Fark etmişsinizdir, rejime her başladığınızda çevrenizden farklı öneriler gelir. Biri bir şey derken diğeri tam aksini söyler. Ancak bazı laflar vardır ki artık bunlar klişe olarak tarihe adını altın harflerle kazımıştır.
Nedir onlar görelim...
1. Akşam 8'den sonra yemek yeme
"Özellikle akşam spor yapanlar için bu zaten mümkün değil. Eğer 1-2 saat içinde yatağa girecekseniz 500 kalorinin üstünde yememeye özen gösterin. Sağlıklı ve dengeli bir yemek yiyorsanız saat 7'de, 8'de ya da 9'da yemenizin hiçbir zararı yok. Eğer son öğününüz kalori olarak düşük değilse, yağlı ya da ağırsa bu uyku kalitenizi bozar ve midenizi rahatsız eder. Bu nedenle yatmadan önce yemek yiyecekseniz bunun sebzelerden ve az miktar proteinden olmasına dikkat edin."
Lisa Moskovitz, R.D., NY Nutrition Group CEO'su
2. Açken sakız çiğneyin ya da kereviz sapı yiyin
"Açlığınızı bastırmak size kalori kaybettirmez ya da kilo verdirmez. Hatta ters bile tepebilir, eğer açken yemezseniz sonra yemeğe daha çok saldırabilirsiniz. Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar yemeniz çok önemlidir. Ve bu atıştırmalıkları diyet ya da light ürünlerden seçmemeye çalışın. Bu sizin gerçek açlığınızı bastırmayacaktır."
Jaime Schwartz Cohen, R.D. Ketchum Beslenme Direktörü
3. Kilo vermek için az yiyin ve çok spor yapın
"Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. İnsanlar buna inandığı sürece obezite asla engellenemeyecek ve sağlıksız kilo verme devam edecek. Her şeyi dozunda yapmanız en önemlisi."
Yoni Freedhoff, M.D., The Diet Fix
4. Normal kola yerine diyet kola için
"İçtiğiniz kolada şeker olmasa bile yapay tatlandırıcılar vardır. Araştırmalara göre kola ve benzeri gazlı ürünleri tüketmek metabolik sendroma ve diabete yol açar. Uzmanlar bunun yerine su ya da yeşil çay içmenizi önerir."
Mitzi Dulan, R.D., Kansas City Royals Beslenme Uzmanı
5. Karbonhidratı kesin
"Hiçbir zaman hiçbir yemek grubunu kesmemelisiniz. Özellikle de uzun zamanlı ve kalıcı kilo vermek istiyorsanız. Evet, karbonhidrat olarak makarna, ekmek ve patates yerine kompleks karbonhidratları tercih edebilirsiniz. Porsiyon ayarlarınızı dozunda yapmanız yeterli olacaktır."
Keri Gans, R.D.N., The Small Change Diet kitabının yazarı
6. Sularla vücudunuza detoks yapın
"Böbrekleriniz ve karaciğeriniz kendilerini mükemmel bir şekilde temizlerler bu nedenle sebze sularıyla, meyve sularıyla ya da "juice"larla kendinize işkence çektirmenize gerek yok."
Dana Angelo White, R.D., Food Network’ün Healthy Eats Yapımcısı
7. Şekeri kesin
"Birçok insan şekerin düşman olduğunu düşünür, ancak belli miktarda şeker tehlike arz etmez. Şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcılar sizin için uzun vadede daha sağlıksızdır. Bunun dışında şeker alımını meyvelerden ve doğal şeker kaynaklarından yapmak (bal, agave gibi) çok daha mantıklıdır."
Elisa Zied, R.D.N., Younger Next Week kitabının yazarı
8. Satüre yağlar tehlikeli değildir
"Satüre yağlar hem kolestrol, hem kalp krizi hem de kanser açısından tehlikelidir. Sağlıklı olan tek satüre yağ kuru yemiş ve çekirdeklerde bulunur."
Joel Fuhrman, M.D., Eat to Live kitabının yazarı