra Central Saint Martins College of Art and Design'ın mezuniyet defilesinde tasarladığı şapkalardı. Yeni mezunun tasarımları İngiliz basınında büyük yer buldu. 1984'te kendi markasını kurdu. İlk koleksiyonunu ailesinin Londra'daki evinin salonunda yaptığı defile ile tanıttı. Sonuç, muhteşemdi. İkinci ve üçüncü koleksiyonunda ay-yıldız desenini kullanmaya başladı.

Kısa süre içinde Madonna'dan Prenses Diana'ya, Cher'den Janet Jackson'a birçok ünlüyü giydirdi. İngiliz basını başarısını ‘Turkish Delight' başlıkları ile taçlandırdı. 1988 ve 1993'te İngiltere'de ‘Yılın Tasarımcısı' seçildi. Modanın Oscar'ı kabul edilen ‘La Kore Oscar della Moda 2006' ödüllerinde ‘Bir İtalyan markasına ait en iyi yabancı stilist' seçildi.


Şarkıcı. İstanbul Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Sezen Aksu'nun vokalisti olarak profesyonelliğe adım attı. 2003'te Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan 48'inci Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye adına yarıştı. ‘Every Way That I Can' adlı parçasıyla 167 puan alarak birinci oldu. ‘Every Way That I Can', 2005'te 50 yılın Eurovision birincileri arasında en iyi dokuzuncu şarkı seçildi.

Yedi albümü ve bunlardan derlenmiş üç çalışması bulunuyor. Erener'in "Painted On Water' projesi, enstrümantal olmak üzere 14 türkünün çok sesli armoniye uyarlanarak Sertab Erener tarafından İngilizce sözlerle okunmasından oluşuyor.


Halterci. 1973'te doğan Halil Mutlu, haltere 10 yaşında başladı. Bulgaristan'da gördüğü baskılardan dolayı spora iki yıl ara vermek zorunda kaldı. 1989 Aralık ayında Türkiye'ye iltica etti. İlk şampiyonluğunu 19 yaşında, İngiltere'de düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda koparma, silkme ve toplamda altın madalya kazanarak yaşadı.

Üç kez olimpiyat, beş kez dünya, dokuz kez Avrupa şampiyonu oldu. 52, 54 ve 56 kiloda 20'den fazla dünya rekoru kırdı. Üst üste kırdığı rekorlar nedeniyle kendisine ‘Küçük Dev Adam' lakabı takıldı.


Besteci. Dünyaca ünlü konser piyanisti. Uluslararası ilk başarısı, 1991'de Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Avrupa Piyano Yarışması'nda kazandığı ödül oldu. Aynı yıl Berlin Senfoni Orkestrası'ndan konçerto siparişi aldı. 1991-1995 arasında Almanya'da konser ve resitaller verdi. 1995'ten itibaren Fransa, ABD, Japonya başta olmak üzere pek çok ülkede konserlere çıktı.

Bugüne dek 15 uluslararası ödül aldı. Son olarak Van'daki Akdamar Adası'nda yaşandığı rivayet edilen romantik ve hüzünlü aşk efsanesini bale eserine dönüştürüyor. Say, 100 Türk, 100 Ermeni sanatçısını sahnede buluşturmayı planlıyor.


Organ naklinde birinci, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, 2007'de gerçekleştirilen 306 böbrek nakli ile dünya birincisi oldu. 2007'in ilk yarısında 109 böbrek, 18 karaciğer naklinin yapıldığı merkezde, geçen yılın aynı dönemine oranla ameliyatlarda yüzde 20 artış yaşandı. Merkezin, 2008 sonuna kadar yapılacak böbrek nakillerinin 400'ü geçmesi ve kendi rekorunu kırması bekleniyor.


Dağcı. Asya'nın 7000 metrenin üzerinde beş dağına tırmanarak, (Khan Tengri, Lenin, Korjenevskoy, Communism, Pobeda) Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından verilen ‘Kar Leoparı' unvanını aldı. Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk ve dünyadaki ilk Müslüman dağcı oldu. Motosikletle Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal ve Sıkkım'ı içeren 21 bin kilometrelik bir yolculuk yaptı.

Dünyanın ikinci en yüksek dağı K2'ye ilk Türk tırmanışını oksijensiz olarak gerçekleştirdi. Arama Kurtarma Derneği-AKUT'un kurucu üyesi oldu


Güreşçi. Grekoromenci Yerlikaya, 1993'te, 17 yaşındayken Büyükler Avrupa Şampiyonası'nı ikincilikle tamamladı. Aynı yıl Dünya Şampiyonası'nda birinci oldu. FILA, modern güreş tarihinde ilk defa 17 yaşında bir güreşçinin şampiyon olduğunu açıklayarak, Hamza'yı ‘Asrın Güreşçisi' ilan etti. Ülkemize birçok şampiyonluk kazandıran Yerlikaya, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde milletvekili seçildi.


Oyuncu. Sanat hayatına İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladı. Sinemaya ‘Şekerpare' filmiyle merhaba dedi. Yönetmen Ferzan Özpetek'in filmlerinin vazgeçilmez yardımcı kadın oyuncusu olan Yılmaz, İtalyan ve dünya sinemasında tanınan bir sanatçı. Ne var ki bu başarısı Papa 16'ncı Benedict'in ziyaretinde çeviri yaptığı sırada, Başbakan Erdoğan'ın, Yılmaz'dan, “O tiyatrocu kadın” diyerek söz etmesine engel değildi! Fransa'nın Palmes Académiques nişanıyla şövalyelik unvanına ve İtalya'nın Ordine della Stella della Solidarieta nişanına sahip.


Tıp doktoru. Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. Kalp alanında dünyanın sayılı tıpçıları arasına girdi. Kalp nakli, minimal girişimsel kalp cerrahisi ve sağlık kontrolü üzerine araştırmaları var. Kardiyovasküler cerrahide robot programını ilk uygulayan doktor oldu. 1999 Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda ‘Yarının Küresel Lideri' seçildi. 350'nin üstünde orijinal yayına, kitaba, makaleye ve birçok patente sahip.


Bilim insanı. Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Direktörü. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği Onursal Başkanı. 1982'de ‘Sovyetler Birliği Kurçatof Ödülü', 1986'da ‘İnsanlık İçin Enerji Ödülü', 2001'de ‘Ukrayna Donetsk Devlet Üniversitesi'nden fahri doktora aldı. 2000'de Nobel'e aday gösterildi. Hidrojen enerji sisteminin fikir babası. Bu sistemin uygulanması halinde dünya, fosil yakıtların yarattığı kirlenmeden çok büyük oranda kurtulacak.


Mimar. Han Tümertekin'in, Bilsar Tekstil'in sahipleri için tasarladığı B2 adlı kır evi, Ağa Han Mimarlık Ödülleri'nin 9'uncu Dönem Mimarlık Ödülü'nü kazandı. Tümertekin'in beş projesi Harvard University Press tarafından ‘Recent Works' adıyla kitaplaştırıldı. Uluslararası jürilere dâhil olup Şam'dan Zagreb'e birçok yerde konferanslar veriyor.

Rem Koolhas, Herzog &Meuron gibi ünlü mimarlarla ortak projeler yürütüyor. Tümertekin, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji santralı olan İstanbul'da Haliç Silahtarağa Elektrik Santrali'ni enerji müzesine dönüştürmek üzere çalışıyor.


Tekvandocu. Kariyerinde birçok başarı bulunan Bahri Tanrıkulu, geçen yıl Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası'nda erkekler 84 kiloda Dünya Şampiyonu oldu.

Ancak Tanrıkulu'nun Dünya Şampiyonluğu'ndan önceki başarılarını gözden geçirmekte de fayda var: 2004 Yaz Olimpiyatları'nda ikinci, 2000'de Yunanistan'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda birinci, Kore'de yapılan Kore Turnuvası'nda birinci, 2001 Dünya Şampiyonu, 2002 Avrupa Şampiyonu ve Dünya Kupası ikincisi oldu.


Basketbolcu. 32 yaşındaki Hidayet Türkoğlu, NBA takımı Orlando Magic'te forvet pozisyonunda görev yaparak potaya imzasını attı. Efes Pilsen'de basketbola başlayarak yıldızlaşan Hidayet Türkoğlu, NBA'de oynayan Türkiye doğumlu ilk basketbolcu. Efes Pilsen'de pek çok başarı kazandıktan sonra 2000'de NBA Draft'ında Sacramento Kings tarafından 16'ncı sıradan seçildi. Türkoğlu, 2008 sezonunda NBA'de en çok gelişme kaydeden oyuncu oldu. 10 yaşında basketbol oynamaya başlayan Türkoğlu'nun boyu 2.08 metre.


Yazar. Yaşar Kemal, Anadolu'nun binlerce yıllık kültüründen beslenerek yazdığı büyük ve modern romanlarla, dünyanın dört bir yanında tanındı. Yazdıkları, Doğu ile Batı arasında köklü bir kültürün ve verimli bir coğrafyanın yarattığı, çağlar ötesi gür ses olarak algılandı. Yazarın ‘İnce Memed' adlı romanı, yaklaşık 40 dilde yayımlandı.

Diğer romanları da çok sayıda yabancı dile çevrildi, kitaplarının yurtdışındaki baskısı 140'tan fazla oldu, pek çok ödül aldı. Uluslararası bir üne sahip Yaşar Kemal, ilgili kurum ve kişilerce Nobel Edebiyat Ödülü'ne de aday gösterildi.


Denizci. 1928'de İstanbul'da doğan Sadun Boro, Caddebostan kıyılarında büyüdü. Denizciliğe sandalla başladı. 1952'de bir İngiliz ile birlikte Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle, Amerika'ya altı ay süren, ilk açık deniz Atlantik seyahatini yaptı. 1963'te kendi yelkenlisi Kısmet'i yaptı. 1965'te eşiyle birlikte 10.5 metrelik Kısmet yelkenlisi ile dünya seyahatine çıktı. Seyahat üç yılda tamamlandı. Seyahat sırasında bir kızları oldu. Dünya seyahatinin anılarını ‘Pupa Yelken' adlı bir kitapta topladı.


Şarkıcı. İlk albümü ‘Yine Sensiz' 1992'de piyasaya çıktı. ‘Kıl Oldum Abi' adlı şarkısı ilk hiti oldu. Bu albüm 900 bin sattı. 1994'te ‘Aacayipsin', 1997'de ‘Ölürüm Sana', 2001'de ‘Karma', 2003'te ‘Dudu', 2006'da ‘Come Closer', 2007'de ‘Metamorfoz' adlı albümlerini piyasa sürdü. Bunlar dışında, İngilizce ve Türkçe pek çok single yayımladı.

ABD'de yayımlanan Washington Post Gazetesi, Tarkan'ı, ‘Türkiye'nin kültürel ihraç ürünü' olarak tanıttı. ‘Dudu', Rusya'da bir milyon satış rakamına ulaştı ve en iyi yabancı şarkı ödülünü aldı.


Motosiklet yarışçısı. 1996'da motor sporları ile tanıştı. 2002'de Almanya'ya yerleşti. Aynı yıl Yamaha-Cup'ı kazandı. 2003'te Supersport-IDM'de ikinci oldu. 2007'de Supersport Dünya Şampiyonluğu'nu sezonun bitimine üç yarış kala ilan etti. Aynı yıl, bir sezonda en fazla yarış kazanan pilot oldu. Sofuoğlu, 2008'de Süper Bike Şampiyonası'na geçti.


Tıp doktoru. Betül Gözel Ulusal, 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'nde, eşine ancak bilimkurgu filmlerinde rastlanan bir operasyona imza attı. Ulusal, canlı farelerde yüz naklini başardı ve bu alanda bir çığır açtı. Ardından ortopedi cerrahı olan eşiyle birlikte Tayvan'da fareden fareye damar, sinir ve saç derisini naklederek, ölü bir insandan yaşayan insana yüz naklinin önünü açtı.

Dr. Betül Gözel Ulusal, Tayvan'a gitmeden önce Sağlık Bakanlığı'ndan ücretsiz izin almak istedi, ancak bu izin verilmeyince istifa etmek zorunda kaldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler