Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz yıl ilk defa ekimi yapılan, ana vatanı Paraguay ve Brezilya olan Şeker otu (stevia) için tarla günü düzenlendi.
4 yıl önce Türkiye’ye Stevia’yı ilk kez getiren Prof. Dr. Kenan Turgut’un da katıldığı tarla gününde stevia bitkisi çiftçilere tanıtılırken, alternatif olacağı vurgulandı. Kaymakam Ali Uslanmaz’ın da destek verdiği ve stevia için çiftçilere ücretsiz fide dağıtılırken bir de örnek bahçe kuruldu. Steviayı ilçede yaygınlaştırmayı amaçlayan Kaymakamlık ve Gıda Tarım, Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Selahattin Güvenç’i ektiği 2 dekarlık alanda tarla günü düzenledi. Kaymakam Ali Uslanmaz, Karadeniz yöresine çayın girdiği gibi, stevianın de Burhaniye’den Türkiye’ye girdiği söyledi. Prof. Dr. Kenan Turgut da, steviayı alternatif ürün olarak önerdiklerini anlattı. Düzenlenen tarla gününde stevia hasadı yapılırken, yaprakları da kadınlar tarafından ayrılmaya başlandı. Stevianın iyi bir gelişme sağladığını anlatan Prof. Dr. Kenan Turgut, “Stevia bitkisi bilindiği üzere doğal tatlandırıcı özelliği olan bir bitkimizdir. Ve Türkiye’ye 4 yıl önce tanıtıldı bu bitki. İlk çalışmalara Antalya Akdeniz Üniversitesinde başlamıştık. Ama şu an özellikle Selahattin beyin katkılarıyla, buradaki ziraat kuruluşlarının katkılarıyla görüyoruz ki kaymakam beyin önemli katkısı var burada. Görüyoruz ki bende çok sevindim. İkinci yılında bitkiler çok sağlıklı Antalya’daki ile karşılaştırıyorum. İkinci yılındaki bitkilerle. Çok bir farkı yok. Bu şunu gösteriyor. Yani bu bölgede zaten daha önceleri önermiştik bölge için. Bu bölgede de doğrudan açık arazilerde. Veya burada olduğu gibi zeytinlik içersinde de rahatlıkla özellikle sıradaki mesafeler genişse. Su olduğu sürece yazın su gerekiyor. Stevia yetiştirmemiz mümkün. Ve bir alternatif bitki adayıdır. Bunu kesinlikle söylüyorum. O yönden hiç şüphemiz yok. Tabi aynı zamanda onunla birlikte üretimle birlikte özellikle ekstrasyon ünitelerinin kurulup ürünler de elde edilmeye başlayınca bu defa ne olacaktır. Bütün Türkiye’deki sadece bu bölgede değil bütün Türkiye’deki insanlarımız bu üründen faydalanabilecektir. Bu imkan doğacaktır. Yani baktığımız zaman bitkilerin boyuna yaprak miktarına Bura da özellikle yaprağında etken maddesi glokozitler yaprağında. Yaprak alanları oldukça geniş. Yaprak sayısı fazla. Hem toprak yapısı olarak uymuş, hem de iklim olarak uygun olduğunu gösteriyor. İkinci yıl olması da ayrıca önemli. Neden, buradaki kış koşullarının bu bitkiye herhangi bir zararı olmamış. Sağlıklı olarak bu bitkiyi görebiliyoruz” dedi.
Steviayı desteklediklerini anlatan Kaymakam Ali Uslanmaz da, “Şimdi steviayı Burhaniye’ye ilk defa getirdik. Bir örnek bahçe kurduk. Burada gördüğünüz gibi stevia bitkisi bir doğal tatlandırıcı. Yani şeker yerine geçen. Şekerin kullanıldığı her yerde kullanılabiliyor. Bilim adamlarının söylediğine göre de sıfır kalorili. Ve şeker hastaları, artık dondurma yiyecek. Baklava yiyecektir. Bölgeye de aynı zamanda alternatif tarım da olacak. Alternatif ürün de olacak. Öyle zannediyorum ki. biz bir tohum ektik. Bölgeye yeni bir ürün getirdik. Daha öncede söylediğimiz gibi 50 yıl önce çay nasıl girmişse stevia da Türkiye’ye Burhaniye’den girdi” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur da, “Bu gün stavia şeker otu bahçemizin ikinci yılındayız. Çiftçilerimizi üreticilerimizi çağırarak bizzat yerinde bir tarla günü yapmak istedik. Bitkileri gördüğümüz zaman biz de çok sevindik. Çiftçilerimiz de çok sevindi. Antalya’dan gelen misafirlerimiz ha keza öyle. İnşallah çiftçilerimiz için bir alternatif olacağını düşünüyorum. İnşallah, şeker hastalarımızın, ağız tadını getireceğiz bu ülkede” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz