HABER

Burdur'da fillerin atası gün yüzüne çıkarılıyor

Burdur'da fillerin atası gün yüzüne çıkarılıyor

Burdur'da fillerin atası olarak bilinen ve mamutlardan da önce yaşadığı belirtilen 6 milyon yıllık "Mastadon" fillerinin fosilleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Yaklaşık 7 yıl önce Burdur'un Kemer ilçesine bağlı Elmacık köyünde bulunan havzada jeomorfoloji araştırmaları yapan Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, çalışmaları sırasında 6 milyon yıl önce yaşamış Mastadon fillerinin fosilleriyle karşılaştı. O dönemde kurtarma çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaatta bulunan Kahraman, olumsuz cevap almasına rağmen umudunu yitirmedi. Kahraman, öğretim üyesi olduğu Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAEÜ) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıftan 3 öğrenciyi alarak 7 yılın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle çalışmalarını başlattı. 2006'nın ilk aylarında kazı çalışmalarına başlayan Kahraman ve öğrencileri, uzmanların kazı çalışmalarının 3 yıl süreceğini belirtmesine rağmen 21 günlük çalışmanın ardından Mastadon filinin kalıntılarının yarısını gün yüzüne çıkarmayı başardı. Önümüzdeki günlerde ikinci dönem çalışmalara başlayacak olan Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman ile öğrenciler Halil Serhat Aslan, Ali Dağdelen ve Mehmet Burak Çetinkkaya, Mastadon fili kalıntılarının tamamına yakınını ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Kazılar sırasında filin sırt bölgesine ait omurlar, dişlere ait parçalar ve bacak kemiklerinden bazılarını ortaya çıkarttıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, "Elmacık köyü civarında bulduğumuz bu fosil, mamutlardan da önce yaşamış. Bugünkü fillerin aynı büyüklüğünde ancak bazı farklılıkları olduğu için farklı bir isim verilmiş. Fillerin atası olarak bilinen 6 milyon yıl önce yaşamış olan Mastadon'un nesli tükenmiş. Sahadaki bulguların durumuna göre 5-6 milyon yıl önce yaşadığını
söyleyebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yaptığımız çalışmaların ikinci dönemini yaz ayında gerçekleştireceğiz. O zaman Mastadon'un önemli ölçüde parçalarına ulaşacağız. Kazı yaptığımız bölge içinde Mastadon'un dışında 10'a yakın farklı hayvan türü bulduk. Bu türler arasında gergedanlar, zürafalar, yırtıcılar, antilop ve kuşlar bulunuyor" dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimşek da, kazı çalışmalarında ortaya çıkan kalıntıların paraloit denilen sıvı maddenin içerisinde bekletilerek sağlamlaştırıldığını söyledi.

AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler