YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Burdur İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Sırrı Şenbayram:

Burdur İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Sırrı Şenbayram, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat...

Burdur İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Sırrı Şenbayram, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat çekti.

Ramazan ayında ağız kokusundan kurtulmak amacıyla önerilerde bulunan İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, diş çürükleri ve diş eti iltihaplarının ağız kokusunun önemli nedenlerini oluşturduğunu belirtti.

Ağız içi herhangi bir enfeksiyonun bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olduğunu anlatan Dr. Şenbayram, şöyle konuştu: "Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Ancak, şunu eklemek gerekir ki, ağız kokusu, yalnızca dental kaynaklı olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da ağız kokusu meydana gelebilir. Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar, özellikle geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.”

RAMAZAN AYINDA DİŞ BAKIMI ÖNEMLİ

Ramazan ayında sahurdan sonra dişlerin fırçalanmadan yatıldığı takdirde diş çürükleri oluştuğunu ifade eden Dr. Şenbayram, yemeklerden 20 dakika sonra diş bakımının yapılması gerektiğini ifade etti.

Sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebildiğini anlatan Şenbayram, şunları söyledi: "Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Ayrıca, çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlere ve diş etlerine zarar vereceği için bu noktaya da dikkat edilmelidir.”

TUZLU SUYLA GARGARA VE ADAÇAYI

Ağız kokusunu gidermek amacıyla adaçayı gibi bitkisel çay ve ağız spreyleri kullanılabileceğini belirten Dr. Şenbayram, sözlerine şöyle devam etti: ”Ramazan’da ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse, diş çürükleri artar. Bu sebeptendir ki, iftar ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz. Ayrıca diş ipi kullanılmasını ve dilin de fırçalanması önerilir. En basiti, tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir. Adaçayı gibi bitkisel çaylardan da bu anlamda yararlanabiliriz. Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna sebep olur. Bu açıdan iftardan sonra özellikle sigara içenler mutlaka ağız bakımı yapmalıdır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler