Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, dede mesleği bıçakçılığı sürdürmeye çalışan Tanju Pulat, ilçede mesleğinin son temsilcisi.
İlçenin Kızıklı köyünde oturan 43 yaşandaki Pulat ilçe merkezindeki iş yerinde avcı bıçağından ekmek bıçağına kadar çeşit şeşit dövme bıçaklar üretirken, çırak bulunmadığını ve kendisini emekli olmasıyla mesleğin biteceğini söyledi. Burhaniye de Kızıklı işi adıyla anılan bıçakları üreten Tanju Pulat, mesleğinin son temsilcisi. Bıçakçılık mesleğinin dedesinden geldiğini anlatan Pulat, ürettiği bıçakların keskinliğine garanti veriyor. İşyerindeki ocakta kızdırdığı demirleri bıçak haline getiren Tanju Pulat, fabrikasyon bıçakların mesleği bitirdiğini anlattı. İşini severek yaptığını anlatan Tanju Pulat, “Bizde bıçakçılık dededen gelen bir meslek. Ben bu meslekte aşağı yukarı 5. kuşağım. Dedelerim daha önce Burhaniye’nin Kızıklı köyünde bu mesleğe. Bunun için vatandaşlar bizim bıçaklara Kızıklı İşi adını vermiş. Yani bizim belirlediğimiz marka değil. Halkın verdiği bir isim. Şimdi bizde bu mesleği yaşatmaya uğraşıyoruz. Son temsilciyiz bu mesleğin. Yapan kalmadı bu ilçede. Bizim yaptığımız bıçaklar genellikle dövme hepsi kemik saplı. Dövme çelik ve kemik saplı. Kurban bıçağından av bıçağından, ekmek bıçağından, çoban bıçağından her türlü bıçağı yapıyoruz. Bıçaklarımız tabi dövme olduğu için dövme bıçak maalesef artık bu ülkede yapılmıyor, yapılamıyor.Yapılmadığı için son temsilciyiz aşağı yukarı. Bizler yürütmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar. El yapımı bıçak yaptığımız için hazır bıçaklardan çoğundan çok daha keskindir. Çok daha kalitelidir. Körelme orana daha düşüktür. Öteki bıçaklara göre. Tabi bunu kullanan bilir. Bizim söylememizle olmaz da. Bıçaklarımız her şeyiyle mayerdir. Keskinliğine sağlamlığına mayerdir. Şimdi bizim mesleğimiz bıçakçılık. Sipariş üzerine olduktan sonra her isteğe göre bıçak yaparız. Kemik saplı, özel kılıflı, Yani biz bu işin ustasıyız. Yani bize ne şekilde sipariş verilirse yaparız. Şimdi inşallah bizden sonra devam ettiren olur ama. Çırak da yetişmiyor bizim meslekte artık. Yani bundan sonra zor. Zannetmiyorum. Ben 43 yaşındayım. Emekli olduktan sonra büyük ihtimalle kapatacağım. Oğlum var bir tane onu yetiştiririz, öğretiriz ama yapar mı yapmaz mı bilmiyorum. Bundan sonra zor ya. Yapan olmaz herhalde tahmin ediyorum. Artık bu meslekler ölmeye mahkum kaldı.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz