YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa 2013'te Arap Turizm Yılı Olacak

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, son yıllarda Türkiye’ye gelen Arap turistlerin 10 yılda...

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, son yıllarda Türkiye’ye gelen Arap turistlerin 10 yılda 10 katını aştığını belirterek, “Yapılacak etkinliklerle Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelecek turist sayısı bir buçuk milyonu geçeceğini tahmin ediyorum” dedi.

2013 Bursa Turizm Ana Destinasyonu açılış töreni Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Temsili Osmangazi Selamlaması ile başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti. Daha sonra tiyatro oyuncuları hazırladığı İbni Batuta, Evliya Çelebi ve Orhan Gazi’nin karşılama skeçi yapıldı. Ardından daBursa’yı tanıtan film gösterisi, kılıç kalkan ekibi, halk oyunları gösterisi, dans topluluğu gösterisi yapıldı. Daha sonra protokol ekipleri kılıç kalkan ve mehter takımı eşliğinde yürüyerek yemek yiyecekleri otele geldi. Yürüyüş esnasında su perdesi, video mapping ve havai fişek gösterileri ise büyük ilgiyle izlendi. Program Osmanlı giysileri defilesi ve Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Konseri ile sona erdi.

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR TURİZM POTANSİYELİNE SAHİP”

Arap ülkeleri ile turizm teşkilatı ile Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış yeşil Bursa arasındaki yakınlaşmanın en önemli etaplarından biri olan destinasyonun başlamasının önemine vurgu yapan Arıcı, "Geçen yıl Bursa Arap yakınlaşmasının ilki gerçekleşti. Bu gün ise Bursa'nın 2013 Arap ana turizm destinasyonunun oluşunun resmi ilanının gerçekleşiyor. Türkiye'nin sahip olduğu tarihi zenginlikleri ile büyük bir turizm potansiyeline sahip. Ülkemiz dünya turist varışları sıralamasına 31,7 milyon ziyaretçi ile 6. sırada yer alıyor. Dünyanın en iyi 5., Avrupa'nın ise 3. destinasyonu olarak gösterilen İstanbul 2012'de 9 milyon'dan fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bursa ise toplam turist olarak 81 bin 767 civarında. Bunların 72 bin 737'sini Arap ülkelerinden gelen turistler oluşturuyor. Bu sayı 2009 yılında 24 bin 724 civarında idi" açıklamasını yaptı.

Dünya turizm hareketliliğinde ki Ortadoğu ilişkisine de değinen Arıcı, "2012 yılında yaklaşık bir milyar olan turizm hareketliliğinde Orta Doğu'dan çıkan turist oranı yüzde 4 iken, bu bir milyardan Orta Doğu'ya gelen turist oranı ise yüzde 6 civarında. Orta Doğu'daki dış turizm rakamları yaklaşık 35 milyon civarındadır. Orta Doğu'ya turizm gelişi 2012 için yaklaşık 55 milyon civarında gerçekleşti. Turizm harcamaları ise yaklaşık 60 milyar dolar civarındadır" dedi.

“ARAP ÜLKELERİNDEN TÜRKİYE’YE GELEN TURİST SAYISI EPEYCE DÜŞÜK”

Türkiye'nin son yıllarda Orta Doğu politikalarından sonra turizmde de canlanma olduğunu anlatan Arıcı, "Son yıllarda Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan yaklaşık 2,5 milyon turistin geldiği görülüyor. 2011 yılı uluslararası turizm verilerine göre, toplam turist çıkışının 30 milyon rakamlarında olduğu göz önüne alındığında, bu ülkelerden Türkiye'ye gelen turist sayısının epeyce düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin bu bölgedeki pazar yüzde 8.3 civarında. Yapılan bu etkinlikler ile önümüzdeki yıllarda bu turizm hareketinin daha da gelişeceğine inanıyoruz. Bu yıl ayrıca Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus'ta Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizi hayata geçireceğiz. Bu yeni ofis ile işbirliğimizi daha da arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Turizmin olmazsa olmazlarından ulaşım konusuna da değinen Arıcı, "Ulaşım noktasında karşılıklı tercih edilen destinasyonlara doğrudan seferlerin konulması da önemlidir. Örneğin Bursa'yı tercih eden bir Arpa turistin mutlaka İstanbul üzerinden gitmesi yorucu olacak ve potansiyel turistin bu noktada ki karar verme sürecini etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Mısır Arap Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheddin, son 10 yılda Arap dünyası ile Türkiye arasında ki ticaret hacmi yaklaşık 50 milyar dolarlık bir potansiyelden bahsedildiğine dikkat çekerek, bunun 5 milyar dolarının ise Mısır ile ilgili olduğunu söyledi.

Son yıllarda Türkiye'ye gelen Arap turistlerin sayısının 10 yılda 10 katını aştığını anlatan Salaheddin, yapılan bunun gibi etkinliklerle Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısının bir buçuk milyonu geçeceğin tahmin edildiğini söyledi. Turizm imkanlarının Bursa'da oldukça geniş olduğunu anlatan Abderahman Salaheddin, yetkili kurum ve kuruluşlardan da Bursa'ya turistik gezilerini de düşünüldüğünü kaydetti.

Arap Devletler Ligi Türkiye Misyon Başkanı Mohamed El Fatah Naciri ise, ilk kez gelesine rağmen Bursa'da hakkında çok olumlu izlenimler edindiğini belirterek, "Bursa Osmanlı'nın kurucu başkenti, birçok Osmanlı sultanının türbesi Bursa'da bulunmakta. Osmanlı öyle bir devlet ki onunla ne kadar gurur duyarsanız azdır. Osmanlı ile bizde gurur duyuyoruz. Bu ziyaretimiz ile bir çok tarihi eseri yerinde görme imkanı bulduk. Gerçekten ülkemizde hissettik kendimizi. Buradaki çarşı ve pazarların bizimkilerden farkı yok. Cennetten bir parça gibi. Suyundan tutun, deniz ve dağına kadar bir çok zenginlik var" dedi. Turizmin bir kapı olduğunun altını çizen Mohamed El Fatah Naciri, Türk ve Arap öğrencilerin de karşılıklı dil öğrenerek ilişkileri geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise bu gün Bursa için önemli bir günü yaşadıklarının altını çizerek, "Bugün Bursa ve Arap dünyası arasında geçen yıl sayın Başbakan Erdoğan ile başlayan Bursa Buluşmasından sonra tarihi bir gün yaşıyoruz. 2011 yılında yaptığımız protokolle Bursa'nın 2013 yılı için Arap dünyası turizm ana destinasyonu olarak ilan edildi. Ardından ve 2012'de de Başbakan Erdoğan'ın da katılımı sile turizm buluşması gerçekleşti. Bugün ise turizm ana destinasyonunu başlatıyoruz. Esasen Bursa'nın Arap alemi için turizm ana destinasyonu ilan edilmesi bir tesadüf değildir. Zira Bursa birçok güzelliği bünyesinde barındıran müstesna bir ilimizdir" dedi.

Bursa'nın termal sıcak suları ile tarihten beri büyük Kanuni Sultan Süleyman dahil pek çok devlet adamları içinde büyük öneme sahip olduğuna değinen Harput, "Bursa'nın termal sağlık alanında Türkiye'nin en önemli sağlık merkezi olma yolunda ilerliyor. Medikal anlamda da Bursa bölgenin en önemli merkezlerinden biri olmaya aday. Dağyenice'de 10 bin dekarlık alan üzerinde kurulan termal turizm bölgesinin de bu alandaki en önemli adımlardan biridir. Bursa Güney Marmara'nın tam ortasında olup, yeni yapılan otoyol ve hızlı trenin yanında deniz uçağı ile Bursa İstanbul arasındaki mesafenin 20 dakikaya inmesi ile şehri İstanbul ile birleştirdik. 3 milyona yaklaşan nüfus ile Türkiye'nin en büyük kongre ve fuar merkezlerinden bazılarına sahip olmamamız da şehri bir başka kılıyor. Bütün bu zenginlikleri ile Bursa Arap İslam ülkeleri için tam bir tatil ve turizm merkezidir" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler