YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa 5 Yıl Sonra "çınarlar Kenti" Olacak

Bursa'nın simgeleri arasında yer alan asırlık çınar ağaçlarından "çelikleme" yöntemiyle 5 yılda sağlanacak 800 fidanın, kentin dört bir yanında dikilmesi

Bursa'nın simgeleri arasında yer alan asırlık çınar ağaçlarından "çelikleme" yöntemiyle 5 yılda sağlanacak 800 fidanın, kentin dört bir yanında dikilmesi amacıyla protokol imzalandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı döneminden kalan ve kentin sembolü haline gelen ağaçların gelecek kuşaklara aktarılması ve anıt çınarların çoğaltılması için Orman Bölge Müdürlüğü ile ortak çalışma başlattı. Buna ilişkin protokolün imza töreni, Acemler'deki başkanlık makamında yapıldı.

Protokol, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun tarafından imza altına alındı.

Altepe, imzalar atıldıktan sonra yaptığı konuşmada, anıt ağaçları geleceğe taşıyacak tarihi protokolü yürürlüğe koymaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Protokole göre, kentte bulunan inkaya, geyiklibaba, ağlayan, nostalji gibi 8 tarihi çınar çeşidinden çelikleme yöntemiyle örnekler alınacağını dile getiren Altepe, bunların her birinden 100'er olmak üzere 800 fidan elde edileceğini bildirdi.

Fidan üretiminin, Orman Bölge Müdürlüğünce 5 yılda gerçekleştirileceği bilgisini veren Altepe, şöyle devam etti:

"Bursa, tarih ve medeniyetin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Osmanlı döneminden kalan 7 çınar ile yaşı 700'ü geçen inkaya çınarı, her biri 100'er adet olmak üzere çoğaltılacak ve Bursa'nın dört bir tarafına dikilecek. Sahip olduğumuz bu özelliklerin ortaya çıkarılması, halk tarafından tanınması ve kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çınarlar da bu çerçevede en önemli sembollerimizden bir tanesi. İmzaladığımız protokol, yüzlerce yıldan bugüne gelen, içlerinde 600-700 yıllık örneklerin de bulunduğu anıtsal ağaçlarımızı sağlıklı şekilde gelecek kuşaklara aktaracak. Yetiştirilecek fidanlar için 'çelikleme yöntemi' uygulanacağından gen itibarıyla asıllarından farklı olmayacak."

Coşkun da çınarın, Osmanlı'yı sembolize etmesinden dolayı diğer ağaçlardan farklı bir anlamı bulunduğunu anlattı.

Yılda ortalama 100 çeşitte 2 milyon fidan yetiştirdiklerine dikkati çeken Coşkun, kentte dikilecek 800 çınar için yapacakları çalışmanın, kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Cem Şan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler