HABER

"Bürokrasi, yatırımcıyı kaçırıyor"

BALIKESİR (İHA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye'deki bürokrasinin yatırımcıları kaçırdığını söyledi.

Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO) aylık olağan meclis toplantısında konuşan Yırcalı, bürokrasiden kaçan yatırımcıların ayrıca reel faizler sebebiyle Türkiye'de yatırıma soğuk baktıklarını kaydetti. Hükümetin ekonomik alandaki çalışmalarının ülke genelinde destek gördüğünü, ancak, buna rağmen yatırımcının önünde birçok engel bulunduğunu belirten Yırcalı, hükümetin çalışmalarında konuların yeteri kadar ivme kazanmadığını vurguladı. DEİK Başkanı Rona Yırcalı, "Eksikliklerin bir an önce ele alınıp telafi edilerek, yeni bir yön, istikamet verilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki bürokrasi, şikayetler devam ediyor. Bugün yatırımcı olarak bizlerin önündeki en önemli engel bürokrasidir. Birçok bakanımız da kendi bakanlıklarındaki aynı bürokrasiden şikayet eder durumda. Yatırımcının önünde önemli zorluklar var. Bunlar reel faiz ve işçi çalıştırmanın üzerindeki mali yükler. Bürokrasideki zorluklar da en önemli caydırıcı faktör olmaya devam ediyor" dedi.

İŞSİZLİK VAHİM Ülkedeki işsizlik konusuna da işaret eden Yırcalı, her şeye rağmen dış yatırımın bu yılın ilk 4 ayında 460 milyon dolar seviyesine ulaşmasının hükümeti ve iş dünyasını memnun ettiğini söyledi. Yırcalı, "Bu süre içinde dışarıya çıkan mali kaynakların miktarı 260 milyon dolar, halbuki, bürokrasideki zorlukları bir yana bırakıp buradaki yatırımcıyı kaçırmayıp 260 milyon doları ülkede bırakırsak daha iyi olacak" diye görüş belirtti.
İşsizliğin Türkiye'nin kanayan yarası olmaya devam ettiğini ifade eden Rona Yırcalı, bu konunun ülkeyi ve tüm iş dünyasını birkaç yıl daha hırpalamaya devam edeceğini

ileri sürdü. Özellikle genç nüfustaki işsizlik oranının endişe verici boyutlara ulaştığını vurgulayan DEİK Başkanı Rona Yırcalı, şöyle konuştu:
"İşsizlik bizi son derece hırpalayan ve hırpalamaya da devam edecek bir konu. Nüfusumuzun yüzde 70'inin 45 yaş, yüzde 90'ının 55 yaş altında olduğu düşünülürse, Türkiye'deki resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 12. Bazı çalışmalara göre bu oran yüzde 20. Daha da kötüsü, 19 ile 25 yaş arası işsizliğin yüzde 21 civarında olduğu düşünülürse bu konunun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor".

Her yıl 700 bin gencin çalışma piyasasına girdiğini söyleyen Rona Yırcalı, bir gence iş bulabilmek için 50 bin dolar masraf edildiğine dikkat çekti. Yırcalı, "Bunu 700 bin kişi için düşünürseniz yılda 45 milyar dolar ediyor. Bunun 5 milyarı kamu tarafından, 20 milyar doları özel sektör, ufak bir kısmı da sermaye tarafından yapılıyor. Ve her yıl bu yatırımlar 8 milyar dolar açık veriyor. Bütçe kısıtlamasından dolayı 2004-2005 yıllarında çok büyük bir yatırım olmayacağını yetkili ağızlar kendisi söylüyor. Özel sektörün yatırımları, reel faizlerin yüksek olması sebebiyle yeterli gelmiyor. Bu konu önemle ele alınmalı. 6 ay sonra hepimizin karşısına enflasyon muhasebesi çıkacak. 2003 rakamlarına göre öz sermayesi 7.5, cirosu 15 trilyon lira olan şirketlere bu yıl enflasyon muhasebesini kullanması mecburluktan kalkıp gayri ihtiyari hale geldi. Bu, bence Maliye Bakanı'nın önemli bir çalışmasıdır. Başbakanımızla Fransa'ya yaptığımız ziyarette kendisine teşekkür ettim. Kendisi de, birçok kesimden dstek aldıklarını ve önemli bir kolaylık olduğunu söyledi. Yeni bir gelişme de, sene başında liradan 6 sıfır atılacak olması. Bu, yazar kasanın kullanılmasından tutun da fiyatlara alışılmasına kadar üreticiden tüketiciye kadar birçok kesim zorluklarla karşılaşacak. Hiçbir eğitim ve çalışma yapılmıyor, bu konu dikkatle ele alınmalı" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler