Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, ‘Hukuk uyuşmazlıklarında Arabuculuk Yasa Tasarısı’na şiddetle karşı olduklarını söyledi. Birkan, “Bu tasarı aynen yasalaşırsa arabuluculuk kurumu ile yargının ve adaletin mafyalaşmasının önü açılacak, yakında racon kesen arabulucular ve onların bağlı olduğu mafya gruplarını da göreceğiz.” dedi.
Bursa Barosu’na üye kalabalık bir grup avukat ile adliye binasında basın toplantısı düzenleyen Baro Başkanı Zekeriya Birkan, arabuluculuk yasa tasarısını eleştirdi.
Tasarı halindeki arabuluculuk sisteminde önemli eksiklikler olduğuna dikkat çeken Birkan, tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde hukuk sisteminde önemli tahribatlara yol açacağını iddia etti.
Birkan, şöyle devam etti: “Yabancılar dâhil tarafların özel hukuk uyuşmazlıklarında ‘arabulucular’ seçerek mahkemelere başvurmadan uzlaşma aramasını düzenleyen ‘arabuluculuk sistemi’ küresel sermaye ve onun uzantıları olan kurumlar tarafından yerel egemenlik haklarını ortadan kaldırmak için ısrarla talep edilmektedir. Yasa tasarısında arabuluculuk, bir uyuşmazlık yöntemi olarak tanımlanmıştır. Ancak asıl olan uyuşmazlıkların ne olursa olsun bir şekilde hızlıca çözülmesi değil, hukuka uygun ve hakkaniyet duygusunu tatmin edecek, benzer uyuşmazlıklara yol gösterecek yani toplumsal düzenin sağlanmasına yardım edecek şekilde çözülmesidir. Yeni ve özel bir yasa yerine uzlaşmaya yönelik düzenlemelerin geliştirilmesi çok daha yerinde olacaktır.”
Bursa Barosu olarak, arabuluculuk yasa tasarısına şiddetle karşı olduklarını anlatan Birkan, tasarının yasalaşması halinde egemenlik hakkının tezahürü olan yargılama faaliyetinin bir anlamda askıya alınacağını ileri sürdü.
Baro Başkanı Zekeriya Birkan, tasarının arabuculuk kurumu ile yargının ve adaletin mafyalaşmasının önünü açacağını dile getirdi.
Yasanın mevcut haliyle çıkmasıyla yakında racon kesen arabulucular ve onların bağlı olduğu mafya gruplarının rahatlıkla görüleceğini belirten Birkan, “İnsanlığın bilgi birikimi ve deneyiminin muazzam olduğu yüzyılımız uzlaşma çağıdır. Bu nedenle arabulucu olacak kişinin yasal düzenlemeleri olduğu kadar hukukun temel felsefesini, sosyal ve psikolojik sonuçlarını bilmesi gerekir. Arabuluculuk, uyuşmazlıkların hukuka uygun şekilde çözümü olacaksa, bu sürecin uzmanlar yani hukukçular eliyle işletilmesi gerekir. Hukukçu olmayanlara kısa bir eğitimle arabuluculuk yapma imkânı verilmesinden farklı değildir. Biz bu tasarıya karşıyız ve geri çekilmesini istiyoruz.” diye konuştu.
UYAP’IN PARALI OLMASINA DA KARŞIYIZ
Bursa Baro Başkanı Zekeriya Birkan, Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) avukatlara paralı hale getirilmesinin de yanlış olduğunu ifade etti. Avukatların her fırsatta para alınacak meslek grubu olmadığını vurgulayan Birkan, UYAP’ın hâkim ve savcılara olduğu gibi avukatlara da ücretsiz olması gerektiğini dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz