Merkezden 8 kilometre mesafedeki 150 hane ve bin 500 nüfuslu Üçdere köyünde, köy merası ile köyün arasından geçen Karasu Nehri, köylüler için adeta çile nehri oldu. Köylüler hayvanları meraya götürüp getirmek için Karasu Nehri'nden geçerken çok zorluk çekiyor. Özellikle ilkbahar mevsiminde suyun çok fazla olması sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Köy Muhtarı Ergün Güler, "Hayvanların her geçişinde buraya gelip, beklemek zorunda kalıyoruz. Hayvanlarımızın meralara geçişini sağlamak için mutlaka buraya bir köprü yapılması gerekiyor. Aksi halde bu sıkıntımız devam edecektir" diye konuştu.
Üçdere köyüne ait meranın Karasu Nehri'nin karşı tarafında olduğunu belirten Muhtar Ergün Güler, "Bu sebeple köyde bulunan yaklaşık 350 büyükbaş hayvanı otlatmak için çobanlar tarafından her gün nehri yüzerek geçmek zorunda kalıyor. Köyümüzün tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Her yıl onlarca hayvan akıntıya kapılarak veya çamura saplanarak telef olmaktadır. Sayın Valimiz bu yıl defalarca Tarım Müdürlüğü'nde toplantı yapıp hayvancılığa dikkat çekiyordu. Gelsin bizim durumumuzu görsün. İnekler sudan geçtiği için memeleri çatlıyor ve sağıma müsaade etmiyor. Burada birçok hayvan telef oldu. Geçen gün su seviyesi fazla olduğu için 50 büyükbaş hayvan boğulma tehlikesi geçirdi. Köylüler yetişmeseydi 50 hayvan telef olacaktı" dedi.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreter yardımcısı Sönmez Turgut ise, "Söz konusu bölge İl Özel İdare yol ağının dışında olması sebebiyle orada bu aşamada bir tasarrufumuzun olması mümkün değil. Biz kendi yol ağımızı bitiremezken, vatandaşımızın ulaşımını tam olarak sağlayamazken, hayvanların ulaşımını sağlamak için köprü veya menfez yapmak doğru bir karar değildir. Ama yeniden konuyu değerlendiremeye alacağız. Zaten şu anda Karasu Islah çalışmaları devam ediyor. Oraya bu aşamada müdahale yapmamız yersiz olacaktır" şeklinde konuştu.
Öte yandan çobanlara yiyecek götüren ve meraya gitmek isteyen köylüler de halat gererek, sallarla nehri geçmeye çalışıyor.
İHA