Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Buran, Fırat Üniversitesi rektörlüğüne aday olduğunu açıkladı.
Buran, Akgün Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Haziran ayı içerisinde Fırat Üniversitesi Rektörlük seçimlerinin yapılacağını, bu seçimlerde üniversitenin hizmetine talip olduğunu belirtti.
Rektörlük seçimlerinin Elazığ'a ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Buran, "Haziran ayında yapılacak seçimlerde rektör adayı olduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Üniversite mevzuatına hakim, işleyişi bilen, yetenek ve tecrübesiyle rektörlük görevini layıkıyla yürütebilecek bir donanıma sahip olduğumu düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte her şeyi açık şeffaf ve denetlenebilir özellikte bir icraat olarak yapılmasını arzu ederim." dedi.
Prof. Dr. Ahmet Buran, Fırat Üniversitesinin olması gereken noktada olmadığını, 37 yıllık üniversitenin bu süre içerisinde alması gereken mesafeyi alamadığını ifade etti.
Bunun sorumlusunun bütün şehir olduğunu belirten Buran, "O zaman bütün toplum olarak Fırat Üniversitesi'ni gelişme çizgisine taşımamamız gerekir. Bunun göstergesi olarak en başta adaletli ve liyakatli yönetim anlayışı eksik. Kurumsal yapının işleyişi eksiktir. Üniversitenin bürokratik ilişkilerinde önemli eksiklikler var. Zaman zaman bazı sorunları çözmede sıkıntılarla karşılaştığımızı biliyoruz. Bir aydınlar kurumu olan üniversitenin ekonomik olarak , aydın olarak şehir ile kopuk olduğunu düşünüyoruz. Şehrin ekonomisini yönlendirecek bir potansiyele sahipken bunu başaramıyoruz. Üniversitenin bilimsel yayın sayısında eksiklikler var. Bunarı gidermek için çaba sarfetmek gerekiyor. Öğrenci sayımızı artırmamız lazım. Üniversitenin bilimsel düzeyinin yükseltilmesi gerekiyor. Ulusal anlamda yayın yapacak dergiler ve kitaplarla üniversitemizin yayın sayısını hem nicelik hem de nitelik olarak kazandırmak lazım. Hocalarımız gidiyor. Bunların çeşitli nedenleri var. Kimileri başka yerde mutlu olacağını düşünüp ayrılıyor. Çünkü bu arada hayallerini gerçekleştiremiyor. Bu sıkıntıları tespit edip çözmek lazım. Kalifiye elemanlarımız gidiyor. Üniversitemizde yönetime talip olurken elbette plan ve projelerimiz var. Bunları geniş bir şekilde paylaşacağız. Kurumsal yapının bir sistematiğe oturtmak gerekir. Kişisel tercihler bir kenarda kalır, kurumun ön gördüğü sonuçlar neyse onlar geçer.
Üniversitenin fiziki alt yapısıyla ilgili eksiklikler var. Biz bunu gidermeyi düşünüyoruz. Bilimsel düzeyin yükseltilmesi bilim adamlarının çalışma ortamlarını rahatlatmakla olur. Uluslar arası ilişkileri düzenlemek. Erasmus kapsamında bu ilişkileri yürütüyor. Ama bu yeterli değil. Biz üniversitemizde belli oranda yabancı öğretenin çalışmasını istiyoruz. Evrensel bir kurum evrensel bir değerdir. Bilgi. Bilgiyi evrensel manada üreten her toplum, kuruluş kim olursa olsun bunlardan faydalanmak gerekir.
Bizimde kadro sayımızı artırmamız gerekmektedir. Sosyal ve kültürel etkinlikler bakımından bir zayıflık var. Bunlar için elbette bir alt yapı lazım. Kültür merkezleri ve salonların yapılması lazım. Çok amaçlı kültür merkezinin içinde kongre, konferans, konser ve sergi salonlarının olması gerekmektedir.
Üniversite sadece öğretim görevlilerinden oluşmuyor. Bunların dışında akademik kadro ve idari personel ve öğrenciler var. Bir yapılanmaya gidilecekse bu üç unsuru dikkate almak zorundayız.
Temel olarak eğitim öğretim ve araştırma yapan kurumlar olarak bilinse de toplumu aydınlatmak yönlendirmek ve bilgilendirmek gibi görevleri de vardır.
Türk ve İslam dünyası tabii ve tarihi coğrafyamızdır. Biz kendimizi bundan soyutlayarak düşünmemiz kopmamızı sağlar. Elbette bütün dünyayla iletişimi koparamamak gerekir. Üniversite öncelikle eğitim öğretim yapmalı fakat bununla sınırlı kalmamalıdır.
Üniversitemizde bugün yeni kurulan henüz aktif olmayan mimarlık fakültesi ve 13 fakülte var. Bununla birlikte yeni fakültelerin olması gerekmektedir. Ziraat ve eczacılık fakültesi gibi.
3 yüksekokul 9 meslek yüksekokulu, 4 tane enstitü var. Ben bu 4 enstitüye yeni bir enstitü daha eklemek istiyorum. Bu da Avrasya araştırma enstitüsü olacak.
Yeni açılacak fakültelere ek olarak içlerinde yeni bölümler açılabilir. Henüz açık ama öğrenci almayan bölümlerimiz var. Dolayısıyla öğrenci alırsak kapasitemizi artıracağız. Bunu kısa vadede yapamasakta orta vadede yapacağız.
Öğrenci sayımızı 50 bine çıkaracağız. Bu düşüncelerde daha kaliteli daha kapasiteli bir üniversite için aday oldum. Yapmak istediğimiz olumlu ve doğru hizmetleri iyi görerek tespit ederek desteklerini bizden yana koymalarını bekliyorum . kamu yo iradesinin bir takdir olarak kabul görmesi benim için önemlidir. Bu üniversite herkesin kurumudur. Herkesin bu kuruma sahip çıkması gerekmektedir.
Şehirle bütünleşen, şehrin yöneticileri ile dayanışma içerisinde olan, yüksek öğretim kurulu ve hükümetle yakın ve doğru bürokratik ilişkiler kurarak üniversitemizin sorunlarını çözmeye çalışan bir yönetim anlayışını benimsemek iddiası ve vaadiyle rektörlük seçimlerindeki adaylığımı saygılarımla takdirlerine sunuyorum. Temel felsefesi değişme, yenileşme ve gelişme olan bir aday olarak sizi hayal ettiğiniz üniversiteyi birlikte gerçekleştirmeye davet ediyorum" diye konuştu.
PROF. DR. AHMET BURAN KİMDİR?
1962 yılında Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Aşağı Çakmak köyünde dünyaya geldi. 1983-1984 Eğitim öğretim yılında Fırat üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. 1985 yılında Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde başladığı yüksek lisansını 1986, doktorasını ise 1989 yılında tamamladı. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1995 yılında Doçent, 2001 yılında Profesör oldu.
İdari Görevleri
-F.Ü Fen Edebiyat Fakültesi Türk dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı (1995-1997) F.Ü Dil eğitim, öğretim ve araştırma merkezi müdürlüğü, (1995 devam ediyor)
-F.Ü Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü 1997-2000
-F.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü 2000-2003
-Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Türkoloji Bölümü Başkanlığı 2003-2005
-F.Ü İnsanı ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı (2007 devam ediyor)
Ayrıca Türk Dili ve Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanlığı, başta Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere çeşitli fakülte ve yüksek okullarda yönetim kurulu üyeliği ve 1997-2003 yılları arasında Fırat Üniversitesi Senatosu üyeliği yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz