YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Burhaniye'de Çanakkale Şehitlerine Duygusal Anma

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Zağnos Dershaneleri tarafından düzenlenen ve araştırmacı yazar İbrahim Refik'in konuşmacı olarak katıldığı...

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Zağnos Dershaneleri tarafından düzenlenen ve araştırmacı yazar İbrahim Refik'in konuşmacı olarak katıldığı Çanakkale Şehitlerini Anma Programı büyük ilgi gördü.

Belediye Düğün Salonu'ndaki konferansta Çanakkale Zaferini 'Bir Milletin Diriliş Destanı' olarak nitelendiren İbrahim Refik, Çanakkale savaşlarının bitmediğini söyledi. Önceki akşam saat 20.30'da başlayan konferansta Burhaniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Bünyamin Uruç, Gömeç İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Şağban, Müftü Ali Efe, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, Hastane Müdürü Sabri Yaşar, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Karanfil Bilgin, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Zekeriya Eşkikara; ve yüzlerce vatandaş hazır bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından din görevlisi Nedim Dinç Kur'an-ı Kerim okudu.

Daha sonra kürsüye gelen araştırmacı yazar İbrahim Refik, Çanakkale Destanı'nı anlatırken, duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Çanakkale savaşlarının bitmediğini anlatan Refik, üstünde oturduğumuz coğrafyanın çok özel bir coğrafya olduğunu söyledi. Anadolu topraklarında 3 kırılma yaşandığını ve bunların; dil, din ve tarih şuuru kırılması olduğunu belirten Refik, "Hala bunun sancılarını yaşıyoruz. Eğer biz ders alabilirsek yeniden dirilişimiz için Çanakkale Zaferi bize yeter" ifadeleri dikkat çekti.

Batılı bazı düşünürlerin Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu 'Hazine sandığının üzerinde oturan dilenciye benzettiğini belirten İbrahim Refik, "Bu coğrafya çok pahalı coğrafya. Bu coğrafya kolay vatan edinilmedi. Bu coğrafyada oturmanın bir bedeli var" diye konuştu. Çanakkale Zaferi'ni yaşanmış kahramanlık destanlarından örnekler vererek anlatan tarihçi yazar İbrahim Refik, Çanakkale Zaferi ile ilgili aktardığı anekdotlarla salonda zaman zaman duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Çanakkale Savaşı'nı insanlık tarihinin o güne kadar kaydetmediği bir savaş olduğunu, savaş meydanlarında ölüm tarlaları, şırıl şırıl kan akan dereler oluştuğunu anlatan Refik, Malazgirt Zaferinin Anadolu'ya Türklerin kapılarını açtığı gibi, Çanakkale Zaferi'nin de Türklere Anadolu'nun tapusunu verdiğini söyledi. Çanakkale'de 33 bin hektar alanda, sekiz ayda 1 milyona yakın kişinin savaştığını, her gün binlerce askerin hayatını kaybettiğini söyleyen Refik, bir zeytinin üç lokmada yenmesi için Genelkurmay'ın genelge yayınladığını, Anadolu'da eli silah tutan bütün erkeklerin savaşa gittiğini, tarlaların ekilip biçilemediğini, ekilenlerin de çekirge istilasına uğradığını anlattı. Çanakkale'nin aynı zamanda iman ve inanç olduğunu vurgulayan Refik, "İnancı alırsanız, geriye cinnet kalır. Öyle ki Çanakkale'de yaşananları, geri dönenler anlatmak istemedi" dedi. Tarihin sadece geçmiş bilimi olmadığını, bir gelecek bilimi olduğunu vurgulayan İbrahim Refik, "Tarih, modern tabiriyle bir navigasyon cihazıdır. Dilini bilirseniz, size müthiş bir yol gösterici olur. Buradan çıktıktan sonra, 'Vay be ne milletmişiz.' diye avunursak bu hepimiz için çok büyük bir tehlike arz eder. Önemli olan, ecdadımızın koyduğu çıtayı yükseltmeyi düşünmek ve bu uğurda çaba göstermektir" ifadelerini kullandı.

Çanakkale Savaşı'nın pek çok gerçeği ters yüz ettiğini söyleyen Refik" Dün Çanakkale'yi geçemeyenler, bu gün uydular vasıtasıyla evlerimizin içine giriyorlar. Bugün bize düşen üstünde yaşadığımız toprağı tanımamızdır. Çanakkale ruhu ile dopdolu nesiller yetiştirmektir. Çanakkale bu toplumu dinamik kılmaya yeter de artar bile" dedi.

"TARİHİMİZLE BARIŞMA ZAMANIMIZ GELDİ"

Anzak gençlerinin Mart ve Nisan aylarında Türkiye'ye atalarını ziyaret için gelmesini örnek gösteren Refik, Türk insanın tarihine ve atalarına yeterince ilgi göstermediğini vurgulayarak" Çünkü bize, tarih kitaplarımızda 'Osmanlı'yı seviyorsan Cumhuriyeti sevmeyeceksin. Cumhuriyet'i seviyorsan Osmanlıyı sevmeyeceksin' diye öğretilmiş. Birbirimizi kandırmayalım artık tarihimiz ile barışma zamanımız geldi" diye konuştu. Anadolu coğrafyasında küçük devletlerin hiçbir zaman uzun ömürlü olamadığını vurgulayan Refik, "Yani tarih bize diyor ki ya küçük devlet olup yıkılacaksın ya da büyük devlet olup kalacaksınız. Tarih bize bunu göstermiştir. Dolayısı ile Anadolu da ana rol oynarsanız birbirimizi karşılıklı severseniz ve fedakar olursanız bundan sonraki günleriniz bahardır. Bu topraklar için çok ciddi bedel ödendi. Onun için bu topraklar bölünmez. Maalesef batı bizi kendine benzetti. Bundan sonraki savaşlar bilim ve kültür savaşıdır. Dünya sizden bir şey bekliyor. İnsan kaynağımızı iyi yetiştirelim. Bu gün yurt dışına giden gençlerimizin yüzde ellisi dönmüyor. Bu böyle olmamalı. Hepinize teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun." ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

MÜFTÜ ALİ EFE ŞEHİTLER İÇİN DUA ETTİ

Tarihçi yazar İbrahim Refik'in yaklaşık 1,5 saat süresince anlattıklarını salonu dolduran yüzlerce vatandaş anlatılanları büyük bir dikkatle dinlerken konferans sonunda Burhaniye Müftüsü Ali Efe, Çanakkale Şehitleri'nin ruhu için salonu dolduranlarla birlikte hatim duası yaptı. Tarihçi yazar İbrahim Refik'e teşekkür eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Bünyamin Uruç, bir buket çiçek verdi. Tarihçi Yazar İbrahim Refik, programın ardından salonu dolduran dinleyicilere kitaplarını imzaladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler