Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'daki tarihi 6 alanın 2014 yılında dünya kültür mirası listesine alınması yönünde UNESCO´ya yaptığı başvurunun son değerlendirme toplantısı yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Alan Başkanlığı koordinasyonunda toplanan Eşgüdüm ve Değerlendirme Kurulu, Hanlar Bölgesi-Cumalıkızık ve sultan külliyelerini kapsayan çalışmaların dünya miras listesine alınmasını öngören ve Dışişleri Bakanlığı kanalıyla UNESCO´ya iletilen yönetim taslak planını tartıştı. Kurulun planın uygulamada yaşayabileceği muhtemel sıkıntıları ele aldığını ve son eklemelerin yapıldığını bildiren Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, revize edilen taslak planın UNESCO´ya iletileceğini ve kesinlik kazanacağını söyledi.
Eşgüdüm ve Değerlendirme Kurulu’nun konuya ilişkin toplantısı, Heykel'deki tarihi başkanlık binası encümen salonunda yapıldı. Bursa Alan Başkanlığı´nın koordine ettiği toplantıya kurul üyeleri olarak Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu, Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Akan, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Aydoğdu, Büyükşehir Belediyesi Etüd-Proeler Daire Başkanı Nalan Fidan, Prof.Dr. Handan Türkoğlu ve Prof.Dr. Füsun Alioğlu katıldı.
Bursa´nın Orhangazi Külliyesi ve çevresi, Cumalıkızık Köyü, 1. Murat-Hüdavendigar-Muradiye-Yeşil ve Yıldırım külliyeleriyle UNESCO´nun dünya kültür mirası listesine girmeye aday olduğunu ve bu konuda başvuruda bulunduğunu belirten Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, yapılan toplantının konuya ilişkin çalışmaların sağlanması hedefini taşıdığını söyledi. Kurul üyeleriyle UNESCO´ya sunulan yönetim planını değerlendirdiklerini, planın uygulanmasıyla ilgili sorun ile önerileri tartıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Dostoğlu, "Bursa’nın dosyası, çok yoğun bir çalışma döneminden sonra Kültür Bakanlığı´na teslim edildi. 30 Eylül itibariyle de Dışişleri Bakanlığı tarafından Paris’te bulunan UNESCO merkezine gönderildi. Şu anda ön değerlendirmeler yapılıyor. Hedefimiz, 1 Şubat tarihi itibariyle dosyamızın revizyonlarıyla birlikte teslim edilmesi. Nihai hedefimiz de 2014 yılında Bursa´nın tarihi alanlarıyla UNESCO dünya kültür mirası listesinde hak ettiği yeri almasıdır. Umarım bu süreci başarıyla tamamlayabiliriz" dedi.
UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde 936 kültürel miras, 267 de somut olmayan miras bulunuyor. UNESCO’ya üye 185 ülkeden 145’i, ‘dünya miras’ listesinde bulunurken, Türkiye de bu listede 10 eserle yer alıyor. Divriği, İstanbul, Kapadokya, Hattuşa, Nemrut Dağı, Pamukkale, Xanthos-Letoon, Safranbolu, Troya ve Selimiye Cami ve külliyesi Dünya Mirası Listesi’ndeki yerini korurken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık başvuruları kabul edilirse bu sayı artacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz