KADIN

Bunu hepimiz yapıyoruz! Peki parmakları çıtlatmak zararlı mı?

Parmak çıtlatmak çoğumuzun rahatlatmak amacıyla yaptığı hareketlerdir. Bazıları ses çıkarıncaya kadar tek tek parmaklarını uçlarından çeker. Bazıları ellerini yumruk yaparak veya parmaklarını geriye doğru iterek hepsini aynı anda çıtlatır. Peki bunu niye yaparız. Ya da zararı var mı?

Bunu hepimiz yapıyoruz! Peki parmakları çıtlatmak zararlı mı?

Kimimiz alışkanlıktan kimimiz ise gergin olduğumuzda rahatlamak için parmaklarımızı çıtlatırız. Araştırmalar göstermiştir ki, çoğunluğu erkekler olmak üzere, insanların yüzde 25’i ila 54’ü bu yola başvurur.

Eklemler arasında boşluk artınca…

Eklem, iki kemiğin birleştiği yer ve eklem kapsülü sıvıyla doludur. Parmak çıtlatmak için hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, çıtlatma sesi aynı şekilde çıkar. Eklemler arasındaki boşluk artınca, eklem sıvısı içindeki gazlar minik baloncuklar oluşturur; artan boşluğa dolan ekstra sıvı bunların birleşip daha büyük baloncuk oluşturarak patlamasına neden olur.

Eklemler bir kez çıtlatıldı mı yaklaşık 15 dakika boyunca yeniden çıtlatılamaz. Bu sırada eklem normal haline döner ve sıvı içinde daha fazla gazın çözülmesi, böylece yeni baloncukların oluşması mümkün olur.

Parmak çıtlatmanın zararlı olduğunu savunanlar olduğu gibi, eklemlerde rahatlama sağladığı için bu durumu alışkanlık haline getirenler de az değil.

Ancak, çeşitli çalışmalar parmak çıtlatmanın zararlı olduğunu işaret eder.

Yapılan bazı çalışmalar ile, parmaklarını sıklıkla çıtlatan farklı insanların artrit ya da osteoartrit gibi eklem rahatsızlıklarıyla karşılaşıp karşılaşmadıklarını analiz etme amacıyla çeşitli girişimlerde bulunuldu.

Çalışmalar sonucunda parmaklarda yumuşak doku zedelenmesi ve bir nesneyi tutmada zorluk çekme gibi deformasyon belirtileri oluştuğu keşfedildi. Bu durumun eklem bağlarının defalarca ve hızlıca esnemesi ve kasılması ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Rahatlama hissine neden olur

Parmaklarınızı çıtlatmak eklemlerde hareket kabiliyetinde artışa ve bir rahatlama hissi oluşmasına neden olur. Bu nedenle de birçok insan çıtlatmayı günlük bir alışkanlık haline getirir. Diğer yandan kimileri ise amacı eklemleri rahatlatmak için kemikleri “düzenlemek” ya da “sıraya dizmek” olan Kiropraktör uzmanına başvuruyor. Bu tedavi yöntemini uygulayanlar ağrılarının azalması ve kaslarının yumuşamasıyla birlikte kendilerini gevşemiş ve rahatlamış hissettiklerini belirtiyorlar.

Parmak çıtlatmak kasların zayıflaması sonucunu doğurur

Bazı araştırmacılara göre eklemlerinizi kütletmenin, özellikle de parmaklarınızı çıtlatmanın başlıca sonucu kaslardaki zayıflamadır. Ancak bunun fiziksel olarak çok aktif olmayan insanların sıklıkla karşılaştığı bir durum olduğunu unutmayın, çünkü yetersiz aktiviteden dolayı gün içinde eklem ve kaslar sadece çıtlatma sonucu esner.

Hareketsizlik kas yapısının güçsüzleşmesine neden olur, böylece kaslar yıpranmışlık ve yorgunluk hissi verir. Ve bu şekilde kısır döngü başlar, bir kişi eklemlerini rahatlatmak için parmaklarını çıtlattıktan kısa süre sonra bunu tekrar yapma gereği duyar.

Bu hareket sıklıkla yapılarak ağrı ve kasılmalar azaltılmak istenir ancak eklemler için doğal olmayan, ters ve uygunsuz bir hareket olduğunun da akıldan çıkarılmaması gerekir. Kasları gevşettiği yönündeki yaygın inanışın tersine, kemikler arasındaki aşınmayı engelleyen doğal bir kayganlaştırıcı olan sinoviyal sıvısının kaybına neden olur.

Bu sadece eklem sağlığınızın bozulmasına yol açmakla kalmayıp kemiklerinizin aşınmasına ya da kırılmasına bile sebep olabilir. Karşılaşabileceğiniz diğer sonuçlar ise sertlik, problemli bölgede deformasyon, sadece dinlendikten sonra geçen keskin ağrılardır.

Bu problemlerin en sık görüldüğü grup 40 yaş üstü yetişkinlerdir. Eklemleri kütletme sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar en çok el (parmaklar ve bilekler) ve boyun bölgesinde gözlemlenir.

Kaslarınızı güçlendiren ve esneklik kazandıran egzersizleri de yapmanız şiddetle tavsiye edilir, çünkü böylece eklemlerinize zarar vermeden ve zorlamadan her türlü hareketi yapabilecek dayanıklılığı kazanırsınız.

Parmak çıtlatma günlük bir alışkanlık haline gelirse teorik olarak kıkırdaklarınıza zarar verebileceği doğrudur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler