KADIN

Bünyenizin Glutene Karşı Hassas Olduğunun 7 Göstergesi

Son yılların en popüler protein grubu... Ve ne yazık ki bazılarımızı daha kötü etkiliyor.

Bünyenizin Glutene Karşı Hassas Olduğunun 7 Göstergesi

Öncelikle Gluten nedir, hangi besinlerde bulunur, ne diye bu kadar popülerdir...

Gluten buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıl grupları içerisinde yer alan bir protein tipidir aslında. Buğdayın doğal yapısında var, 4000 yılı aşkın süredir de ekmek başta olmak üzere buğdaylı yiyeceklerle insanlığın midesine gidiyor...

4000 yıl bir şey olmadı da şimdi neden konuşuyoruz peki?

Glutenin son yıllarda ortaya çıkan bu kötü şöhretine iki gelişme sebep olmuş olabilir. Birincisi, kuru gluten'in nişasta üreticileri tarafından üretilebileceği teknolojinin çok yeni icat edilmiş olması. Bu teknolojik gelişmeyle birlikte kuru gluten un sanayide sıkça -ve ürün uzun ömürlü olsun diye doğal miktarından fazla- kullanılmaya başlandı.

Bu doğal olmayan artışın beraberinde getirdiği rahatsızlıkları teşhis edebilmemizi sağlayan tıbbi gelişmeleri de ikinci sebep olarak görebiliriz tabii...


Tedavi belli...

Glutensiz beslenmek, en azından azaltmak...

Ve aslında Gluten İntoleransı (Çölyak hastalığı) günümüzde sandığınızdan çok daha sık rastlanan bir rahatsızlık. Her 133 Amerikalı'dan biri bu hastalığa sahip, üstelik bu insanların birçoğu bu rahatsızlığın 6 ila 10 yıl sonra farkına varabiliyor. Vardıklarında da hastalık artık tedavi edilemez noktaya varmış oluyor.

Peki teşhisi nasıl koyacaksınız?
Bu rahatsızlığın bir takım belirtileri var elbette. Aşağıda sıralayacağımız ipuçlarından herhangi birkaçına sahipseniz doktorunuza danışın; teşhisinizi talep edin.- - - - - -

  1. Sindirim problemleri

Gluten intoleransının sebep olduğu birçok hazım problemi vardır; gaz, karın ağrısı, kramp, şişkinlik ve ishal gibi... Bu sıkıntıları sık sık yaşıyorsanız, glutenle başınız dertte olabilir. Bir başka gösterge ise, unlu mamüller tükettikten sonra dışkınızın normalden çok daha kötü kokuyor olması. Boşaltım sisteminiz size bir şey söylemeye çalışıyor galiba? - - - - - -

  1. Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris derinizin üzerinde diken diken, minik ve sivri yumrular oluşması durumuna denir. Bu cilt hastalığı tüylerin diken diken olduğu halimiz gibi görünür; ancak tüylerin ürpermesi gibi çarçabuk düzelmez, yerinde kalır.

Bu hastalığın tedavisi oldukça kolaydır ve bu yüzden altında yatan sebep çoğu zaman göz ardı edilir. İşte o göz ardı edilen sebep nedir biliyor musunuz?

Anladınız siz :) - - - - - -

  1. Güçsüz hissetmek, yorgunluk, dikkatsizlik

Glutenli yiyecekleri tükettikten sonra (mesela öğle yemeğinde bol ekmek yediyseniz) kendinizi sersem hissetmeye mi başlıyorsunuz? Bir ağırlık, yorgunluk çöküyor ve hiçbir şeye dikkatinizi veremiyor musunuz?

Eğer bu sıkıntıları yaşıyorsanız vücudunuz muhtemelen glutenle savaşıyor; sizin gluten intoleransınızı kaşıyan zararlı maddeleri kapı dışarı edebilmek için normal enerjinizden yiyordur...


  1. Otoimmün bozukluklar

Vücudunuza giren mikroplara direnmekle görevli bağışıklık sisteminizin vücudunuzdaki kendi dokularınıza karşı devreye girmesine, uygun olmayan bağışıklık yanıtları vermesine Otoimmün Bozukluk adı verilir.

Gluten intoleransı, bu bozuklukların birçoğunun altında yatan sebeptir.


  1. Akıl ve sinir hastalıkları

Epilepsi, depresyon, anksiyete, hiperaktivite...
Tüm bunların Gluten ile bağlantısı kanıtlanmış bir gerçek.

Üstelik yalnızca Gluten intoleransı olanlar değil, olmayanlar da risk altında. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Emily Evans'ın Psychology Today'e verdiği makaleye göre glutenli yiyecekler, intoleransı olmayan insanların da depresyon tedavisini yavaşlatmaktadır.

Tüm bunların yanında anlık ruh hali değişiklikleri ve öfke patlamaları da Gluten'in sinir sistemimize kötü sürprizleridir.


  1. İnfertilite

Gluten intoleransına sahip insanların gluten tüketmekte ısrar etmeleri ne yazık ki üreme kabiliyetlerini de kötü yönde etkiler. Erkeklerde de, kadınlarda da... Neyse ki bu kısırlık etkisi kalıcı değildir, glutensiz bir diyete başladıktan kısa bir süre sonra üreme yeteneğiniz normale döner. - - - - - -

  1. Migren

Bu lanet olasıca rahatsızlık çoğunlukla belirli besinlere intolerans durumunda ortaya çıkar... Çikolata bunlardan biridir örneğin. Bir başka örnek ise Gluten.

Eğer kronik migren ağrıları yaşıyorsanız mutlaka ama mutlaka neye karşı hassas olduğunuzu test ettirin.

---

Kaynaklar: Davidwolfe.com, Psychologytoday.com, Mayoclinic.org & Wikipedia.org

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler