ÇAYKUR'da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı, sendika yaklaşık 10 bin işçi için grev kararı aldı. ÇAYKUR yönetimi ise kararı tanımıyor, 7 bin 200 mevsimlik işçi göreve çağrıldı.
Sendika yönetimi, bu karara tepki gösterdi. Bu işçilerin de greve dahil olduğunu savundu.
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, düzenlediği basın toplantısında, 2008-2012 yılları arasını kapsayan sendikal mücadele sürecinde hükümetin işçiyi mağdur etmediğini haklarını ödediğini belirterek, "İşçilerin sosyal haklardan kaynaklanan yaklaşık 6 milyon lirasını da hemen ödemeye hazırız. Toplu görüşme sürecinde Tek Gıda-İş Sendikası'nın talepleri kabul edilemez" diye konuştu.
ÇAYKUR olarak kampanya sürecini başlattıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Mevsimlik 4 bin 700 işçi, 20 Nisan itibariyle göreve başladı. 7 bin işçiden geriye kalanların çoğu ise il dışında oldukları için henüz işe başlayamadı. Bu işçilerimiz, 24 Nisan'a kadar göreve başlayacaktır. İlgili sendikanın grev çağrısının, işçilerimizin göreve başlaması dikkate alındığında çok etkili olmayacağı görülmektedir" dedi.
'TSUNAMİ HERKESİ GÖTÜRÜR'
Yeni yaş çay sezonuna kavga ortamında girmek istemediklerini dile getiren Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kavganın devam etmesini istemiyoruz ama sendika, 'ben kavgaya devam etmek istiyorum' diyorsa bu işin altında kalır. Sendikacılık açısından da doğru bir şey değil. ÇAYKUR'un çay almaması halinde burada 9, 10 şiddetinde deprem olur. Her taraf yıkılır ve herkes bu enkazın altında kalır. Daha sonra oluşacak tsunami dalgaları da herkesi sürükler götürür. Böyle bir şey olmaz. Biz vatandaşın mağdur olmasına müsaade etmeyiz. Bizim politikamız üretici, vatandaş ve işçiyi koruma odaklıdır."
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, daha önce yaptığı açıklamada, 22 Nisan Pazartesi saat 08.00'de, ÇAYKUR'a bağlı 58 işletmede grev uygulanmaya başlayacağını bildirmişti.