Yıldız Ertan / Mynet Haber
Astronomi yörüngesel cisimleri ve dünya atmosferinin dışında gerçekleşen fiziksel olayları olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.
Arkeolojik bulgular en eski yıllarda bile insanların gök bilimi hakkında bilgileri olduğunu ortaya koyuyor. Neolitik çağda insanlar, ekinoksların periyodik karakterlerle ilişkisini ve bazı takım yıldızlarının etkilerini biliyorlarmış. Modern gök bilimi gelişimini özellikle antik çağ ve orta çağın sonunda keşfedilen gözlem aletlerine borçlu. Günümüzde evrende bulunan her çeşit maddenin dağılımı, hareketi, kimyasal değişimi, fiziksel özellikleri ve birbirleriyle etkileşimini inceleyen teknolojik alet ve yöntemlerin büyük bölümü bu dönem yaşanan gelişmeler sayesinde şekillendi.
Astroloji ise gök cisimllerinin hareketlerinin insanlar üzerindeki etkisiyle ilgileniyor. Binlerce yıldız gök bilimi ile ilgilenen insanlar, evrenin hayatlarını nasıl etkilediğini merak ediyorlar. Astronomi ile astroloji sık sık karıştırılabiliyor. Bunun nedeni ise astronomi ve astrolojinin aynı temelden türemesi sayılabilir: gökyüzünün ve gökyüzündeki cisimlerin hareketleri ile dünyada gerçekleşen olayları açıklama çabası. Kimya ve simya gibi astronomi ve astroloji de bilimsel düşüncenin ve rasyonalizmin hurafe ve batıl inançlardan ayrılmasıyla birbirinden ayrıldı.
Buna rağmen astroloji ile falcılık birbirinden ayrı değerlendirilen kavramlar. Astroloji değişmez bazı parametreler içinde hareket eden bir disiplin. Burçların, yıldız ve gezegenlerin konumlarına göre farklı yüklemeler yaptığına inanılır.
Kişinin doğum tarihine göre belirlenen burçların yanı sıra doğum saatine göre yükselen burçların da belirlenme olasılığı var. Ufuk çizgisinden, yani doğumdan yükselen burç belirleniyor. Birçok farklı astrolojik sistem olsa da hepsinin temeli aynı. Gök cisimlerinin hareketlerinin insan yaşamına ve karakterine etkisi...
Astroloji ne zaman ortaya çıktı? Burçlar nasıl belirlendi?
Bilinene göre astroloji ilk kez M.Ö. 3.000’lerde Mezopotamya’da ortaya çıkıyor. İlk astrologlar Sümerli rahipler. Politeist bir inanç sistemine sahip Sümerlerde bazı tanrı ve tanrıçalar diğerlerinden daha fazla özellik taşıyordu. Ay tanrısı Nanna, Güneş tanrısı Utu ve Venüs’ün tanrıçası İna. Tanrıçaların insanlar gibi duyguları ve çeşitli gereksinimleri olan varlıklar olarak tanımlandığı söyleniyor. M.Ö 3.000 yılında Lagaş kentinin tanrısı Ningirsu bütün tanrı ve tanrıçaların şampiyonu seçilerek Orion takım yıldızıyla özdeşleştiriliyor. Bu dönemden sonra tüm tanrı ve tanrıçalar yıldızlarla özdeşleştirilmeye başlanıyor. Böylece yıldızları gözlemlemek Sümerler için bir tür ibadet desek yeridir.
Ziggurat isimli gözlem evi ve tapınak karışımı piramitlerin de yüzden inşa edildiği söyleniyor. Gözlemlerini sürdüren Sümerler tabletlere notlar alarak günümüze kadar ulaşmalarını sağladı. Araştırmacılara göre Sümerler ayın yörüngesinin sabit olduğunu ve bazı yıldızların yön değiştirdiklerini biliyordu.
Sümerlilerin gözlemlerine göre ayın büyümesi 14,5 gün sürüyor, küçülmesi de aynı sürede gerçekleşiyor. Gökyüzünü inceledikçe gök cisimlerinin bazı pozisyonları ile savaş, kıtlık, hasat vb. olayları eşleştiren Sümerler'in gökyüzüne bakarak gelecek tahminleri yapmaya başladığı ve bir burç sistemi geliştirdiği söyleniyor.
Güncel astrolojinin temelini oluşturanlarsa Kaldeliler. Güneşin de diğer gezegenler ve ay gibi bir eksende döndüğünü fark eden Kaldeliler -Sümer zodyağında 18 olan (Venüs'ün döngüsü aşağı yukarı 18 ay sürüyor)- burç sayısını 12’ye indirdi. 12 zodyak işaretini yani her burcu 30’ar derecelik açılarla böldü. Kaldeliler bu yeni zodyaktaki yıldızlara yeni isimler verdiler ve bugün kullanılan burç sistemi ortaya çıktı. Kalde astrolojisi bugünkü Yunan ve Roma astrolojisinin de kökeni kabul ediliyor.