YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa Barosu Başkanı Birkan:Uzun süreli yargılamalar adalete güveni sarsıyor

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, birçok yurttaşın uzun süren yargılamalar nedeniyle adil yargılanma hakkından yoksun...

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, birçok yurttaşın uzun süren yargılamalar nedeniyle adil yargılanma hakkından yoksun kaldığını ve adalete olan güvenlerini yitirdiğini söyledi. Birkan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 1948’de imzalanmasının üzerinden bunca yıl geçmesine karşın İnsan Hakları Günü’nün olumsuzluklarla anıldığını dile getirdi.
10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yapan Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, bu gün daha huzurlu ve iyimser kutlanması gerekirken, her yıl biraz daha ödün vermiş, biraz daha kanıksamış ve üstü örtülmüş ihlallerle anımsandığını kaydetti. İkinci Dünya Savaşı’nın acıları üzerine kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi konusunda insanlığın mücadeleler ile çok yol kat edildiğini bildiren Birkan, "Ama bugün ülkemizde kazanılmış birçok hakkın uygulamalarla törpülendiğine şahit oluyoruz. Hak ihlalleri bakımından gündemimiz o kadar yoğun ki bir hakkımıza sahip çıkamadan bir diğerinin ihlal edildiğini görüyoruz." dedi.
Birçok yurttaşın uzun süren yargılamalar nedeniyle adil yargılanma hakkından yoksun kaldığını ve adalete olan güvenlerini yitirdiğine dikkat çeken Birkan, şunları kaydetti: "21. Yüzyılı yaşadığımızı günümüzde inançlarından dolayı dışlanan vatandaşlarımız olduğu gibi hala ırkı nedeniyle dili nedeniyle dışlanan vatandaşlarımızın sorunları çözülememiştir. Basın özgürlüğü konusundaki ihlallerimiz bulunmaktadır. Uluslararası kuruluşların raporlarında da yıllardır değişmeyen ve her yıl önümüze konulan maddeler var. Örneğin kimliklerdeki din hanesi, zorunlu din dersleri, nefret suçları ile ilgili düzenleme yetersizliği gibi. Bu konularda düzenleme yapmadıkça ve samimi adımlar atmadıkça her yıl da önümüze konulacağını biliyoruz. Anayasa değişikliğinden önce anlayışın değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devletin birey için varolduğunu anladığımız zaman Anayasamızın 2. Maddesi’ndeki ‘insan haklarına saygılı devlet’ hükmünün hayata geçebileceğini biliyoruz."

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KAĞIT ÜSTÜNDE
Gerek anayasada, gerek yasalarda yer alan insanların temel hak ve hürriyetlerine yönelik düzenlemelerin uygulamada karşılığının olmamasından bu özgürlüklerin kağıt üstünde kalmasından usanıldığına dikkat çeken Birkan, şöyle devam etti: "Örneğin tutuklama tedbirine sadece yargılamayı koruma amacıyla başvurulmasını, gerçekten yargılamayı tehlikeye düşüren somut olgular yoksa insanların peşin peşin cezalandırılmamasını istiyoruz. Zira özgürlüklerden şüphe duyulan bir ülkede güvenliğin daha çok tehlikeye düşeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden bağımsız, tarafsız hukukçular olarak insan haklarının herkes için olduğunu savunuyor ve gerçekleşecek bütün insan hakkı ihlallerinin karşısında duracağımızı duyuruyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler