HABER

Büro koltukları 'kıl dönmesi' yapıyor

Uzun süre sert koltuklarda oturma, bisiklete veya ata binme, uzun otobüs yolculukları, dar kıyafetler ve aşırı terlemenin 'kıl dönmesi' rahatsızlığına neden olabileceği bildirildi.

Büro koltukları 'kıl dönmesi' yapıyor

Sert koltuklarda uzun süre oturmak, bisiklete veya ata binme gibi egzersizler, uzun süreli otobüs yolculukları, dar kıyafetler ve aşırı terleme 'kıl dönmesi' hastalığına zemin hazırlıyor. Tıp dilinde 'pilonidal sinüs' ya da 'kist dermoid' olarak adlandırılan hastalık, kuyruk sokumu bölgesinde çukurluklar, ağrı ve akıntı şikayetlerine neden oluyor. Hastalığın sorumlusu ise derinin içine doğru büyüyen kılların oluşturduğu kıl yuvaları ve ortaya çıkan enfeksiyon. Uzmanlar, önceleri, pilonidal sinüs hastalığının doğuştan var olan bir hastalık olduğunun kabul edilduğuni, günümüzde ise sonradan ortaya çıkan bir durum olduğuna inanıldığını belirtiyor. Sırt ve baştan dökülen kılların, kuyruk sokumu bölgesinde iki kaba et arasındaki cilt altı yağ dokusu içine girmesinin hastalığa neden olduğunu belirten uzmanlar, bisiklete veya ata binme, uzun süre oturmak, yolculuk yapmak, dar kıyafetler ve aşara terlemenin hastalığa zemin oluşturduğunu belirtiyor.

15-40 YAŞ ARASI ERKEKLER DAHA DİKKATLİ OLMALI

Uzmanlar, hastalığın 15-40 yaş arası erkeklerde ve bedenindi daha çok kıl olan insanlarda daha sık görüldüğünü vurgulayarak, hastalığın kilolu erkeklerde görülme riskinin daha fazla olduğunu vurguluyor. Hastalığın kesin tedavisi kıl yuvalarını ve enfeksiyon gelişen bölgenin ameliyatla çıkarılması ile sağlanıyor. Hastalıklı bölge çıkarıldıktan sonra geride kalan kısım ya açık bırakılıyor ya da çeşitli yöntemlerle kapatılıyor. Uzmanlar, günümüzde tekrarlama oranı en düşük olan yöntemin 'Limberg Flep' yöntemi olduğunu ve sabah ameliyat olan hastanın akşam taburcu olabileceğini, 10 gün sonra da işine dönebileceğini belirtiyor. Uzmanlar, hastalığın zamanında tedavi edilmediği taktirde ilerlemeye devam edeceğini, cilt altında enfeksiyon ve doku yıkımının da yeni sinüslerin oluşumuna neden olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca, hastalığın kronikleştikçe, tedavisinin zorlaştığını ve ameliyat ve hastanede kalış süresinin uzayarak, işgücü kayıplarının arttığını kaydediyorlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler