HABER

Bürokratik oligarşiyle iki koldan savaş

ANKARA (İHA) - Hükümet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık şikayet ettiği 'bürokratik oligarşi' ile iki koldan savaşma kararı aldı. Türkiye'ye verilecek müzakere tarihinin belirleneceği 17 Aralık Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nin hemen ardından bürokratik ve sivil oligarşiye karşı mücadele alanını genişletecek olan hükümet, mevcut statükonun bitirilmesi için yoğun bir trafiğe hazırlanıyor. Atılacak adımlarla öncelikle halkın bürokrasi karşısında rahatlaması sağlanacak. Özellikle sağlık, vergi, tapu kadastro, işyeri açma ve ruhsat alma gibi konularda bürokratik işlemler en aza indirgenecek. İkinci aşamada ise, hükümetin ve Meclis'in çalışmasına engel teşkil eden 'bürokratik oligarşi' ile mücadele edilecek. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev ve yetkileri de gündeme gelecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği ve vatandaşları da bunaltan 'bürokratik oligarşi' için harekete geçti. Erdoğan ve kurmayları, statükoyu bitirmek için iki aşamalı bir mücadele planı hazırlarken, öncelik halkın sıkıntı çektiği alanlara verilecek. Halkın, devlet karşısında rahatlamasını ve işlerini daha kolay bir şekilde halletmesini sağlayacak olan hükümet, bir yandan da iktidarın icraatlarını yavaşlatan unsurlarla mücadele edecek. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Sezer'in görev ve yetkilerinin yeniden düzenlenmesinin yanısıra Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve çalışma esasları yeniden belirlenecek. Danıştay ve İdare Mahkemeleri'nin çalışma esasları ile ilgili düzenlemeler yeniden gözden geçirilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili düzenlemelere gidilerek,

Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması sağlanacak. YÖK Kanunu değiştirilerek, daha demokratik bir üniversite yönetimi kurulacak. Ancak hükümet, söz konusu uygulamaların gerilime yol açabileceği endişesiyle 17 Aralık Zirvesi'ni bekleyecek.

SEZER'İN YETKİLERİ DE YENİDEN BELİRLENECEK İlk olarak devleti, halka hizmet eden bir yapıya dönüştürmeyi hedefleyen hükümet, özellikle sağlık, vergi, işyeri açma izni ve ruhsat alma, tapu kadastro işlemleri gibi konularda bir rahatlık sağlayacak. Sağlık Bakanlığı'nın devreye sokulması ile vatandaşların hastane kapılarında bürokrasi ile boğuşmaması ve tedavi edilmesi için gerekli adımlar atılacak. Maliye Bakanlığı tarafından alınacak önlemlerle vergi ödemeleri rahatlatılacak. Vatandaşların, vergi dairelerinin kapılarında kuyruklarda bekletilmeden vergilerini ödemeleri için gerekli adımlar atılacak. Maliye Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı'nın ortak girişimleri ile yatırım yapmak, işyeri açmak isteyen müteşebbislerin önündeki engeller kaldırılacak. Daha önce bir işyeri açmak için onlarca imza gerekirken, 2-3 imza ile çözülecek duruma getirilecek. Maliye Bakanlığı ile birlikte vatandaşın hayatında büyük bir öneme sahip olan tapu kadastro işlemlerindeki işlemler de en aza indirgenecek.

Hazırlanan plana göre, hükümetin ve Meclis'in çalışmasına engel teşkil eden 'bürokratik oligarşi' ile yasal mücadele de edilecek. Meclis'in daha hızlı çalışmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin yeniden belirlenmesi amaçlanıyor.

Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile harekete geçen AK Parti yönetimi, 17 Aralık sonrasında hazırlayacağı kapsamlı bir Anayasa değişiklik paketi ile Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve çalışma esaslarını da yeniden düzenleyecek. Hükümet, Danıştay ve İdare Mahkemeleri'nin kuruluş ve çalışma esaslarını da yeniden düzenleyerek, yürütmenin iş ve işlemlerinde daha rahat çalışmasını sağlayacak. Sivil demokrasiye geçişe büyük önem veren AK Parti yönetimi, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması sağlanacak. YÖK Kanunu'nu değiştirilerek, daha demokratik bir üniversite yönetimi kurulacak.

En Çok Aranan Haberler